Да се приготвя храна с безглутеново брашно може би звучи като истинско предизвикателство за много от нас. Въпреки това замяната на традиционните в кулинарията брашна с такива без глутен е важен избор, който много от нас ще направят.
Причините за тази кулинарна промяна могат да са много – от глутенова непоносимост до специален хранителен режим за топене на мазнини, или просто от желание за по-здравословни хранителни навици. Няма никакво значение какво ще ни подтикне да предпочетем безглутеново брашно пред класическото бяло. Едно е сигурно – колкото и плашеща да изглежда работата с брашно без глутен на пръв поглед, щом веднъж се научим как да готвим и печем с него няма и да си помислим за връщане назад.
Едно от нещата, които най-много стряскат новаците, когато за първи път престъпят в света на безглутеновите брашна е колко огромно разнообразие на такива има. Точно така, безглутеново брашно е всъщност събирателен термин за десетки различни типове брашна, които може да закупите от магазина или да направите вкъщи.
За разлика от обикновеното бяло брашно, което буквално може да се използва за всякакви кулинарни цели, нещата стоят по-различно, когато говорим за безглутеново брашно. Макар че някои от брашната без глутен могат да се използват самостоятелно, обикновено ще получим най-добри резултати като смесим няколко различни вида.
Няма универсална формула за смесване на брашна без глутен. В зависимост от целите ще са ви нужни различни брашна в различни пропорции, за да постигнете желания резултат. Повярвайте ни, усилието си струва, защото смесването на различни видове брашна без глутен е не просто един забавен вид наука, а прозорче към съвсем нов и вълнуващ гастрономичен свят. Кой не би искал да надникне през него, нали?
Основният проблем на безглутеновите брашна е, че нямат… е, глутен, именно. А глутенът е спойката, която прави тестото еластично и с подходяща за месене и точене, а и за различни десерти или соленки текстура. Ето защо нишестето играе много важна роля при смесването на различни видове брашна без глутен. То е компонентът, който замества глутена и изпълнява неговата роля.
Не, не съществуват различни категории за безглутеново брашно на пазара, няма да откриете опаковки с такова обозначение. По-скоро, когато говорим за категории имаме предвид трите различни категории, в които попадат миксовете от безглутенови брашна. Те са както следва: леко, средно, тежко. Трите категории се отнасят до плътността на всеки брашно микс, но и до хранителната му стойност, също и колко лесно е всяко брашно за използване самостоятелно и в бленд.
Леки безглутенови брашна – тук влизат всички видове нишесте, които са и основен компонент в брашнените смески
Средни безглутенови брашна – тук попадат брашната, които са с по-висока хранителна стойност от нишестетата и въпреки че са доста леки, когато се използват в рецепти, те са много по-стабилни и лесни за самостоятелно използване и с брашнени смески.
Тежки безглутенови брашна – тук причисляваме всички брашна, които са с висока хранителна стойност и много плътни. Тях рядко можем да използваме самостоятелно и често се „олекотяват“ с други типове брашна.
- Нишесте от арарут – този тип нишесте е много лесно за усвояване от хранителната система. Нишестето от арарут е комбинация от ядливите корени на няколко различни растения, основно с произход Индия. Често се използва за сгъстяване на сосове, а и е известно като по-здравословната алтернатива на царевичното нишесте.
- Царевично нишесте – този тип нишесте е чудесен избор за създаване на еластичност на тестото, когато се работи с безглутенови брашна. Често се използва и за сгъстяване.
- Картофено нишесте – може би най-популярното на нашия пазар. Картофеното нишесте се препоръчва при приготване на по-влажно тесто и често присъства в рецептите за домашни сладкиши и солени печива.
- Нишесте/брашно от тапиока – нишестето от тапиока се добива от корен на растение. Често се използва с цел сгъстяване, но често и в комбинация с други брашна. Нишестето от тапиока може спокойно да се смества с тежки безглутенови брашна, защото ги „олекотява“ до подходяща за печива текстура.

- Брашно от фава боб – доста често брашното от фава боб може да бъде открито в продажба като смес с брашно от нахут. Това брашно създава много пухкава текстура и добре надигащи се печива, но има специфичен вкус, който може и да не ви допадне.
- Брашно от нахут – едно от най-често предпочитаните и използвани брашна без глутен. Освен това е много универсално брашно и като резултати наподобява бялото. Единствено е важно да се подчертае, че има разпознаваме бобов вкус. Може да се използва самостоятелно, или в смес с нишесте. И в двата случая печивата ще се надигат.
- Брашно от просо – брашното е просо е сухо и има вкус на ядки. Въпреки това, то е с доста високо съдържание на нишесте, което го прави леко и доста подобно на пълнозърнестото брашно. Има високо съдържание на протеини.
- Брашно от овесени ядки – прави се от стрити овесени ядки. Богато е на витамини и фибри. Печивата с него се надигат много добре и може да бъде използвано самостоятелно или в смес с други типове брашна.
- Брашно от киноа – има разпознаваем вкус на киноа. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други брашна. Доста хранително е, наситено с минерали и витамини, има чудесна текстура.
- Брашно от бял ориз – богато и хранително брашно с доста зърнеста текстура. Доста широко разпространено безглутеново брашно.

- Бадемово брашно – Бадемовото брашно е чудесна алтернатива за хората, които са на кетонен режим на хранене. Богато е на протеини, и придава маслен вкус на печивата. С помощта на бадемово брашно може да получите сочни печива. Препоръчва се да се смесва с други брашна или нишесте.

Коментари