background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

био натурална козметик
Био козметика

Био натурална козметика – какво означава и защо да я предпочетем?

Красотата става все по-натурална. И не, тук не говорим, че пластичната хирургия е започнала да излиза от мода, или че на гребена на вълната е минималистичният грим в малко на брой и не толкова ярки продукти.

Красотата и козметичният свят смело следват стъпките на отрасли и икономики като хранителната, модата, фитнес и активен начин на живот, дори и имотите и строителството.

Навсякъде можем да наблюдаваме тази тенденция към производство и консумация на продукти и суровини с натурален и органичен произход.

Така наречената уелнес култура, която приоритизира използването на натурални и органични продукти набира все по-голяма популярност, заради притесненията за щетите, които нанасяме на околната среда, но и тези, които може да нанесем на нашето здраве. Ето защо натуралните и био продукти се оказват много добра алтернатива.

Те са създадени от продукти на био фермерството, което е щадящо към природата, в същото време са по-полезни и за нас, защото не съдържат химикали.

Съвсем логично, био натурална козметика се превръща в една от най-търсените категории на пазара, като всяка изминала година през последното десетилетие бележи все по-голям ръст на продажбите на био козметика. Нека научим повече какво представлява тя в тази статия на "Biopedia.bg".

био натурална козметика, бионатурална козметика, натурална козметика, био козметика, био натурални продукти

Био натурална козметика – какво се крие зад името?


Тук е важно да уточним, че био натурална козметика е сборен термин. В повечето случаи на пазара ще откриете продукти, които са само био или само натурални. Но е факт, че има и такава категория като био натурална козметика.

Това са продукти, които са създадени едновременно с био и с натурални съставки и суровини.

Но за да можете да разберете по-ясно какво точно означава един продукт да има био и натурални характеристики едновременно е нужно да поясним какво означава био козметика и какво означава натурална козметика.

Био натурална козметика – аспектът „био“

Био козметиката е точно това, което си представяте, когато търсите и искате да закупите продукт с органичен и натурален произход. Био козметичните продукти се произвеждат от суровини и съставки с органичен или био животински или/и растителен произход.

Казано по-достъпно, това са суровини и съставки добивани от животни и растения, които се отглеждат по биологичен начин.

Био фермерството е процес по отглеждане, добив и преработка на природните суровини и продукти по начин, който е максимално близък и натурален за животните и растенията.


Снимка за внимание
Опрашването и размножаването се случва по натурален начин, торенето, подхранването и храненето –също, а заедно с тях и всички останали процеси, които са част от жизнения цикъл на растението или животното.

Това автоматично изключва и употребата и третирането с химикали и синтетични продукти, пестициди и хербициди, химични торове и консерванти, изкуствени аромати и цветове, хормони и антибиотици, ГМО и още.

Ето защо, купувайки си био козметичен продукт, вие получавате пълната гаранция, че в него не се съдържат никакви химикали и токсини.

Получаването на „био“ сертификат е изключително строг и стриктен процес, който се регулира от редица органи и организации в световен мащаб. Био сертификатът е пълна гаранция, на която може да се доверите.

био натурална козметика, бионатурална козметика, натурална козметика, био козметика, био натурални продукти

Био натурална козметика – аспект „натурален“

С натуралната козметика нещата стоят по доста по-различен начин. На първо място, натуралният произход няма как да бъде доказан и гарантиран, защото не съществува сертификат за натурален произход, нито пък регулаторни органи, които да следят за изпълнението на критерии и условия.

Ето защо много козметични компании се възползват от свободата на този термин и го използват като маркетингов трик за повишаване на продажбите на техните продукти.

Въпреки това, ако компанията създател на натурални козметични продукти си е свършила работата съвестно и отговорно, ние можем да разчитаме, че в продуктът ще открием определен процент продукти с напълно натурален произход, в най-добрите случаи процентът ще е висок.

И все пак е важно да отбележим, че натурални продукти не означава продукти, които не са третирани и обработвани с химикали. За тази гаранция се грижи само сертификатът за био или органичен произход.

Био натурална козметика – в крайна сметка какво купуваме?

Продуктите от категория био натурална козметика могат да бъдат закупувани със спокойствие и увереност. Това основно се дължи на наличието на думата „био“.

Ако един козметичен продукт получи био сертификат, ние автоматично можем да сме уверени и в истинността и произхода на натуралните съставки и този аспект на продукта.

Работата е там, че био продуктите минават редица задълбочени тестове преди да получат своя сертификат.

Ако се открие наличие на съставки, които не отговарят на стриктните критерии, например ако има проблем с произхода на натуралните съставки, те просто няма да получат своя сертификат и правото да се продават като био продукти.

Ето защо вие смело може да закупувате продукти от клас био натурална козметика – произходът им е гарантиран.

Био натурална козметика – ползи

Био и натуралните козметични продукти идват с редица ползи за всеки потребител.

Някои от тези ползи са:

  • Без химикали и токсини, които да попаднат в организма.
  • Добив и създаване на продукта по щадящ и опазващ природата начин.
  • Налични са всички или голяма част от полезните микроелементи, витамини и свойства на суровините.
  • Не съществува риск от алергия или чувствително към химикали.
  • Подходящи за чувствителна кожа.
  • Много често това са веган продукти, които не са изпитвани върху животни.

Проучванията сочат, че употребата на био натурална козметика има много повече ползи за нашия организъм и за околната среда. Подберете правилните продукти и се радвайте на по-здрави и красиви кожа, коса, нокти и зъби.

Коментари

Споделяне