background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

пчелен прашец
Био здраве

Пчелен прашец – основни ползи от това чудо на природата

Пчелен прашец - истинско чудо на природата, което подпомага човешкото здраве по всевъзможни начини. Той е смесица от цветен полен, нектар, ензими, мед, восък и различни секрети на пчелите. Работните медоносни пчели събират прашец от цветята и растенията и го транспортират до своите кошери. Там прашецът се складира и се използва за храна на целият рой от пчели. А какви са най-големите ползи от приема на пчелен прашец? Това ще научите от този материал на "Biopedia".

Пчелният прашец не бива да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може да съдържат пчелен прашец, но може да съдържат и други субстанции.

В последните няколко десетилетия пчелният прашец набира все по-голяма популярност като част от народната медицина и сред любителите на здравословен начин на живот. Това е така, защото многогодишни изследвания и проучвания на пчелен прашец доказват високото съдържание на нутриенти, аминокиселини, витамини, липиди и над 250 активни съставки.

Факт е, че министерства и официални здравни организации в много европейски страни признават пчелния прашец като официален медицински продукт, който е изключително полезен за здравето. В тази статия ще разгледаме някои от основните ползи, които може да усетите от редовния прием на пчелен прашец:

Пчелен прашец и невероятният му хранителен профил

пчелен прашец, пчелен пращец ползи, ползи от пчелен прашец, какво лекува пчелния прашец

Малко е да се каже, че хранителният профил на любимия ни пчелен прашец е богат – той е уникален. Той съдържа повече от 250 активни съставки и субстанции, сред които протеини, въглехидрати, липиди, мастни киселини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Приемът на пчелен прашец под формата на гранули или под друга форма осигурява цялата палитра от есенциални хранителни съставки нужна на човек, като на първо място са въглехидратите, следвани от протеини, вода, полезни мазнини и накрая витамини, минерали, антибиотици и антиоксиданти.

Въпреки това е важно да се има предвид, че състава и хранителните стойности на пчелния прашец силно зависят от растението, от което е събиран, както и от сезона, през който се събиран.

Пчелен прашец и защита от свободните радикали и хронични заболявания

пчелен прашец, пчелен пращец ползи, ползи от пчелен прашец, какво лекува пчелния прашец

Пчелният прашец е изключително богат източник на антиоксиданти, сред които флаваноиди, каротеноиди, глутатион и други. Антиоксидантите защитаваш човешкия организъм от потенциално опасните молекули на вредните радикали.

Щетите, които вредните радикали нанасят, се свързват с появата и влошаването на хронични заболявания като онкологични и диабет.

Снимка за внимание
Изследванията на пчелен прашец показват чудесни резултати при редуциране на хроничните възпаления, елиминиране на вредните бактерии, борба с инфекциите и с растежа и разпространението на тумори.

Пчелен прашец и редуциране на рисковете от сърдечни заболявания

За жалост, сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Ето защо превенцията е от изключителна важност и наш верен и ефективен помощник в тази мисия е пчелният прашец. Високото ниво на липиди и холестерол в кръвта са пряко свързани с опасността от сърдечни заболявания.

Пчелният прашец редуцира тези рискове като намалява липидите и вредния холестерол. Освен че пчелният прашец се отразява чудесно за редуцирането на вредния холестерол в кръвта, той предпазва и от оксидирането на липидити, което иначе води до запушване на артериите и кръвоносните съдове.

Пчелен прашец и подпомагане на функцията на черния дроб

Черният ни дроб е наистина важен орган с множество есенциални функции. Една от основните му задачи е да изчиства организма от токсини. Проучванията показват, че пчелният прашец подпомага детоксикиращите функции на органа.

Това, което поленът прави е да повишава антиоксидантната защита на черния дроб и премахването на отпадъчни материали от кръвта. Освен това пчелният прашец защитава черния дроб от увреждане в следствие токсини.

Пчелен прашец и по-силна имунна система

Разбира се, пчелният прашец основно е популярен и предпочитан като хранителна добавка именно заради свойството си на стимулатор на имунната система.

Пчелният прашец подпомага имунната система, помага за предпазването от болести като настинка и вирусни заболявания, а също и нежелани реакции и алергии. Едно подробно проучване показва до каква степен прашецът редуцира чувствителността към алергии.

Освен това прашецът има силни антимикробни свойства. Доказано е, че пчелният прашец унищожава потенциално опасни бактерии като ешерихия коли, салмонела, както и други причинители на инфекции.

Пчелният прашец е наистина мощен природен източник на витамини, антиоксиданти и минерали, което го прави изключително здравословен продукт.

Изследванията и проучванията показват чудотворните свойства на пчелният прашец за борба с инфекциите и възпаленията, както и подпомагане на имунната система, симптомите на менопауза и заздравяването на рани.

Коментари

Споделяне