Био продукти

5 Ползи на маслото от вечерна иглика, за които вероятно не знаете

Biopedia
2 декември 2022г.
10мин.

Маслото от вечерна иглика се извлича от семената на билката вечерна иглика (Oenothera biennis). Името на растението идва от жълтите цветове, които се разцъфват при залез слънце и се затварят през деня.
Основната полза на маслото от вечерна иглика е, че то съдържа два вида омега-6-мастни киселини- включително линолова киселина (60%-80% от мазнините) и γ-линолова киселина, наричана още гама-линолова киселина или GLA (8%-14% от мазнините. Както вероятно знаете, есенциалните мастни киселини са необходими за здравето на човека, но тялото не може да ги произвежда само – така че трябва да ги набавяте от диетата си.
Заедно с омега-3 мастните киселини, омега-6 мастните киселини играят решаваща роля за имунната функция и мозъчната функция, както и за нормалния растеж и развитие. Освен това тези есенциални мазнини действат като носители на важни мастноразтворими витамини - включително витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К. Например хранителните мазнини са необходими за превръщането на каротина във витамин А, усвояването на минерали и множество други процеси .
Прочете целия материал, за да разберете кои са останалите ползи на маслото от вечерна иглика.

#1 Полза: Здраве за кожата

Маслото от вечерна иглика се оказа ценен избор за лечение на хора, страдащи от кожни заболявания като акне, екзема, псориазис и атопичен дерматит. Проучвания, публикувани в International Journal of Cosmetic Science, дори показват, че това чудодейно масло може да помогне и при свързаните с възрастта структурни и функционални промени в кожните тъкани, като зачервяване, твърдост, грапавост и устойчивост на умора.
Изследванията доказват, че маслото от вечерна иглика е изключително ефективно за облекчаване на много симптоми на екзема, включително сърбеж, зачервяване и оток. Освен това маслото от вечерна иглика и гама-линоленова киселина, която се съдържа в нея, подпомага процеса по подобряване на влажността на кожата и намалява загубата на вода през нея. Според достоверен източник тази омега-6 мастна киселина има противовъзпалителни свойства и значително подобрява функцията на кожната бариера.

#2 Полза: Облекчава симптомите на предменструалния синдром.

Доказано е, че приемането на хранителна добавка масло от вечерна иглика два пъти дневно в продължение на шест седмици намалява интензивността на горещите вълни при предменструален синдром. По време на този период жената може да изпита чувствителност на гърдите, подуване на корема, задържане на вода, акне, депресия, раздразнителност, замъглено мислене и главоболие. Доказано е, че благодарение на гама-линоленовата киселина, която се съдържа в маслото от вечерна иглика се, тези симптоми значително отшумяват

#3 Полза: Намалява риска от остеопороза

Доказано е, че диета, богата на полиненаситени мазнини, може да помогне за намаляване на риска от остеопороза при жени в постменопауза, които са на хормонална терапия. Маслото от вечерна иглика е богато на тези мазнини и линоленова киселина и е установено, че подобрява минералната плътност на костите сред възрастните хора.
Медицинските специалисти споделят още, че комбинация от вечерна иглика, рибено масло и калций може да подобри костната плътност и да намали загубата на костна маса.

#4 Полза: Маслото от вечерна иглика намалява симптомите на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно и възпалително заболяване, което засяга ставите. При проучване, проведено от Австралийския католически университет, се стига до извода, че гама-линоленова киселина от масло от вечерна иглика може да помогне за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.
Установено е, че приемането на 540 мг/ден гама-линоленова киселина чрез диета в продължение на шест месеца подобрява състоянието. Освен това, противовъзпалителните свойства на маслото от вечерна иглика могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с ревматоиден артрит.

#5 Полза: Помага за растежа на косата

Жените често се борят с косопад и понякога най-добрият начин за предотвратяване на този проблем е чрез диета или прием на витамини и хранителни добавки. Въпреки че до момента няма много изследвания за използването на вечерната иглика средство срещу косопад, тъй като е доказано, че маслото подобрява възпалението и сухотата на кожата, има смисъл тези ползи да се прехвърлят върху кожата на скалпа и вероятно да помогнат за подобряване на растежа и качеството на косата.

Рискове и странични ефекти на маслото от вечерна иглика

Като цяло маслото от вечерна иглика се счита за безопасно, когато се използва в препоръчителните дози. Страничните ефекти са редки и могат да включват главоболие, стомашно разстройство, гадене, замайване и обрив.
Последните изследвания разкриват, че прекомерният прием на омега-6 мастни киселини създава дисбаланс, който може да попречи на производството на важни простагландини. Това нарушение може да доведе до повишена склонност към образуване на:

  • кръвни съсиреци;
  • възпаление;
  • високо кръвно налягане;
  • дразнене на храносмилателния тракт;
  • потисната имунна функция;
  • стерилност;

покачване на тегло и др.
Препоръките за прием на масло от вечерна иглика при бременност варират. Специалистите съветват да не предприемате употреба преди да сте се посъветвали с Вашия акушер гинеколог.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!