background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Биопедия статии заглавна (2).png
Био здраве

Устойчива мода – как модната индустрия може да промени света

Модата е и винаги е била крайъгълен камък на нашето общество и икономика. Модата има много повече от естетично измерение. Още от дълбока древност, модата е била не само начин да си осигурим топлина през студените месеци, или пък да покрием голото тяло. В тази статия на "Biopedia.bg" ще научите повече за това как модната индустрия променя света чрез устойчива мода.


Модата е начин на себеизразяване, важен фактор от икономическия, политически свят и практически всички аспекти на живота. От векове хората използват модата, за да демонстрират своя статус и личен стил, като същевременно следват тенденциите на епохата.
Ето защо устойчивата мода е толкова важна за нашия свят.

устойчива мода, равитие на модата, какво е мода

За щастие, най-новата тенденция в модата е устойчивостта. За всеки, за когото създаването на баланс в природата, опазването й и осигуряването на минимални щети, изборът устойчива мода не търпи колебания .
Бързата мода показва много негативни въздействия върху околната среда, нашето общество, нашето здраве и качеството на нашите дрехи.


В световен мащаб, много повече хора вече са осведомени за негативните страни на бързата мода и важността да се предпочете устойчива мода. Нашите поколения стават все по-социално отговорни и екологично осъзнати, което означава, че приближаването към повишена устойчивост в контекста на модата едва сега стартира.
Какви са проблемите, които бързата мода създава, как могат да бъдат преодолени и какво можете да направите, за да промените света и да помогнете за опазването на природата и етичните условия на труд по цял свят избирайки устойчива мода – на всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Каква е вредата, която бързата мода нанася?


устойчива мода, равитие на модата, какво е мода

Нашето общество е силно материално и склонно към свръхконсумация. Хората купуват дрехи само заради усещането, което пазаруването им носи, или за да ги облекат веднъж и след това изхвърлят дрехите.


Търговците на дребно постоянно променят тенденциите, за да накарат потребителите да продължат да купуват повече, което поддържа търговците на дребно в бизнеса, но в крайна сметка сериозно уврежда околната среда.

Снимка за внимание
Това е порочният цикъл на бързата мода, от който основно страда природата и околната среда, но и трудещите се хора в бедните и развиващи се страни, а и нашия джоб, в крайна сметка.

В сравнение с преди 15 години средностатистическият човек купува 60% повече дрехи и ги задържа в гардероба си наполовина по-кратко. Хората продължават да купуват, което бързо увеличава отпадъците, произведени от модната индустрия.

Бързата мода нанася сериозен удар върху околната среда и начин на живот на хората по цял свят. Производството на облекло е отговорно за 8% от общите емисии на парникови газове в света. Ако се запази със скоростта, с която се движи сега, емисиите на CO2 произведени от модната индустрия се очаква да се увеличат до 2,8 милиарда тона годишно до 2030 г.

Това е еквивалентът на 230 милиона пътнически превозни средства, управлявани за една година.
Бързата мода буквално ни задушава.

Задушава ни и метафорично, защото открива тази огромна пропаст между различните прослойки на обществото, вкарва ни в този никога неспиращ маратон, в който се борим да сме модерни и актуални и тъкмо щом задоволим някоя тенденция, тя вече се е сменила.



Негативни аспекти на бързата мода:



Химикали
Памукът покрива само 3% от земеделската земя на планетата, но генерира 16% от всички инсектициди и 7% от всички хербициди.

Обикновеният памук изисква 1/3 химикали на всеки 500 грама, за да се направи една тениска, и 3/4 химикали на всеки 500 грама, за да се направят чифт дънки. Тези химикали са лоши за околната среда, както и за вашето здраве и кожа!

Социални фактори

Модната индустрия е известна с лошите си условия на труд. Над 50% от работниците в модната индустрия не получават дори минимално заплащане, а има и множество деца, принудени да работят в цехове и фабрики до изнемога и то за жълти стотинки. Хората буквално умират от преумора, за да може няколко евтини тениски и рокли да висят в гардеробите ни през новия сезон.

Ресурси

устойчива мода, равитие на модата, какво е мода

Селското стопанство използва много земя и природни ресурси, особено вода. Необходими са около 2720 L вода, за да се произведе една памучна риза - което е еквивалентно на потреблението на вода от един човек за три години.


Глобалният моден дневен ред прогнозира, че модната индустрия ще използва 35% повече земя за засаждане на памук, гори за целулозни влакна и пасища за добитък до 2030 г. Това означава, че ще използваме още повече от нашите природни ресурси – и материалите просто завършват краткия си живот захвърлени в сметищата само след един сезон носене.

Замърсяване
Производството на облекло представлява 20% от глобалното замърсяване на водата поради микрофибрите и багрилата, използвани при пречистването на водата, които се отразява сериозно на нашите водни пътища и океани.

quote symbol image
"Това замърсява водата ни, което уврежда водоснабдяването и убива морските обитатели (което също оказва влияние върху доставките на хранителни продукти с морски и океански произход)."
quote symbol image



Отпадъци

Близо 60% от всички дрехи завършват по сметищата или пещи за изгаряне в рамките на една година след като са били направени. Това в крайна сметка струва около 100 милиарда долара. Като се има предвид колко средства отиват в производството на тези дрехи, тези отпадъци са още по-трудни за преглъщане.

Здраве

устойчива мода, равитие на модата, какво е мода

Има над 2400 вещества и химикали, използвани в производството на облекло, 30% от които представляват сериозен риск за човешкото здраве.

Материалите, които поставяте върху тялото си всеки ден имат значение за вашето здраве и благополучие. Химикалите могат да попият в кожата ви, да повлияят на клетките на всички системи и да доведат до дългосрочни здравословни проблеми.

Нека дори не споменаваме колко скъпа всъщност е бързата мода. Постоянното купуване и изхвърляне на дрехи сериозно вреди на портфейлите ни.

Когато се вземе предвид, че тези стоки съдържат химикали, които могат да увредят здравето ни, трябва да се вземат предвид и разходите за здравеопазване. Бързата мода със сигурност не си струва щетите, които причинява.

Устойчива мода – какво представлява?

Устойчивата мода има много различни елементи и обхваща широка гама от „приятелски“ към природата и околната среда опции за облекло. „Устойчиви“ се отнася за дрехи, които са добре изработени и издържат по-дълго време, което помага за намаляване на оборота, идващ от бързата мода, която уврежда околната среда и здравето ни.


Освен това, устойчива мода е начин за производство на дрехи и модни артикули, който предполага по-малка консумация на невъзобновими ресурси, по-малко или никакво замърсяване, по-етично отношение към работещите в индустрията с подходящо заплащане, както и редица други плюсове и ползи.


Целта на устойчивата мода е да удължи жизнения цикъл на материалите, да намали количеството отпадъци и да увеличи стойността на вечните облекла, които не се влияят от временни тенденции. Основната цел на устойчива мода е да произвежда екологични облекла, които издържат изпитанието на времето.

  • Устойчива мода – ключови фактори
  • Има седем ключови фактора за устойчива мода:
  • Чиста и „зелена“/природосъобразна
  • Качествена и невлияеща се временни тенденции
  • Справедлива и етична
  • Втора употреба и винтидж
  • Поправяне на дрехите и преработване
  • Взимане на дрехи под наем и замяна
  • По поръчка и по мярка
Loading...
Споделяне