background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Мед манука
Био продукти

Мед манука – защо се ползва по цял свят

Мед манука произхожда от Нова Зеландия и е тъмен мед, произведен от пчели, които опрашват цветовете на храста манука. Медът от манука съдържа активни съединения, които му придават естествени антимикробни свойства и именно това го отличава от обикновения мед. За ползите на мед от манука ще споделим в тази статия на "Biopedia.bg".

Когато купувате мед манука, трябва да търсите знака UMFTM на етикета. Това означава Unique Manuka Factor и е търговска марка за качество, присъждана на лицензирани пчелари, производители и износители на истински мед от манука от Нова Зеландия.

Освен търговската марка UMFTM, ще видите и число като 10+ или 25+, което представлява нивото на уникалните съединения метилглиоксал (MG) и дихидроксиацетон (DHA), съдържащи се в конкретния мед. Тези съединения дават на меда неговата чистота и качество.

Колкото по-високо е числото, толкова по-голямо е съдържанието на MG и DHA и следователно се счита, че медът е по-чист и с по-мощни свойства. Съществуват множество ползи за здравето от консумацията на мед манука и за пет от основните от тях ще си поговорим в днешната статия.

Имайте предвид, медът от манука е устойчив на топлина, така че може да се използва в редица рецепти, но също така може да се консумира самостоятелно и с удоволствие.

Мед манука за бързо заздравяване на рани

Медът от манука вероятно е най-известен със своите свойства да подпомага по-бързото и успешно заздравяване на рани. Когато се приложи директно върху рана под формата на компрес или лапа, може да подобри лечебния процес и да намали болката.

Тази негова способност е толкова изявена и доказана, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри мед манука като опция за лечение на рани още през 2015 г.

Притежаващ комплексно антимикробно, антиоксидантно и противовъзпалително действие, проучванията показват, че медът от манука оказва подкрепа за заздравяване на рани, за регенерация на тъкани, повърхностни изгаряния с частична дълбочина, диабетни язви и рани на клепачите, например след операция.


мед от манука, мед манука, манука, лечение с мед от манука, manuka мед, манука мед

Мед манука за здравето на стомашно-чревния тракт

Мед манука действа като пребиотик, тъй като е източник на несмилаеми въглехидрати, известни като олигозахариди. Ние хората не можем да преработваме тези въглехидрати, но бактериите в червата ни могат. Използването на олигозахаридите като гориво подпомага нивата на „добрите“ бактерии в нашата храносмилателна система, включително бифидобактерии и лактобацили.


Изследванията показват потенциала на меда от манука да предпазва от стомашни язви, като осигурява противовъзпалителен ефект и потенциално помага за справяне с инфекции като хеликобактер пилори, които могат да причинят язви и киселинен рефлукс.

Има също някои доказателства, че мед манука може да помогне при лечението на други чревни инфекции, включително тези от бактериални щамове като Clostridium difficile.

Мед манука против вируси

Проучване на мед манука от 2014 г. установява, че в лабораторни условия той ефективно инхибира грипните вируси, а друго проучване установява, че има значителна активност срещу херпес зостер.


мед от манука, мед манука, манука, лечение с мед от манука, manuka мед, манука мед

Необходими са обаче повече изследвания, включително опити с хора в тази област, преди да могат да се направят някакви твърди заключения. И все пак се предполага, че редовната консумация на мед манука ни помага да се борим с вирусите и да подпомогнем имунната система да функционира по-добре и да ни защитава.

Мед манука при болно гърло

Медът и лимонът са ефективно лекарство за настинка доказано през годините и проучванията подкрепят това твърдение.

Проучване от 2010 г. установява, че медът е по-ефективен за облекчаване на кашлицата при деца, отколкото лекарствата за потискане на кашлицата, които се продават без рецепта.

Снимка за внимание
Това проучване е последвано от нови насоки през 2018 г. от Националния институт за здравеопазване и високи постижения в грижите (NICE и Public Health England (PHE)) за използване на мед като лечение от първа линия за намаляване на симптомите на краткотрайна кашлица.

След неотдавнашната пандемия на Covid-19, множество проучвания в момента разглеждат ефикасността на мед манука при лечението на пациенти, заразени с вируса.


мед от манука, мед манука, манука, лечение с мед от манука, manuka мед, манука мед

Няма съмнение, че съчетанието от мед манука и лимон наистина може да подпомогне здравето ни по време на настинка или вирусно заболяване.

Мед манука при инфекции, резистентни на антибиотици

Проучване от 2020 г., изследващо приложението на медицински мед като подход за лечение на инфекции, резистентни към множество лекарства, предполага, че медът от манука трябва да се разглежда като алтернативна терапия.

Още едно доказателство, което сочи, че консумацията на мед от манука може да помогне на организма да се пребори с редица заболявания и да засили имунитета по-успешно от редица лекарства за конвенционално лечение.


мед от манука, мед манука, манука, лечение с мед от манука, manuka мед, манука мед

Има много твърдения за чудотворните способности на меда от манука за нашето здраве.

Някои от тях са доказани с годините, докато други се основават на ограничени проучвания в малък мащаб, които, макар и обещаващи, не могат да се използват за извеждане на заключения относно клиничната му употреба.

Винаги се консултирайте с вашия личен лекар или друг здравен специалист, ако имате притеснения дали медът от манука е подходящ за вас.

Въпреки това помнете, че това е природен продукт и като такъв не следва да има странични ефекти или да крие други рискове за вашето здраве.

Loading...
Споделяне