background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

photo_2022-07-14_23-18-31.jpg
Био продукти

Корен от репей – ползи и употреба

Корен от репей се използва от хомеопатите в народната медицина от векове. Въпреки че е най-вероятно да го откриете в Европа и като част от местни рецепти, коренът на растението се консумира и използва с лечебни цели по цялото земно кълбо, дори в далечни Китай, Индия и Русия.

Въпреки че популярността на растението датира от векове заради уникалния му и богат на полезни нутриенти състав, в последните десетилетия то е преоткрито от микробиолози и учени и дълбоко ценено заради десетките му полезни свойства. Именно за полезните му ползи ще поговорим в тази статия на "Biopedia.bg".

Коренът от репей принадлежи на растението репей, което е от едно семейство със слънчогледа и маргаритките. Смята се, че коренът е най-лековитата и полезна част от растението. Въпреки че учените все още изследват и проучват това чудо на природата, вече е доказано, че коренът от репей е изключително богат източник на редица полезни нутриенти, антиоксиданти и съставката инулин, който доказано помага при кожни болести и състояния, при раздразнения и възпаления, при болести на храносмилателната система.

Корен от репей – какво представлява?

корен от репей, репей ползи, репей, корен от репей ползи, репей корен, корен от репей чай

Корен от репей е кореновата система на растение с латинското наименование Arctium, което е познато като репей в България. Освен като част от алтернативната медицина и хомеопатията, корен от репей се консумира и като зеленчук и е част от различни кухни на различни страни и народи. Коренът от репей има доста силно изразен и разпознаваем вкус, той е леко сладък и землист.

Корен от репей – какви са ползите?

Корен от репей се използва за лечението, облекчаването и превенцията на множество състояния и болести. Изключително популярен е със своите диуретични свойства и това, че улеснява и подпомага правилното храносмилане. Източник е на инулин, вид пребиотични фибри, благодарение на които могат да се третират болести на храносмилателната система. Инулинът подпомага здравето на стомаха и червата. Освен това, в корен от репей могат да бъдат открити редица антиоксиданти и флаваноиди, които се отразяват наистина положително на човешкото здраве. Нека обсъдим някои от основните ползи от корена от репей:

Редуцира хроничните възпаления – благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, приемът на корен от репей защитава клетките от свободните радикали и по този начин защитава организма от възпаления. Превенция на онкологични заболявания – флаваноидите и полифенолите в коренът от репей е възможно да помагат за забавянето на растежа на някои видове тумори какво показват актуални проучвания. Освен това коренът от репей помага за контрол на болката при някои видове рак, например рак на гърдата.

корен от репей, репей ползи, репей, корен от репей ползи, репей корен, корен от репей чай

Помощ при кожни заболявания – благодарение на антивъзпалителните и антибактериални компоненти на това растение, то често се използва за лечение и облекчение на редица кожни състояния и заболявания, включително псориазис, екзема, акне. Освен това се използва и в козметичната индустрия като мощно средство за превенция на бръчки и изглаждане на съществуващите

Детоксикация – активните съставки на корена от репей подпомагат циркулацията на кръвта и по този начин премахват токсините от кръвта и извън организма. Натурален афродизиак – скорошно изследване е дало интересни резултати. Оказва се, че коренът от репей повишава потентността и либидото.

Как да го приемате?

Коренът от репей може да се консумира и приема по много начини. Най-популярните от тях са под формата на чай, под формата на прах и под формата на масло/олио. Коренът на растението може да бъде консумиран, но може и да се използва за локални компреси или третиране на кожата. Коренът от това растение основно може да бъде намерен в билковите аптеки и специализирани магазини за органични продукти. Възможно е да го намерите изсушен, на капсули, прах или олио. Ако откриете свеж корен от репей, той е годен за консумация. Всъщност корена на растението е много популярна съставка на микробиотичната диета, която е начин на хранене, промотиращ извеждането на токсините от тялото.

Корен от репей – дозировка

Преди да приемете корен на растението под каквато е форма, консултирайте се с вашия личен лекар или фармацевт. Ако те сметнат, че консумацията на растението е подходяща за вас и не би попречила или компрометирала здравето ви, в такъв случай можете да преминете към стандартна доза, освен ако не ви е препоръчано друго. Стандартната доза е един до два грама три пъти дневно, ако приемате добавка под формата на прах. Ако искате да консумирате корена под формата на чай, нужно е да използвате една до две супени лъжици от растението на чаша вода и просто да ги запарите. Ако приемате тинктура, обикновено се препоръчват два до три милилитра до три пъти на ден.

За какво да внимавате?

Коренът от репей е напълно безопасен за консумация и прием под каквато и да е форма. Ако решите да го приемате или консумирате, уверете се, че купувате качествен продукт само от специализирани магазини или билкови аптеки. Не събирайте корен от репей самостоятелно от природата. Растението е от семейството на беладоната и визуално прилича на нея, а тя е изключително отровна. Тъй като коренът от репей е натурален диуретик, не го приемайте ако сте обезводнени. За хората с алергия към маргаритки съществува риск от алергия и към репей. На бременни жени и такива, които планират бременност, не се препоръчва приемът на добавки с растението или на корен от репей.

Коментари

Споделяне