glavna (6).jpg
Био козметика

Био натурална козметика – какво означава и защо да я предпочетем?

Biopedia
13/07/2022
5мин.

Красотата става все по-натурална. И не, тук не говорим, че пластичната хирургия е започнала да излиза от мода, или че на гребена на вълната е минималистичният грим в малко на брой и не толкова ярки продукти. Красотата и козметичният свят смело следват стъпките на отрасли и икономики като хранителната, модата, фитнес и активен начин на живот, дори и имотите и строителството. Навсякъде можем да наблюдаваме тази тенденция към производство и консумация на продукти и суровини с натурален и органичен произход. Така наречената уелнес култура, която приоритизира използването на натурални и органични продукти набира все по-голяма популярност, заради притесненията за щетите, които нанасяме на околната среда, но и тези, които може да нанесем на нашето здраве. Ето защо натуралните и био продукти се оказват много добра алтернатива. Те са създадени от продукти на био фермерството, което е щадящо към природата, в същото време са по-полезни и за нас, защото не съдържат химикали. Съвсем логично, био натурална козметика се превръща в една от най-търсените категории на пазара, като всяка изминала година през последното десетилетие бележи все по-голям ръст на продажбите на био натурална козметика. Нека научим повече какво представлява тя.

Био натурална козметика – какво се крие зад името?

Тук е важно да уточним, че био натурална козметика е сборен термин. В повечето случаи на пазара ще откриете продукти, които са само био или само натурални. Но е факт, че има и такава категория като био натурална козметика. Това са продукти, които са създадени едновременно с био и с натурални съставки и суровини. Но за да можете да разберете по-ясно какво точно означава един продукт да има био и натурални характеристики едновременно е нужно да поясним какво означава био козметика и какво означава натурална козметика.

Био натурална козметика – аспектът „био“

Био козметиката е точно това, което си представяте, когато търсите и искате да закупите продукт с органичен и натурален произход. Био козметичните продукти се произвеждат от суровини и съставки с органичен или био животински или/и растителен произход. Казано по-достъпно, това са суровини и съставки добивани от животни и растения, които се отглеждат по биологичен начин. Био фермерството е процес по отглеждане, добив и преработка на природните суровини и продукти по начин, който е максимално близък и натурален за животните и растенията. Опрашването и размножаването се случва по натурален начин, торенето, подхранването и храненето –също, а заедно с тях и всички останали процеси, които са част от жизнения цикъл на растението или животното. Това автоматично изключва и употребата и третирането с химикали и синтетични продукти, пестициди и хербициди, химични торове и консерванти, изкуствени аромати и цветове, хормони и антибиотици, ГМО и още. Ето защо, купувайки си био козметичен продукт, вие получавате пълната гаранция, че в него не се съдържат никакви химикали и токсини. Получаването на „био“ сертификат е изключително строг и стриктен процес, който се регулира от редица органи и организации в световен мащаб. Био сертификатът е пълна гаранция, на която може да се доверите.

Био натурална козметика – аспект „натурален“

С натуралната козметика нещата стоят по доста по-различен начин. На първо място, натуралният произход няма как да бъде доказан и гарантиран, защото не съществува сертификат за натурален произход, нито пък регулаторни органи, които да следят за изпълнението на критерии и условия. Ето защо много козметични компании се възползват от свободата на този термин и го използват като маркетингов трик за повишаване на продажбите на техните продукти. Въпреки това, ако компанията създател на натурални козметични продукти си е свършила работата съвестно и отговорно, ние можем да разчитаме, че в продуктът ще открием определен процент продукти с напълно натурален произход, в най-добрите случаи процентът ще е висок. И все пак е важно да отбележим, че натурални продукти не означава продукти, които не са третирани и обработвани с химикали. За тази гаранция се грижи само сертификатът за био или органичен произход.

Био натурална козметика – в крайна сметка какво купуваме?

Продуктите от категория био натурална козметика могат да бъдат закупувани със спокойствие и увереност. Това основно се дължи на наличието на думата „био“. Ако един козметичен продукт получи био сертификат, ние автоматично можем да сме уверени и в истинността и произхода на натуралните съставки и този аспект на продукта. Работата е там, че био продуктите минават редица задълбочени тестове преди да получат своя сертификат. Ако се открие наличие на съставки, които не отговарят на стриктните критерии, например ако има проблем с произхода на натуралните съставки, те просто няма да получат своя сертификат и правото да се продават като био продукти. Ето защо вие смело може да закупувате продукти от клас био натурална козметика – произходът им е гарантиран.

Био натурална козметика – ползи

Био и натуралните козметични продукти идват с редица ползи за всеки потребител. Някои от тези ползи са: Без химикали и токсини, които да попаднат в организма. Добив и създаване на продукта по щадящ и опазващ природата начин. Налични са всички или голяма част от полезните микроелементи, витамини и свойства на суровините. Не съществува риск от алергия или чувствително към химикали. Подходящи за чувствителна кожа. Много често това са веган продукти, които не са изпитвани върху животни.

Проучванията сочат, че употребата на био натурална козметика има много повече ползи за нашия организъм и за околната среда. Подберете правилните продукти и се радвайте на по-здрави и красиви кожа, коса, нокти и зъби.


Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!