background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Ползи от рибено масло – десетки ползи за здравето ни

Рибеното масло е една от най-често използваните хранителни добавки. Това се дължи основна на факта, че то е изключително богато на омега-3 мастни киселини, които са много важни за здравето на нашия ум и тяло. В тази статия на "Биопедия" ще споделим по-голямата част от тези ползи от рибено масло, които благоприятстват добре на нашето тяло.

Ако избягвате консумацията на много мазна риба, приемането на добавки с рибено масло може да ви помогне да получите достатъчно омега-3 мастни киселини, както и да изпитате цялото множесто ползи от рибено масло и редовната му консумация. А ползите наистина са много.

Рибеното масло е мазнина или масло, което се извлича от рибена тъкан. Обикновено се извлича от мазна риба като херинга, риба тон, аншоа и скумрия. Въпреки това, рибеното масло може да бъде извлечено и от черния дроб на други риби, какъвто е случаят с маслото от черен дроб на треска.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират 1-2 порции риба на седмица. Това е така, защото омега-3 мастните киселини в рибата осигуряват много ползи за здравето, включително защита срещу редица заболявания. Има десетки ползи от рибено масло и консумацията му, независимо дали източникът е порция риба, или го приемате под формата на добавки.

Снимка за внимание
Около 30% от рибеното масло се състои от омега-3, докато останалите 70% се състоят от други мазнини. Нещо повече, рибеното масло обикновено съдържа витамини А и D.

Важно е да се отбележи, че видовете омега-3, открити в рибеното масло, имат по-големи ползи за здравето от омега-3, открити в някои растителни източници. Основните видове омега-3 в рибеното масло са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), докато типът, открит в растителните източници, е главно алфа-линоленова киселина (ALA). Въпреки че ALA е есенциална мастна киселина, EPA и DHA имат много повече ползи за здравето.

Ето защо може да заключим, че ползи от рибено масло може да извлечете много повече, отколкото при консумацията на който и да е растителен източник на омега-3. Нека по-долу да разгледаме някои от основните ползи от рибено масло и редовната му консумация.

Ползи от рибено масло за здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртност в световен мащаб. Проучванията показват, че хората, които ядат риба често са под много по-нисък риск от сърдечни заболявания.


ползи от рибено масло, рибено масло ползи, рибено масло, омега 3 рибено масло ползи, ползи от рибеното масло

Множеството рискови фактори за сърдечни заболявания изглежда намаляват от консумацията на риба или рибено масло. Многобройните ползи от рибено масло за здравето на сърдечно-съдовата система включват:

  • Подобрени нива на холестерол – рибеното масло може да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол и може също да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол
  • Намалени триглицериди – Рибеното масло може да понижи триглицеридите с 15–30%
  • Намалено кръвно налягане - Дори в малки дози, рибеното масло помага за намаляване на кръвното налягане при хора с повишени нива
  • Предотвратяване на натрупване на плака – Редовната консумация на рибено масло може да предотврати натрупването на плака, която може да причини втвърдяване на артериите

Въпреки че добавките с рибено масло могат да подобрят много от рисковите фактори за сърдечни заболявания, няма ясни доказателства, че консумацията им може да предотврати инфаркт или инсулт.

Ползи от рибено масло за здрав ум

Вашият мозък е съставен от почти 60% мазнини и голяма част от тези мазнини са омега-3 мастни киселини. Следователно омега-3 са от съществено значение за ежедневната мозъчна функция. Всъщност някои проучвания показват, че хората с определени психични заболявания имат по-ниски нива на омега-3 в кръвта.


ползи от рибено масло, рибено масло ползи, рибено масло, омега 3 рибено масло ползи, ползи от рибеното масло

Интересното е, че изследванията показват, че омега-3 могат да предотвратят появата или да подобрят симптомите на някои психични заболявания. Например, може да намали шансовете за психотични разстройства при тези, които са изложени на по-висок риск от обикновено.

В допълнение, добавянето на рибено масло във високи дози може да намали някои симптоми както на шизофрения, така и на биполярно разстройство, въпреки че липсват последователни данни към този момент.

Ползи от рибено масло за здравето на очите

Подобно на мозъка, очите разчитат на омега-3 мазнини, за да са здрави и да функционират в пълния си потенциал. Доказателствата показват, че хората, които не приемат достатъчно омега-3, се намират под по-голям риск от очни заболявания.

Освен това здравето на очите започва да се влошава в напреднала възраст, което може да доведе до свързана с възрастта дегенерация на макулата. Консумацията на риба е свързана с намален риск от дегенерация на макулата, но трябва да имате предвид, че резултатите от добавките с рибено масло са по-малко убедителни на фона на много по-малко проведени изследвания.


Едно по-старо проучване установява, че консумацията на висока доза рибено масло в продължение на 19 седмици подобрява зрението при хора с дегенеративни състояния на макулата.

Ползи от рибено масло при възпалителни състояния

quote symbol image
"Възпалението е начинът на вашата имунна система да се бори с инфекцията и да лекува наранявания. Хроничното възпаление, обаче, е свързано със здравословни състояния като затлъстяване, диабет, депресия и сърдечни заболявания.Намаляването на възпалението може да помогне за лечение на симптомите на тези заболявания. "
quote symbol image

Тъй като рибеното масло има противовъзпалителни свойства, то може да помогне за лечение на такива състояния, включващи хронично възпаление.


ползи от рибено масло, рибено масло ползи, рибено масло, омега 3 рибено масло ползи, ползи от рибеното масло

Например, повишеното тегло или стресът понякога могат да допринесат за по-високи нива на възпаление. В две по-стари проучвания - едно при хора със затлъстяване и едно при хора, изложени на висок стрес - е установено, че рибеното масло намалява производството и генната експресия на възпалителни молекули, наречени цитокини.

Освен това, добавките с рибено масло могат значително да намалят болките в ставите, сковаността и нуждите от лекарства при хора с ревматоиден артрит.

Ползи от рибено масло за кожата

Кожата ви е най-големият орган в тялото и съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Здравето на кожата може да се влоши през целия ви живот, особено в напреднала възраст или след прекалено често и продължително излагане на слънце.


Въпреки това, добавките с рибено масло могат да бъдат полезни при редица кожни заболявания, включително псориазис и дерматит.

Loading...
Споделяне