background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna.jpg
Био козметика

Био суровини – всичко, което е нужно да знаете

Био суровини – те са съставната част на всеки наш любим био продукт. Но това не означава, че разбираме точно какво означават, как се добиват и обработват преди да стигнат до нашата кухня, баня и ежедневие. Ако желаете да научите какво точно представляват тези био суровини, които можем да срещнем във всеки продукт с био сертификат, тази статия на "Биопедия" е точно за вас. В нея ще научите всичко, което бихте искали да знаете за био суровините.

Био суровини – какво представляват?

Био суровините са природни материали и продукти, които се добиват от животни и растения, които се отглеждат биосъобразно, т.е. в условията на био фермерство. Био фермерството най-общо може да се опише като природосъобразен начин на отглеждане, при който животните и растенията биват отглеждани в среда, която е максимално сходна с натуралните условия, при които тези видове живеят.

Това означава, че вредната човешка намеса е сведена до минимум или не съществува. Размножаване и опрашване, хранене и подхранване и всички останали процеси от жизнения цикъл на животно и растение се случват по естествен за видовете начин и без употребата на химикали и синтетични продукти.

Био фермерството изключва употребата на химикали и химични торове, токсични продукти и ГМО, антибиотици и хормони, консерванти, оцветители и изкуствени аромати, пестициди и хербициди и други сходни, в който и да е етап от отглеждането, добиването и преработката. От животни и растения, които са отглеждани по този биосъобразен начин, се добиват био суровини.

био суровини, видове суровини, суровини

Био суровини – преимущества и предимства

Може би се питате каква е причината всички био суровини да се радват на добра слава и да бъдат препоръчвани са употреба от специалистите? Защо да предпочетете продукти, които са създадени от био суровини, пред конвенционалните продукти в магазина? Казано накратко, био суровините са много по-полезен вариант, ето защо са и по-предпочитан.

Суровините от био произход се добиват от растения и животни, които се отглеждат в условията на био фермерство. Фактът, че тези био суровини не се обработват с химикали и токсични продукти, означава, че при тяхното ползване и консумация не съществува риск химикали и токсични продукти да попаднат в човешкия организъм и да му навредят.

Не съществува и риск от алергични реакции или чувствителност към химикали в суровините, просто защото такива няма. Освен това тези суровини запазват изцяло или в голямата си част всички полезни свойства и нутриенти, всички витамини и микроелементи. Това прави продуктите, които са създадени от суровини с био произход много по-ефективни и полезни.

био суровини, видове суровини, суровини

Био суровини в нашето ежедневие

Възможно е да заместите почти всеки конвенционален продукт, който използвате на ежедневна база, с такъв, който е създаден или произведен от суровини с био произход. На първо място това е храната. Храната, която е приготвена от суровини с био произход, е по-здравословна, по-богата на витамини, нутриенти и микроелементи.

Точно тази храна може да е вашият доверен източник на всички важни микроелементи и витамини за тялото, така че да решите проблем с дефицит на такива в организма и да се храните балансирано и пълноценно. Освен това суровини с био произход се използват за козметика. Независимо дали говорим за продукти за хигиената или такива за красота, използвайки био продукти и суровини, вие имате възможността да се насладите на по-висококачествена, безопасна и наистина работеща грижа за коса, кожа, зъби и нокти.

Био суровини се използват и за изработването на множество предмети и вещи, които са част от ежедневието на всеки. Един пример за продукти, изработени от биологични суровини са бамбуковите изделия. От био бамбук могат да бъдат създадени множество продукти и изделия, сред които четки за зъби и тоалетна хартия, дрехи и килими, възглавници и мебели, подови настилки и дори цели къщи.

Био суровини – можем ли да сме сигурни в произхода?

Съществуват дебати сред потребителите и те се свеждат до това дали можем абсолютно сляпо да се доверим, когато производителят ни гарантира, че един продукт е създаден от суровини с био произход или всичко това е маркетингов трик, който цели повишаване на продажбите.

Сертификатът „био“ се издава на суровина или готов продукт само и единствено след подробни и стриктни проверки, които се осъществяват от съответните регулаторни органи.

Системата е така създадена и регулирана, че е невъзможно филтърът на процесът по сертифициране да пропусне суровини и продукти, които не отговарят на строгите критерии. Ето защо можем да ви уверим, че ако закупите продукт с етикет „био“, вие можете да сте абсолютно сигурни, че в състава му влизат суровини с доказан био произход.

био суровини, видове суровини, суровини

Био суровини – можем ли да ги закупим самостоятелно?

В случай, че се интересувате дали е нужно да закупувате готови био продукти, или може да си закупувате и различни видове био суровини, отговорът е да, възможно е да закупувате самостоятелно суровини от био произход.

В зависимост от вашите нужди и желание да използвате суровините самостоятелно или сами да приготвяте био продукти у дома, в специализираните физически и онлайн био магазини се предлага широк спектър от различи суровини. Можете да пазарувате суровини с био произход, включително етерични масла, цветни и растителни води, богата гама от екстракти и множество други опции.

Суровините с био произход, независимо дали влизат в състава на био продукти или се ползват самостоятелно, са чудесна, много по-полезна и богата на полезни и ефективни съставки, алтернатива на конвенционалните продукти.

Коментари

Споделяне