background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био храни

Био мед - разликата между био меда и обикновения мед

Още от древни времена медът е бил храна, която много хора са избирали за укрепване на здравето и подобряването на съня. Той може да послужи, както за отслабване, така и за наддаване на тегло при слаби хора.

И така, знаете ли каква е разликата между обикновения мед и био меда? Безопасен ли е био медът? Какви са ползите от неговата консумация?

Прочетете цялата статия, за да научите отговорите на тези въпроси!

Какво представлява био медът?

Био медът, известен още като органичен мед, е 100% естествено узрял мед. Той е произведен от прашеца на биологично отглеждани растения, т.е. без вредни изкуствени вещества като антибиотици, препарати за растителна защита, стимулатори на растежа и др.


Често целият процес се проверява строго от трета страна, която е член на Българската асоциация за биопродукти, което гарантира максимална чистота и качество на меда.

Каква е разликата между био меда и обикновения мед?

Вкус

Био медът зрее естествено при температура над 42 градуса, сравнително сух и плътен е, има по-плътна структура и по-високо съдържание на фруктоза и глюкоза.

Освен това е по-сладък и има богат естествен флорален аромат. Обикновеният мед е с по-ниска консистенция. Той зрее на 38-40 градуса, сладостта му е по-ниска и има по-лек цветен аромат.

Хранителна стойност

Комплексният хранителен индекс на фруктозата, глюкозата, витамините, хормоните, аминокиселините, ензимите и естерите на био меда е по-висок от този на обикновения мед.


Снимка за внимание
В него общото съдържание на фруктоза и глюкоза е по-високо от 70 %. Био медът освен, че е както вече споменахме по-сладък и по-ароматен, има и по-висока хранителна стойност.

Тъй като обикновения мед зрее на по-ниска температура, той не успява да достигне естествената си зрялост. В резултат много от хранителните вещества в състава му са непълни и нестабилни.

Преди да бъде продаден, медът често трябва да бъде дехидратиран и машинно концентриран. Той няма истинска хранителна стойност, каквато би трябвало да има медът. В същото време концентратът на мед може да има по-дълъг срок на годност, но губи силния аромат на естествения зрял мед.

Време за съхранение

Естествено узрелият био мед има по-ниско съдържание на вода от обикновения мед, по-лесно и бързо кристализира, има по-бели кристали и по-дълъг срок на годност. Срокът на годност на био меда без дехидратация и по-малко концентриран обикновено е около една година.

Предимства на био меда

Био медът е известен като храна с висока хранителна стойност и много преимущества за здравето. И така, какви са тези чудесни приложения?

Грижа за кожата

Всички видове мед се използват за грижа за кожата и красотата. Био медът не прави изключение.

Използването на мед като маска, нанасяна директно върху лицето, може да овлажни кожата и да я подхрани обилно. Дългосрочната употреба от жени може да помогне на кожата да стане по-гладка и здрава.

Био медът има антибактериален и противовъзпалителен ефект

Той кара тялото Ви да отделя нормално киселинен стомашен сок. Учените са доказали, че био медът може да помогне за подобряване на движението на червата и ефективно да съкрати времето за ходене до тоалетна.

Ето защо био медът може да се приеме като ефективно средство за справяне със запек или колит. И което е най-важното- то е безопасен и не причинява странични ефекти.

Био медът способства за подобряване на имунитета

Причината, поради която органичният мед може да подобри имунитета, е, че той съдържа много ензими и минерали. Ето един прост, но много ефикасен метод за успешно справяне с настинки и болки в гърлото:

Необходими са Ви 2 чаени лъжици мед, 4 супени лъжици лимонов сок и чаша топла вода. За максимален ефект пийте по 3-4 чаши на ден.

Коментари

Споделяне