background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna (9).jpg
Био продукти

Био слънцезащита – как да предпазите кожата си с безопасни и ефективни продукти

Вече всички знаем колко важно е редовното нанасяне на слънцезащита през всеки сезон. Вредите на слънчевата светлина върху нашата кожа и организъм могат да бъдат наистина много, затова е важно да си осигурим максимална, качествена и дълготрайна защита и към този момент такава предлагат слънцезащитните продукти. В тази статия на "Биопедия" ще споделим с вас някои подходящи продукти за био слънцезащита.

На пазара могат да бъдат открити стотици, а може би и повече от това продукти за слънцезащита. И от това съвсем логично следва потребителят да започне да се пита с какво едни превъзхождат останалите, кои да избере, кои от тях са наистина най-добрият избор? И тук съвсем естествено дебатът се прехвърля на продуктите от клас био слънцезащита.

За тях четем и чуваме от експерти, че са по-полезният и здравословен избор, а успоредно с това предлагат и по-устойчива и природосъобразна алтернатива. Но какво всъщност представлява въпросната био слънцезащита? И защо да я предпочетем пред останалите опции на пазара? На тези въпроси и още ще се опитаме да отговорим в тази статия.

био слънцезащита, слънцезащита, безопасна слънцезащита

Био слънцезащита – защо въобще е нужна?

На първо място нека отговорим защо е от изключителна важност да използваме слънцезащита и то не само през лятото и на плажа. Вредните UV лъчи от слънцето достигат до нас през всеки сезон. Не е нужно да изгорим на плажа, за да знаем, че кожата ни е била изложена твърде дълго на тези вредни лъчи без защита.

Разбира се, изгарянето на кожата освен дискомфортно и често болезнено е и изключително опасно. Така не само унищожаваме защитната бариера на кожата, но и потенциално повишаваме риска от редица опасни здравословни състояние, включително рак на кожата.

За да не сме песимисти и да говорим мрачни факти, нека просто обобщим, че когато говорим за защитата на кожата и целия организъм от слънцето е най-добре просто да се застраховаме и да не тестваме лимитите на нашия организъм.


И това най-успешно се случва чрез редовното нанасяне на слънцезащита на местата по кожата, където тя е директно изложена на слънце през всеки сезон.

През зимата и есента тези места ще са значително по-малко, защото кожата ни е покрита от дрехи, но това в никакъв случай не значи, че трябва да пропускаме слънцезащитните продукти.

А продуктите от категория био слънцезащита действат като ефективна бариера, която спира UV лъчите да достигат до кожата и нейните по-дълбоки слоеве.

По този начин ние не само се предпазваме от болести и вреди за здравето, но и от преждевременното стареене на кожата, обезцветяване на кожата или появата на пигментни петна.

био слънцезащита, слънцезащита, безопасна слънцезащита

Био слънцезащита – какво представлява?

Стигаме до момента, в който знаем колко важно е нанасянето на слънцезащита, но какво да изберем? От една страна имаме конвенционалните продукти, от друга са продуктите от категория био слънцезащита. Коя категория продукти са по-ефективни, имат повече преимущества и като цяло са по-добрият избор?

Това със сигурност е категория био слънцезащита. Био слънцезащитните продукти идват с всички функции и цели на традиционните продукти – да защитават кожата от вредните UVA и UVB лъчи при излагане на слънце. Но при био слънцезащитните продукти има добавени ползи и преимущества и това се дължи на техния произход и как са създадени.


Снимка за внимание
Това са продукти, които са създадени от суровини, които се добиват чрез био фермерство. Био фермерството е метод за отглеждане на животни и растителни култури, при които средата са отглеждане е максимално сходна с естествената.

Био фермерството не си служи и не третира с химикали, пестициди, хербициди, ГМО, антибиотици, хормони и сходни през нито един етап от отглеждането на животните и растенията и добива и обработката на суровините.

Био слънцезащита – преимущества и ползи

Благодарение на факта, че продуктите от категория био слънцезащита са продукт на био суровини, в тях не могат да бъдат открити химикали и продукти, които са токсични. Така при използване и нанасяне на такива продукти няма риск вредни токсини да попаднат в човешкия организъм и да навредят.

Важно е да се отбележи, че био суровините запазват в много по-голям процент всички свои полезни свойства, витамини и микроелементи в сравнение с конвенционално добитите суровини. По този начин използването на био слънцезащитни продукти се оказва и много по-полезно и ефективно, защото организмът получава много повече полезни съставки.

Био слънцезащита – съставки, които да търсим

Разбира се, основното преимущество на био слънцезащитните продукти е техният състав и фактът, че в него присъстват редица полезни и органични съставки. Тези съставки не само че спомагат предпазването на кожата от изгаряне и вредните лъчи, ускоряват процеса по възстановяване на увредената кожа, но и предлагат допълнителни ползи.

Някои от най-добрите био съставки, които да търсим в нашия слънцезащитен продукт с био произход са:

  • Растителни масла – био растителните масла хидратират кожата, поддържат нейния воден баланс и спомагат нейното подхранване и възстановяване.

  • Успокояващи съставки – такива могат да бъдат био кокосовото масло или такова от жожоба. Такива съставки успокояват кожата, предпазват от възпаления и раздразнения и предотвратяват преждевременното стареене.

  • Антиоксиданти – антиоксидантите присъстват в големи количества в множество био растителни суровини. Те подпомагат естествените защитни механизми на тялото да се защитава от формираните от UVA лъчите вредни свободни радикали. По този начин антиоксидантите създават второ и по-дълбоко ниво на защита на кожата, което да защитава от UV радиацията, която е преминала през повърхностното ниво на защита.

    био слънцезащита, слънцезащита, безопасна слънцезащита

Био слънцезащита – полезни съвети

Количеството слънцезащитен продукт, което трябва да се нанесе е колкото една пълна шепа. Нанасяйте продукта на плътен слой. Подновявайте продукта на всеки два часа.

Следете за срока на годност – той е важен и след преминаването му, ефективността на продукта рязко спада. Ако плувате в морето или басейн, след излизане от водата, винаги нанасяйте нов слой продукт. На плажа не забравяйте да нанесете продукт на места, които често се забравят – ушни миди, подмишници, клепачи, устни.

Коментари

Споделяне