background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Био здраве

Как да откриете правилния био магазин за вашите нужди?

Все по-често се говори за преимуществата на нашите био храни и био продукти, които успешно могат да заместят голяма част от конвенционалните продукти в ежедневието ни. И тук възниква въпросът как можем да се сдобиваме с тези био продукти и да сме спокойни, че закупуваме такива с доказано органичен и био произход?

Ако и вие сте потребител, или планирате да бъдете потребител на био продукти, вероятно сте в търсене на подходящият био магазин, който предлага сигурност, качество и достъпни цени. Щом става въпрос за био магазин, един от основните аспекти, които заслужават повече внимание е да се уверим, че пазаруваме от био магазин, който предлага гаранция за био и органичен произход на продуктите. В тази статия на "Биопедия" ще се опитаме да ви помогнем да откриете точния био магазин за вас.

Истината е, че тези сертификати са стриктно регулирани от отговорните органи и те се издават на продукт само срещу доказах биологичен произход. Т.е. всеки продукт трябва да е произведен, отглеждан, добиван и преработван по биологичен начин, с което се гарантира произхода му.

Системата за био сертифициране е невъзможно да бъде манипулирана. Ето защо трябва внимателно да разглеждате етикетите на продуктите, когато пазарувате от био магазин.

био магазин, магазин за био продукти, биомагазин, био магазини, магазин за био храни

Какво е био магазин?

Може би някои от вас се питат какво точно означава био магазин. Най-простата дефиниция на био магазин е магазин, който предлага и продава био продукти в различни класове и категории. Това могат да бъдат био хранителни или козметични продукти, грижа за дома и хигиената му, био витамини и добавки, чайове и билки и др.

Не е задължително всички стоки, предлагани в един био магазин да са с био произход, възможно е такъв магазин да предлага и стоки с етикет „веган“, „cruelty-free”, „green” и сходни, които не са задължително био продукти. Ето защо е важно внимателно да четен етикетите, за да намерим точно това, което търсим. В България съществуват както физически, така и онлайн магазини за био стоки.

био магазин, магазин за био продукти, биомагазин, био магазини, магазин за био храни

Какво да търсим в един био магазин?

Разбира се, основният и най-важен фактор, за да се превърне един био магазин в наш любимец е това той да може да предложи гаранция за органичен и био произход за всеки продукт, предлаган в категория био. Много от магазините на пазара се занимават с това внимателно да селектират продуктите, които предлагат на своите клиенти, затова е нужно време и търпение да откриете био магазин, който предлага точно това, от което се нуждаете и което търсите.

Разбира се, няма съмнение, че цената на стоките също е определящ фактор. Цените на био продуктите в някои случаи са малко по-високи в сравнение с конвенционалните и масови продукти на пазара. Това е така, защото отглеждането и преработването на био продукти се регулира от много по-стриктни и строги мерки, което да гарантира техния произход и високо качество. Ето защо вие вероятно ще искате да откриете магазин, който предлага чудесно съотношение цена-качество.

био магазин, магазин за био продукти, биомагазин, био магазини, магазин за био храни

Защо да изберем да пазаруваме от био магазин?

Разбира се, заради асортимента от стоки. Преимуществата на био продуктите са множество. Някои от тях включват „чистотата“ на тези продукти, т.е. фактът, че за тяхното отглеждане и преработка не се използват синтетични пестициди, химикали, химични торове, хербициди, изкуствени оцветители, аромати и вкусове.

Това не само гарантира, че тези продукти са по-вкусни, но те са и по-полезни. Изключен е рискът от консумация на химикали и токсини, защото такива просто няма. В добавка, рискът от алергии и раздразнения е много по-нисък. Био продуктите запазват огромна част или изцяло своите полезни свойства и микроелементи, нещо, което не може да се каже за конвенционалните и масови продукти.

Био магазин и в полза на природата

Био продуктите, освен че са полезни за човешкото [здраве](https://vsichkitemi.com/category/zdrave/) и организъм, без съмнение оказват и ползи на природата и околната среда. За отглеждането на тези продукти не се използват химикали и синтетични продукти, което означава, че рискът от замърсяване на околната среда, почвата и водоемите е несъществуващ.
Снимка за внимание
Всички продукти, растенията и животните, от които тези суровини биват добивани, биват отглеждани в сходна с естествената среда. Ето защо се ползват множество щадящи методи за обработка на почвата, консервация, опрашване и размножаване и пр.

Обикновено местни фермери снабдяват био магазините с продукция, което също означава, че пазарувайки от био магазин, ние вероятно подпомагаме местната икономика и агрикултура.

Био магазини – физически магазин или онлайн пазаруване?

Може би се питате какъв е най-подходящият начин да се пазарува от био магазин? Няма конкретен отговор, всичко зависи от вашите предпочитания, време и от обстоятелствата.

Ако в града, в който живеете не съществува био магазин, ясно е, че единствената ви опция е онлайн. В добавка, живеем в доста динамично време и често нямаме достатъчно време, което да инвестираме в пазаруване от физически магазин. Тук отново идва на помощ опцията за онлайн пазаруване, която е бърза, удобна и сигурна.

За да изберете точния био магазин за вашите нужди е редно да се съобразите с и обмислите няколко фактора и аспекта. След като го направите, вие имате пълната сигурност, че пазарувате био стоки с доказан произход в приятна и удобна за вас среда.

Коментари

Споделяне