background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Чай за понижаване на кръвната захар

Имате нужда от чай за понижаване на кръвната захар? В тази статия на “Biopedia” сме извели ползите от чайовете за контрол на кръвната захар и как да се наслаждавате на чая по най-здравословния и безопасен начин.

Някои чайове могат да бъдат особено полезни за хората с диабет: да подпомогнат контрола на кръвната захар, да намалят възпаленията и да повишат инсулиновата чувствителност - всички тези фактори са от съществено значение за лечението на диабет.

Чай за понижаване на кръвната захар - как влияе чаят върху контрола на диабет?

Консумиран от повече от две трети от населението на света, чаят е една от най-популярните напитки в света.

Съществуват много видове чай, включително автентични чайове, направени от листата на растението Camellia sinensis, които включват черен, зелен и билков чай, като тези мента и лайка.

Както автентичните чайове, така и билковите чайове се свързват с различни ползи за здравето поради мощните растителни съединения, които съдържат, а изследванията показват, че някои чайове имат свойства, които са особено полезни за хората с диабет.

Що е то диабет и може ли да се контролира с чай за понижаване на кръвната захар?

Диабетът е група състояния, характеризиращи се с хронично високи нива на кръвната захар в резултат на недостатъчна секреция на регулиращия кръвната захар хормон инсулин, намалена чувствителност към инсулин или и двете.

За хората с диабет, стриктното регулиране на кръвната захар е от решаващо значение, а изборът на храни и напитки, които оптимизират здравословния контрол на кръвната захар, е ключов.

Изборът на безалкохолни или много нискокалорични напитки, като неподсладен чай пред сладки напитки като газирани вода и подсладени кафе напитки, е отличен начин за оптимизиране на диабетния контрол.

Освен това някои сортове чай съдържат растителни съединения, които се борят с клетъчното увреждане и намаляват възпалението и нивата на кръвната захар, което ги прави чудесен избор за хора с диабет.

Нещо повече, пиенето на неподсладен чай може да ви помогне да поддържате тялото си хидратирано. Поддържането на правилна хидратация е от съществено значение за всеки телесен процес, включително за регулирането на кръвната захар.

Всъщност изследванията показват, че дехидратацията е свързана с високи нива на кръвната захар при хората с диабет, което подчертава важността на редовния прием на течности.

Най-добрите чайове за хора с диабет

Изследванията показват, че някои чайове имат противовъзпалителни, понижаващи кръвната захар и инсулиноподобряващи свойства, което ги прави отличен избор за лечение на диабет.

Следните чайове са едни от най-добрите варианти за хора с диабет.

Чай за понижаване на кръвната захар

Зелен чай за понижаване на кръвната захар

Зеленият чай предлага множество ползи за здравето, някои от които са особено полезни за хората с диабет. Например пиенето на зелен чай може да помогне за намаляване на клетъчното увреждане, намаляване на възпалението и оптимизиране на контрола на кръвната захар.

Доказано е, че някои от съединенията в зеления чай, включително епигалокатехин галат (EGCG), стимулират усвояването на глюкозата в клетките на скелетната мускулатура, като по този начин намаляват нивата на кръвната захар.

Преглед на 17 проучвания, включващи 1133 души със и без диабет, установява, че приемът на зелен чай значително намалява нивата на кръвната захар на гладно и хемоглобин А1с (HbA1c) - маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар.

Нещо повече, проучванията показват, че пиенето на зелен чай може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на диабет на първо място.

Имайте предвид, че тези проучвания обикновено препоръчват да се пият по 3-4 чаши зелен чай на ден, за да се извлекат горепосочените ползи.

Чай за понижаване на кръвната захар

Черен чай за понижаване на кръвната захар

Черният чай съдържа мощни растителни съединения, включително теафлавини и теарубигини, които имат противовъзпалителни, антиоксидантни и понижаващи кръвната захар свойства.

Проучване върху гризачи показва, че приемът на черен чай пречи на усвояването на въглехидратите чрез потискане на определени ензими и може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол.

Проучване, проведено сред 24 души, някои от които с преддиабет, показва, че консумацията на напитки от черен чай заедно със сладка напитка значително намалява нивата на кръвната захар в сравнение с контролната група.

Друго проучване върху гризачи показва, че черният чай може да спомогне и за насърчаване на здравословната секреция на инсулин чрез защита на инсулин-секретиращите клетки на панкреаса.

Проучванията при хора също показват ползи, но механизмът на действие не е ясен.

Както и при зеления чай, проучванията върху черния чай обикновено препоръчват да се пият 3-4 чаши на ден, за да се извлекат значителни ползи.

Чай от хибискус

Чаят от хибискус, известен още като кисел чай, е ярко оцветен, тръпчив чай, приготвен от венчелистчетата на растението Hibiscus sabdariffa.

Венчелистчетата на хибискуса съдържат разнообразни полезни полифенолни антиоксиданти, включително органични киселини и антоцианини, които придават на чая от хибискус яркия му рубинен цвят.

Установено е, че консумацията на чай от хибискус има многобройни благоприятни ефекти върху здравето, вариращи от понижаване на нивата на кръвното налягане до намаляване на възпаленията.

Снимка за внимание
Високото кръвно налягане е често срещано при хората с диабет. Всъщност се смята, че над 73% от хората с диабет имат и високо кръвно налягане.

Пиенето на чай от хибискус може да помогне на хората с диабет да контролират нивата на кръвното си налягане.

Едно проучване, проведено сред 60 души с диабет, показва, че при тези, които пият 240 мл чай от хибискус два пъти дневно в продължение на 1 месец, се наблюдава значително намаляване на систоличното кръвно налягане (най-горното число на показанията на апарата) в сравнение с резултатите на черния чай.

Освен това проучванията показват, че хибискусът може да спомогне за намаляване на инсулиновата резистентност.

Имайте предвид, че чаят от хибискус може да взаимодейства с лекарството за кръвно налягане хидрохлоротиазид - диуретик, който често се предписва на хора с високо кръвно налягане.

Чай за понижаване на кръвната захар

Чай от канела

Канелата е популярна подправка, за която се съобщава, че има антидиабетни свойства.

Много хора приемат концентрирани добавки с канела, за да намалят нивата на кръвната си захар, но проучванията показват, че отпиването на чаша чай от канела също може да има ползи.

Проучване при 30 възрастни с нормални нива на кръвната захар показва, че изпиването на 100 ml чай от канела преди поглъщането на захарен разтвор води до намаляване на нивата на кръвната захар в сравнение с контролната група.

Друго скорошно проучване показва, че приемът на 6 грама добавка с канела дневно в продължение на 40 дни значително намалява нивата на глюкоза преди хранене при здрави възрастни.

Съществуват няколко механизма, чрез които канелата може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар, включително забавяне на освобождаването на захар в кръвния поток, подобряване на клетъчното усвояване на глюкозата и насърчаване на инсулиновата чувствителност.

Въпреки това, преглед от 2013 г. установява, че макар канелата да може значително да повлияе на нивата на кръвната захар на гладно и на нивата на липидите, тя не изглежда ефективна за контролиране на средната кръвна захар или HbA1C.

Необходими са още изследвания върху хора, преди да се направят категорични заключения за ефекта на канелата върху нивата на кръвната захар.

Чай за понижаване на кръвната захар

Чай за понижаване на кръвната захар от куркума

Куркумата е жива оранжева подправка, която е добре известна със своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Куркуминът, основният активен компонент в куркумата, е изследван заради свойствата си да понижава кръвната захар.

Проучванията показват, че куркуминът може да насърчи здравословните нива на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и увеличаване на усвояването на глюкозата в тъканите.

Преглед на проучвания върху хора и животни през 2020 г. установява, че приемът на куркумин е свързан със значително намаляване на нивата на кръвната захар и липидите в кръвта.

Освен това в прегледа се отбелязва, че приемът на куркумин може да спомогне за намаляване на клетъчното увреждане, намаляване на нивата на провъзпалителните съединения и подобряване на бъбречната функция.

Чаят от куркума може да се приготви у дома с помощта на куркума на прах или да се закупи от магазините за здравословни храни.

Трябва да се отбележи, че пиперинът, основен компонент на черния пипер, значително увеличава бионаличността на куркумина, така че не забравяйте да добавите щипка черен пипер към чая от куркума за максимални ползи.

Чай от лайка

Чаят от лайка се свързва с редица ползи за здравето, включително насърчаване на здравословното регулиране на кръвната захар.

Проучване при 64 души с диабет установява, че участниците, които пият 150 мл чай от лайка, приготвен с 3 грама лайка, 3 пъти дневно след хранене в продължение на 8 седмици, отбелязват значително намаляване на HbA1c и нивата на инсулина в сравнение с контролната група.

Чаят от лайка не само има потенциала да оптимизира контрола на кръвната захар, но също така може да помогне за предпазване от оксидативен стрес - дисбаланс, който може да доведе до усложнения, свързани с диабета.

Същото проучване, споменато по-горе, установява, че участниците, които са пили чай от лайка, са имали значително увеличение на нивата на антиоксидантите, включително на основен антиоксидант, който помага в борбата с оксидативния стрес.

Чай за понижаване на кръвната захар

Потенциални рискове, свързани с приема на чай при хора с диабет

Въпреки че различни видове чай могат да подобрят здравето на хората с диабет, важно е да се консумира чай по начин, който насърчава здравословното регулиране на кръвната захар.

Много хора обичат да подслаждат чая си със захар или мед, за да подобрят вкуса му.

Въпреки че е малко вероятно понякога да се пие леко подсладена напитка, която да повлияе значително на нивата на кръвната захар, изборът на неподсладен чай е най-добрият избор за хората с диабет.

Диетата с високо съдържание на добавена захар може да доведе и до други неблагоприятни последици за здравето, като увеличаване на теглото и повишаване на нивата на кръвното налягане.

Пиенето на неподсладен чай е най-добро за здравето на всички, особено на тези с променен контрол на кръвната захар. Ако искате да добавите малко вкус към чая си, без да добавяте захар, опитайте с изстискан лимон или щипка канела.

Следете за добавени захари на етикетите със съставките и хранителните стойности, когато купувате предварително бутилирани продукти от чай.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате чай, подходящ за диабет, е че някои билкови чайове могат да повлияят на обичайните лекарства, използвани за лечение на диабет.

Например алое вера, ройбос, бодлива круша, Gymnema sylvestre и сминдух са само някои от билките, предлагани под формата на чай, които могат да взаимодействат с обичайни лекарства за диабет.

Като се има предвид, че много билки имат потенциал да взаимодействат с различни лекарства, важно е да се консултирате с вашия лекуващ лекар, преди да приемате билкови добавки или да пиете нов билков чай.

Извод за приемането на чай за понижаване на кръвната захар

Някои чайове съдържат мощни съединения, които могат да бъдат от полза за хората с диабет.

butterfly image

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Изследванията показват, че зеленият чай, чаят от куркума, чаят от хибискус, чаят от канела, чаят от лайка и черният чай могат да имат впечатляващ антидиабетен ефект, което ги прави добър избор за хора с диабет.

Въпреки това е важно да избирате неподсладени чаени напитки, когато е възможно, и винаги да се консултирате с вашия лекар, преди да въведете нов билков чай в диетата си.

Loading...
Споделяне