background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

пчелен прашец
Био здраве

7 ползи на гинко билобата, които вероятно не знаете

Гинко билоба е растение, което се използва често в традиционната китайска медицина. То е богато на флавоноиди и терпеноиди, а също така има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Но какви са тези ползи на гинко билоба, за които всички говорят? Именно това ще откриете в статията на "Biopedia.bg" по темата.

Екстрактите от това растение могат да имат много ползи за здравето, по-специално за подобряване на артериалното, мозъчното и периферното кръвообращение. Гинко билобата е известен и като еликсир за психично здраве, тъй като може да стимулира мозъчните механизми.

Това растение може да бъде много терапевтично не само за кръвообращението, но и за здравето на сърцето и очите. Прочетете статията докрай, за да узнаете останалите ползи за здравето от приема на гинко билоба.

#1 Полза: Подобрява умствената дейност и концентрацията

ползи на гинко билобата, гинко билоба ползи, чай от гинко билоба ползи

Гинко билобата действа на мозъка, като засилва кръвообращението и притока на кръв, което подобрява вземането на решения и повишава концентрацията.

Тъй като билката съдържа и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, тя може да помогне и за предотвратяване на умствената умора, особено при много активни хора.

#2 Полза: Предотвратяване на загубата на памет

Благодарение на засиленото мозъчно кръвообращение и подобрения когнитивен капацитет гинко билобата има благоприятно въздействие върху невроните.

Това може да помогне да се предотврати загубата на памет, което е от полза за възрастните хора, особено за предпазване от болестта на Алцхаймер.

Много проучвания показват, че гинко билобата, използвана като допълнение към лечението, може да доведе до по-добра умствена дейност и социализация дори при хора, които вече имат болестта на Алцхаймер.

#3 Полза на гинко билобата, която вероятно не знаете: бори ефективно тревожността и депресията

ползи на гинко билобата, гинко билоба ползи, чай от гинко билоба ползи

Употребата на тази билка може да помогне на организма да се справи с повишените нива на кортизол и адреналин, които се произвеждат, когато организмът е подложен на повишен стрес.

Ето защо хората, които често страдат от тревожност, е добре да приемат гинко билоба под формата на чай или хранителна добавка. Разбира се след предварителен преглед при специалист.

Освен това, благодарение на влиянието си върху хормоналния баланс, гинко билобата може да намали внезапните промени в настроението, особено при жени, които са в ПМС, а в резултат се редуцира и риска от развитие на депресия.

#4 Полза: Подобрява здравето на очите

Благодарение на способността си да подобрява кръвообращението и да елиминира свободните радикали, гинко билобата може да помогне и за предотвратяване на увреждането на крехките зони в окото (като роговицата, макулата и ретината).

Това растение може да се използва за запазване на влошаващото се зрение, особено при хора с анамнеза за глаукома или макулна дегенерация.

#5 Полза: Регулира кръвното налягане

Гинко билобата може да предизвика леко разширяване на кръвоносните съдове, което може да намали артериалното налягане в съдовете и сърцето. Затова хората, които приемат тази билка, могат да забележат леко понижение на кръвното налягане, особено хората с анамнеза за хипертония.

#6 Полза: Подобрява здравето на сърцето

Освен че намалява кръвното налягане, гинко билобата може да предотврати образуването на тромби или съсиреци.
Снимка за внимание
Това спомага за намаляване на налягането в сърцето, което от своя страна способства за по-добрата и ефективната му работа.

Тъй като рискът от образуване на съсиреци намалява, намалява и рискът от сърдечни пристъпи.

#7 Полза: Повишава либидото

Изглежда, че гинко билобата повишава либидото чрез въздействие върху хормоналния баланс. Това спомага за увеличаване на притока на кръв към гениталната област. От тук става ясно, че редовният прием на тази билка може да помогне на мъжете с еректилна дисфункция.

ползи на гинко билобата, гинко билоба ползи, чай от гинко билоба ползи

Възможни странични ефекти

Страничните ефекти, свързани с гинко билоба, са редки, особено когато се използва правилната доза. Въпреки това някои хора могат да получат главоболие, кожна реакция, гадене, сърцебиене или понижено кръвно налягане.

Кой не трябва да го приема

Въпреки че е много безопасно растение, гинко не трябва да се използва от деца под 12-годишна възраст, бременни жени, кърмачки или хора с висок риск от кръвоизлив (или хора, които активно кървят).

Как се приготвя чай от гинко билоба

Чаят от гинко билоба може лесно да се приготви в домашни условия, но не е възможно да се определи дозата на активните свойства, когато се приема под формата на напитка. Затова, когато е възможно, трябва да приемате билката като хранителна добавка, за да получите правилната терапевтична доза.

Необходими съставки за 1 чаена чаша чай:

  • 1 супена лъжица изсушени листа от гинко билоба;
  • 1 чаша гореща вода.

Коментари

Споделяне