glavna.jpg
Био продукти

Био суровини – всичко, което е нужно да знаете

Biopedia
5мин.

Био суровини – те са съставната част на всеки наш любим био продукт. Но това не означава, че разбираме точно какво означават, как се добиват и обработват преди да стигнат до нашата кухня, баня и ежедневие. Ако желаете да научите какво точно представляват тези био суровини, които можем да срещнем във всеки продукт с био сертификат, тази статия е точно за вас. В нея ще научите всичко, което бихте искали да знаете за био суровините.

Био суровини – какво представляват?

Био суровините са природни материали и продукти, които се добиват от животни и растения, които се отглеждат биосъобразно, т.е. в условията на био фермерство. Био фермерството най-общо може да се опише като природосъобразен начин на отглеждане, при който животните и растенията биват отглеждани в среда, която е максимално сходна с натуралните условия, ри които тези видове живеят. Това означава, че вредната човешка намеса е сведена до минимум или не съществува. Размножаване и опрашване, хранене и подхранване и всички останали процеси от жизнения цикъл на животно и растението се случват по естествен за видовете начин и без употребата на химикали и синтетични продукти. Био фермерството изключва употребата на химикали и химични торове, токсични продукти и ГМО, антибиотици и хормони, консерванти, оцветители и изкуствени аромати, пестициди и хербициди и други сходни в който и да е етап от отглеждането, добиването и преработката. От животни и растения, които са отглеждани по този биосъобразен начин се добиват био суровини.

Био суровини – преимущества и предимства

Може си се питате каква е причината всички био суровини да се радват на добра слава и да бъдат препоръчвани са употреба от специалистите? Защо да предпочетете продукти, които са създадени от био суровини, пред конвенционалните продукти в магазина? Казано накратко, био суровините са много по-полезен вариант, ето защо са и по-предпочитан. Суровините от био произход се добиват от растения и животни, които се отглеждат в условията на био фермерство. Фактът, че тези био суровини не се обработват с химикали и токсични продукти означава, че при тяхното ползване и консумация не съществува риск химикали и токсични продукти да попаднат в човешкия организъм и да му наредят. Не съществува и риск от алергични реакции или чувствителност към химикали в суровините, просто защото такива няма. Освен това тези суровини запазват изцяло или в голямата си част всички полезни свойства и нутриенти, всички витамини и микроелементи. Това прави продуктите, които са създадени от суровини с био произход много по-ефективни и полезни.

Био суровини в нашето ежедневие

Възможно е да заместите почти всеки конвенционален продукт, който използвате на ежедневна база с такъв, който е създаден или произведен от суровини с био произход. На първо място това е храната. Храната, която е приготвена от суровини с био произход е по-здравословна, по-богата на витамини, нутриенти и микроелементи. Точно тази храна може да е вашият доверен източник на всички важни микроелементи и витамини за тялото, така че да решите проблем с дефицит на такива в организма и да се храните балансирано и пълноценно. Освен това суровини с био произход се използват за козметика. Независимо дали говорим за продукти за хигиената или такива за красота, използвайки био продукти и суровини, вие имате възможността да се насладите на по-висококачествена, безопасна и наистина работеща грижа за коса, кожа, зъби и нокти. Био суровини се използват и за изработването на множество предмети и вещи, които са част от ежедневието на всеки. Един пример за продукти, изработени от биологични суровини са бамбуковите изделия. От био бамбук могат да бъдат създадени множество продукти и изделия, сред които четки за зъби и тоалетна хартия, дрехи и килими, възглавници и мебели, подови настилки и дори цели къщи.

Био суровини – можем ли да сме сигурни в произхода?

Съществуват дебати сред потребителите и те се свеждат до това дали можем абсолютно сляпо да се доверим, когато производителят ни гарантира, че един продукт е създаден от суровини с био произход или всичко това е маркетингов трик, който цели повишаване на продажбите. Сертификатът „био“ се издава на суровина или готов продукт само и единствено след подробни и стриктни проверки, които се осъществяват от съответните регулаторни органи. Системата е така създадена и регулирана, че е невъзможно филтърът на процесът по сертифициране да пропусне суровини и продукти, които не отговарят на строгите критерии. Ето защо можем да ви уверим, че ако закупите продукт с етикет „био“, вие можете да сте абсолютно сигурни, че в състава му влизат суровини с доказан био произход.

Био суровини – можем ли да ги закупим самостоятелно?

В случай, че се интересувате дали е нужно да закупувате готови био продукти, или може да си закупувате и различни видове био суровини, отговорът е да, възможно е да закупувате самостоятелно суровини от био произход. В зависимост от вашите нужди и желание да използвате суровините самостоятелно или сами да приготвяте био продукти у дома, в специализираните физически и онлайн био магазини се предлага широк спектър от различи суровини. Можете да пазарувате суровини с био произход, включително етерични масла, цветни и растителни води, богата гама от екстракти и множество други опции.

Суровините с био произход, независимо дали влизат в състава на био продукти или се ползват самостоятелно, са чудесна, много по-полезна и богата на полезни и ефективни съставки алтернатива на конвенционалните продукти.


Още полезна и интересна информация може да откриете в блога на biopedia

Четири лесни кето рецепти без месо

Шест здравословни пробиотични храни

Кокосово или какаово масло за тен

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!