Био продукти

Бразилски орех: всичко, което трябва да знаете

Biopedia
21 Ноември 2022
5 мин

Бразилският орех е ядливо семе от плодовете на бразилското орехово дърво.

Дървото с видово име Bertholletia excelsa е голямо тропическо вечнозелено дърво, което произхожда от гори на река Амазонка.

Плодът е кръгъл, с дебела твърда черупка и съдържа между 18 и 24 семена или ядки, които също имат дървесна, набръчкана черупка.

Можете да намерите обелени и необелени семена и да ги консумирате пресни.

Бразилският орех е отличен източник на протеини, фибри, витамини и минерали.

Освен това той е много калоричен, така че вероятно трябва да се ограничите само до няколко ядки на ден. Преимуществата за здравето от бразилския орехи включват намаляване на възпаленията в организма, подобряване на сърдечното здраве, регулиране на теглото и други. Прочете цялата статия, за да разберете кои са останалите ползи от редовното консумация на тези ядки.

#1 Бразилският орех подпомага здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е с най-високо съдържание на селен в сравнение с всеки друг орган в тялото. Селенът се свързва с други молекули в жлезата и помага на организма да създава и използва хормоните на щитовидната жлеза.

Изследванията свързват проблемите с щитовидната жлеза с недостига на селен. Проучванията показват също, че хората с нарушения в работата на щитовидната жлеза могат да увеличат приема на селен чрез добавяне на бразилски орех.


#2 Може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Бразилският орех съдържат калций, калий и магнезий. Тези три минерала помагат за регулиране на кръвното налягане. В допълнение, разтворимите фибри в ядките могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL холестерол.


Антиоксидантите в бразилския орех намаляват увреждането на свободните радикали и намаляват риска от сърдечни заболявания.

#3 Борба с възпалението

Подобно на повечето други ядки, бразилският орех съдържа моно- и полиненаситени мастни киселини, които помагат в борбата с възпалението. Селенът в ядките също помага в борбата с възпалението.

Проучванията са установили, че яденето само на един бразилски орех на ден може да има противовъзпалителни ползи. Установено е, че дори една порция бразилски орех намалява дълготрайното възпаление

#4. Бразилските орехи могат да помогнат при лечението на рак

Селенът в бразилските орехи може да се използва за намаляване на риска от рак и подобряване на резултатите от лечението. Установено е, че елаговата киселина в ядките проявява противоракови и антимутагенни свойства.

#5 Бразилските орехи подпомагат процеса на отслабване

Бразилските орехи са богати на фибри, които могат да ви накарат да се чувствате сити и да обезсърчат преяждането. Ядките също са богати на аргинин, аминокиселина, която може да помогне за загуба на тегло чрез насърчаване на увеличен разход на енергия и изгаряне на мазнини.


Снимка за внимание
Селенът в бразилските орехи участва в много метаболитни процеси. Поддържа метаболизма ви да работи ефективно и това помага за изгарянето на максимални калории.

#6 Укрепване на имунитета


Селенът в ядките носи съобщения от различни имунни клетки, които в крайна сметка координират правилния имунен отговор. Без селен това може да не се случи толкова ефективно. Друг минерал в бразилските орехи, цинкът, също повишава имунитета и унищожава патогените.

#7 Бразилските орехи поддържат здравето на мозъка

Едно проучване установява, че по-възрастните хора, които консумират само един бразилски орех дневно в продължение на шест месеца, виждат по-добри вербални способности и пространствени умения.

Селенът в ядките повишава антиоксидантната активност и предпазва мозъка от увреждане.

Елаговата киселина в ядките има противовъзпалителни ефекти, които могат да предпазят мозъка. Селенът също така може да повиши настроението и да помогне за предотвратяване на депресия.

Доказано е, че минералът повишава нивата на серотонин, което води до по-добро настроение.

#8 Помощ при храносмилането

Бразилският орех е източник, както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Разтворимите фибри привличат вода, превръщайки се в гел и забавяйки храносмилането.

Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията и помагат на храната да премине през стомаха и червата.

#9 Увеличете нивата на тестостерон


Проучванията потвърждават връзката между селен, цинк и тестостерон. Установено е също, че мъжете, които са били безплодни, имат ниски нива на селен.

#10 Бразилските орехи подобряват сексуалното здраве


Ядките играят роля в хормоналното здраве. Установено е, че добавянето на селен подобрява броя на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите. Тези ядки също могат да помогнат за лечение на еректилна дисфункция.

#11 Помага за лечение на акне

Селенът в ядките подобрява еластичността на кожата и облекчава зачервяванията и възпаленията. Минералът също така помага при образуването на глутатион, който неутрализира свободните радикали, които причиняват акне.

#12 Допринасят за растежа на косата

Дефицитът на селен може да доведе до загуба на коса. Това е така, защото минералът помага на тялото ви да преработи протеините, необходими за растежа на косата.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!