background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Main.jpg
Био здраве

Безглутеново брашно – всичко, което искате да знаете

Да се приготвя храна с безглутеново брашно може би звучи като истинско предизвикателство за много от нас. Въпреки това замяната на традиционните в кулинарията брашна с такива без глутен е важен избор, който много от нас ще направят. Прочетете тази статия на "[Biopedia](/)", за да научите повече. 

Причините за тази кулинарна промяна могат да са много – от глутенова непоносимост до специален хранителен режим за топене на мазнини, или просто от желание за по-здравословни хранителни навици. Няма никакво значение какво ще ни подтикне да предпочетем безглутеново брашно пред класическото бяло. Едно е сигурно – колкото и плашеща да изглежда работата с брашно без глутен на пръв поглед, щом веднъж се научим как да готвим и печем с него, няма и да си помислим за връщане назад.

Едно от нещата, които най-много стряскат новаците, когато за първи път престъпят в света на безглутеновите брашна, е колко огромно разнообразие на такива има. Точно така, безглутеново брашно е всъщност събирателен термин за десетки различни типове брашна, които може да закупите от магазина или да направите вкъщи. 


 

Безглутеново брашно – как се работи с него?

За разлика от обикновеното бяло брашно, което буквално може да се използва за всякакви кулинарни цели, нещата стоят по-различно, когато говорим за безглутеново брашно. Макар че някои от брашната без глутен могат да се използват самостоятелно, обикновено ще получим най-добри резултати като смесим няколко различни вида. 

Няма универсална формула за смесване на брашна без глутен.

В зависимост от целите ще са ви нужни различни брашна в различни пропорции, за да постигнете желания резултат.

Повярвайте ни, усилието си струва, защото смесването на различни видове брашна без глутен е не просто един забавен вид наука, а прозорче към съвсем нов и вълнуващ гастрономичен свят. Кой не би искал да надникне през него, нали? 

Основният проблем на безглутеновите брашна е, че нямат… е, глутен, именно. А глутенът е спойката, която прави тестото еластично и с подходяща за месене и точене, а и за различни десерти или соленки текстура. Ето защо нишестето играе много важна роля при смесването на различни видове брашна без глутен. То е компонентът, който замества глутена и изпълнява неговата роля. 


 

Безглутеново брашно – различи категории

Не, не съществуват различни категории за безглутеново брашно на пазара, няма да откриете опаковки с такова обозначение. По-скоро, когато говорим за категории имаме предвид трите различни категории, в които попадат миксовете от безглутенови брашна. Те са както следва: леко, средно, тежко. Трите категории се отнасят до плътността на всеки брашно микс, но и до хранителната му стойност, също и колко лесно е всяко брашно за използване самостоятелно и в бленд.

Леки безглутенови брашна – тук влизат всички видове нишесте, които са и основен компонент в брашнените смески

Средни безглутенови брашна – тук попадат брашната, които са с по-висока хранителна стойност от нишестетата и въпреки че са доста леки, когато се използват в рецепти, те са много по-стабилни и лесни за самостоятелно използване и с брашнени смески.

Тежки безглутенови брашна – тук причисляваме всички брашна, които са с висока хранителна стойност и много плътни. Тях рядко можем да използваме самостоятелно и често се „олекотяват“ с други типове брашна.


 

Безглутеново брашно – леки брашна

 • Нишесте от арарут – този тип нишесте е много лесно за усвояване от хранителната система. Нишестето от арарут е комбинация от ядливите корени на няколко различни растения, основно с произход Индия. Често се използва за сгъстяване на сосове, а и е известно като по-здравословната алтернатива на царевичното нишесте.
 • Царевично нишесте – този тип нишесте е чудесен избор за създаване на еластичност на тестото, когато се работи с безглутенови брашна. Често се използва и за сгъстяване. 
 • Картофено нишесте – може би най-популярното на нашия пазар. Картофеното нишесте се препоръчва при приготване на по-влажно тесто и често присъства в рецептите за домашни сладкиши и солени печива. 
 • Нишесте/брашно от тапиока – нишестето от тапиока се добива от корен на растение. Често се използва с цел сгъстяване, но често и в комбинация с други брашна. Нишестето от тапиока може спокойно да се смесва с тежки безглутенови брашна, защото ги „олекотява“ до подходяща за печива текстура.
безглутеново брашно, как се работи с безглутеново брашно, как да си направим безглутеново брашно, видове брашно, брашно без глутен

Безглутеново брашно – средни брашна

 • Брашно от фава боб – доста често брашното от фава боб може да бъде открито в продажба като смес с брашно от нахут. Това брашно създава много пухкава текстура и добре надигащи се печива, но има специфичен вкус, който може и да не ви допадне.
 • Брашно от нахут – едно от най-често предпочитаните и използвани брашна без глутен. Освен това е много универсално брашно и като резултати наподобява бялото. Единствено е важно да се подчертае, че има разпознаваме бобов вкус. Може да се използва самостоятелно, или в смес с нишесте. И в двата случая печивата ще се надигат. 
 • Брашно от просо – брашното е просо е сухо и има вкус на ядки. Въпреки това, то е с доста високо съдържание на нишесте, което го прави леко и доста подобно на пълнозърнестото брашно. Има високо съдържание на протеини.
Снимка за внимание
Брашно от овесени ядки – прави се от стрити овесени ядки. Богато е на витамини и фибри.

Печивата с него се надигат много добре и може да бъде използвано самостоятелно или в смес с други типове брашна.

 • Брашно от киноа – има разпознаваем вкус на киноа. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други брашна. Доста хранително е, наситено с минерали и витамини, има чудесна текстура.
 • Брашно от бял ориз – богато и хранително брашно с доста зърнеста текстура. Доста широко разпространено безглутеново брашно.
 • безглутеново брашно, как се работи с безглутеново брашно, как да си направим безглутеново брашно, видове брашно, брашно без глутен


   

  Безглутеново брашно – тежки брашна

  • Бадемово брашно – Бадемовото брашно е чудесна алтернатива за хората, които са на кетонен режим на хранене. Богато е на протеини, и придава маслен вкус на печивата. С помощта на бадемово брашно може да получите сочни печива. Препоръчва се да се смесва с други брашна или нишесте. 
 • Брашно от амарант – получава се от семената на растението амарант. Плътно и богато на хранителни вещества. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други средни брашна.
 • Брашно от кафяв ориз – това е безглутеновото брашно, което е най-близко пълнозърнестото брашно. Много плътно и хранително брашно. Може да се използва в смес с нишесте или с други средни брашна.
 • Кокосово брашно – още едно брашно, което е подходящо за хора на кето режим. Това е много високо абсорбиращо брашно, ето защо се използва в малки количества и в комбинация с други брашна.
 • Царевично брашно – много плътно брашно, което придава чудесна текстура на всяко печиво. 
 • 3 (1).jpg


   

  Коментари

  Споделяне

  Последвай ни

  Instagram лого

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!