background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna.jpg
Био здраве

Значение на думата био – правилно ли я разбираме?

Срещаме я навсякъде – по опаковки на хранителни продукти, козметика, почистващи препарати за дома, всевъзможни реклами. Думата био сякаш по задължение се изписва на всеки втори продуктов етикет. Но какво е реалното значение на думата био? Това ще научите в материала на "Biopedia.bg".

Снимка за внимание
Но означава ли това, че всички ние, бидейки крайни потребители, ясно разбираме какво е вложено като значение на думата био?

Правилно ли тълкуваме тази така популярна в наши дни дума? И има ли опасност за попаднем в рекламен капан, мислейки си, че сме специалисти по значение на думата био?

Значение на думата био – от какво значение е всъщност?

Всички можем да се съгласим – в ежедневния поток от информация онлайн, в който попадаме ежедневно, шансовете да срещнем думи като „био“, „еко“, „натурално“ са много големи.

Много често ще срещнем призиви и препоръки как на масата ни е хубаво да има само био продукти, в козметичния несесер и банята – също. Освен че това значение на думата био се очерта като много успешна маркетингова стратегия за повишаване на продажбите, потребителят може би не е достатъчно добре запознат какво стои зад „био“ и защо продукти с такъв произход са препоръчителни.

Значение на думата био, био, думата био, био значение

Значение на думата био – какво всъщност значи?

Най-лесният начин да се обясни значение на думата био е да се посочат синонимите й на български език – „естествен“, „натурален“. Индустриите като хранителна, козметична и др., които предлагат био продукти, всъщност разчитат на природни ресурси от животински и растителен произход, които биват отглеждани и добивани във възможно най-естествената за тях среда.

Това означава, че са отглеждането и добива на тези ресурси не е допустимо използване на тежки химикали и химически торове, пестициди, антибиотици, ГМО.

Значение на думата био, био, думата био, био значение

Значение на думата био и приносът й за опазване на природата

Освен че био продуктите са значително по-полезни за хората, тълкувайки това значение на думата био, ние можем да заключим, че отглеждането и добива на био продукти е в по-голяма хармония с природата. Благодарение на липсата на химикали в процесите по отглеждане и производство и природосъобразните методи, които са част от целия кръговрат на един био продукт, щетите, които други индустрии нанасят на природата тук са сведени до минимум.

При био производството не просто се отглеждат качествени продукти, при него има и стремеж към опазване на природата и околната среда, минимизиране на замърсяванията и въглеродния отпечатък.

Значение на думата био, био, думата био, био значение

Значение на думата био – как се вписва в нашето ежедневие?

Имайки предвид това значение на думата био, можем да заключим, че био продуктите са най-добрата алтернатива не само за природата и околната среда, но и за хората. Заради природосъобразния начин на отглеждане, хранителните био продукти, например, са с много по-високо съдържание на естествени микроелементи, витамини и минерали.

Същото се отнася и за ресурсите, които се използват в козметичната индустрия – полезните им свойства са запазени максимално много, рискът от алергични реакции е сведен до минимум. Даже и плодовете и зеленчуците да са регулярна част от менюто ни, ако не се уверим, че консумираме такива с био произход, вероятността в организма ни да има значителен недостиг на полезни микроелементи е голяма.

Това е така, защото плодовете и зеленчуците, които не се отглеждат в естествена среда, а биват третирани с химикали и пестициди, губят полезните си свойства и елементи още докато са на клона.

Значение на думата био и селските плодове и зеленчуци – едно и също ли са?

Масово е разпространено разбирането, че продуктите с био произход и тези, които се отглеждат на село са едно и също нещо. Колкото и да си спомняме с носталгия и умиление за безгрижните дни, прекарани на село при баба и дядо, когато само сме се пресягали и сме късали от клона обяда под формата на зрял домат или сочна ябълка, истината е, че не е задължително селската продукция да бъде био.

Това, че един плод или зеленчук бива отглеждан на село, не значи автоматично, че той не е третиран с пестициди и химикали. Даже и в градинката на баба от детските ни спомени можем да открием продукция, която е третирана с различни препарати, защото нашите баби и дядовци или родители се стремят да направят тази продукция по-трайна. Но пък употребата на различни препарати със знаен и незнаен произход, автоматично променя хода на развитието на тези плодове и зеленчуци.

Био продуктите не са просто рекламен трик за повече продажби. Препоръчително е те да заемат възможно най-голям процент от ежедневните избори, които правим, когато пазаруваме.

Когато един продукт от животински или растителен произход е преминал през био цикъла, той запазва възможно най-голям процент от полезните си съставки и свойства. Само така ние можем да сме сигурни, че даваме на организмите си всички микроелементи, от които те се нуждаят и че правим най-добрия избор за себе си и за своите семейства.

Loading...
Споделяне