В днешно време все повече хора консумират големи количества junk food без дори да се замислят какво причиняват на тялото си. Те не могат да се приспособят към здравословната храна, най-вече защото им е трудно да се откажат от вредната. Важно е обаче да консумираме здравословна и качествена храна, защото тя има безброй благоприятни за нашия организъм ползи.
Продължете да четете статията на Biopedia, за да разберете каква е същността на junk храната и кои за неини здравословни заместители.
Junk Food - Що е то?
Вредната храна е ключов фактор за нанасяне на сериозни щети на нашия организъм поради ред причини. Това е термин, който описва високо калорични и много мазни храни, съдържащи високо количество захар и сол. Те за разлика от продукти като плодове, зеленчуци, месо и други имат изключително ниска хранителна стойност. Процесът им на приготвяне, включва употребата на преработени съставки и индустриални методи, които ги прави по-евтини и по-дълготрайни. Те съдържат изобилие от изкуствени аромати и консерванти, които е препоръчително да не бъдат консумирани.
Примери за junk food са чипс, пържени картофи, бургер, бисквити, сладкиши, газирани напитки и редица други. Въпреки невероятния им вкус и достъпността им, съществуват редица вреди и потенциални рискове за здравето.
Кои са най-вредните храни
Следващите 7 храни са част от списъка с много вредни храни, които можем да предоставим на нашия организъм:
#1 Чипсове и снаксове
Те съдържат изобилие от сол и рафинирани въглехидрати и благодарение на процесът им на приготвяне, които се състои от пърженето им в мазнини, те съдържат много трансмазнини. В голяма част от случаите към тях се добавят изкуствени аромати, консерванти и оцветители.
Заради състава си, чипсовете и снаксовете, увеличават риска от високо кръвно, затлъстяване и образуването на образуване на съединения, свързани с животозастрашаващи заболявания.
#2 Бургери, пържени картофи и други
Още познати като бързи храни, те съдържат рекордни количества калории. Те се приготвят главно с преработено месо и нездравословни мазнини и масла.
Прекомерната консумация на така наречените бързи храни води до повишаване нивата на лошия холестерол в тялото и намаляването на нивата на добрия. Риска от заболявания като диабет и инсулт се увеличават, а при повечето хора се забелязва и затлъстяване.
Ето още 5 вредни храни / Junk food
#3 Газирани напитки
Газираните напитки са популярни с огромното съдържание на захар, оцветители, киселини и изкуствени ароматизатори, което може да доведе до следното:
Много хора вярват, че газираните напитки са безобидни, но това няма как да е по далеч от истината. Редица проучвания са доказали, че те са едно от най-вредните неща, които човек може да приеме. Високото съдържание на захар може да доведе до диабет тип 2, както и до увреждане на зъбния емайл и образуване на кариеси.
Редица изследвания са свързали консумирането на много захар с образуване на свободни радикали, водещи до много опасни заболявания.
#4 Сладкиши и печива
Повечето десерти, бисквити, понички и други са изключително вредни за здравето. Те най-чести съдържат рафинирано брашно, хидрогенирани мазнини, голямо количество захар и други вредни добавки.
Вредите, до които може да доведеса наднормено тегло, инсулинова резистентност и забавяне на метаболизма.
#5 Преработено месо
Консумирането на преработени меса води до по-висок риск от сърдечно съдови заболявания и заболявания на дебелото черво, поради високата концентрация на сол, консерванти и нитрати.
#6 Замразена храна
Замразената храна много често губи цялата си хранителна стойност поради дългия период на съхранение и необходимостта от преработка след размразяването.
#7 Зърнени закуски
Зърнените закуски с високи нива на захар, както много други вредни храни, водят до затлъстяване, увеличават риска от диабет и дори не засищат глада.
Продължете да четете, за да откриете кои са 10-те най-често срещани негативи от консумацията на junk food.
- Наднормено тегло
- Увеличен риск от диабет
- Увеличен риск от сърдечносъдови заболявания
- Увеличен риск от животозастрашаващи заболявания
- Хронична умора
- Депресия
- Разсеяност
- Увеличават кръвното налягане
- Увеличават производството на лошия холестерол в тялото
- Инсулинова резистентност
Въпреки всички лоши показатели много хора продължават да консумират вредна храна, не знаейки до какво може да доведе това. Учени препоръчват да избягваме какъвто и да е прием на junk food, за да намалим рисковете от редица заболявания и да живеем по дълъг и пълноценен живот.
3 рецепти, които ще ви накарат да обикнете здравословната храна
Много хора смятат, че здравословната храна не е вкусна или е прекалено сложна за приготвяне, но това просто не е вярно. Пригответе се да научите 3 лесни и здравословни рецепти, които са перфектната алтернатива на вредната храна.
А ако тази тема ви е интересна прочетете: 5 съвета за здравословен начин на живот
#1 Рецепта за здравословен чипс
Какво ви е необходимо
- 100 грама бадемово брашно
- 200 грама настъргано сирене моцарела
- ½ ч.л. Червен пипер
- ½ ч.л. Сол
- зехтин
- щипка черен пипер
Как да го направите
Започнете като изсипете бадемовото брашно в голяма купа. След това сложете настърганото сирене моцарела в друга купа и я затоплете за 1-2 минути, за да се разтопи. Когато е готова я прехвърлете в купата с бадемовото брашно и разбъркайте хубаво, докато двете съставки не се смесят и не се получи тесто.
Продължете като разточите тестото и с нож или ножица го разрежете на тортила чипс. След това смесете зехтина с подправките. Разпределете получените парчета върху тава с готварска хартия, овкусете ги с получената смес от подправки и ги изпечете за 12-15 минути на 180 градуса.
#2 Рецепта за здравословно брауни
Какво ви е необходимо
- 80 грама черен шоколад 80%
- 20 грама какао
- 30 грама кокосово масло
- 100 грама кокосова захар
- 60 грама брашно от лимец
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилия
- ¼ ч.л. бакплувер
- ¼ ч.л. сол
Как да го направите
Смесете шоколада и какаовото масло и ги разтопете на водна баня. След това в отделен съд разбийте яйцата и захарта, докато не се получи пяна. Когато сте готови ще смесите шоколада и яйцата, а в друг съд добавете брашното от лимец, какаото, бакпулвер и солта и почнете да разбърквате.
Накрая ще смесите сухите и мокрите съставки в намазнена тава и изпечете за 16-20 минути на 180 градуса.
#3 Рецепта за здравословна пица
Какво ви е необходимо
- 2 чаени чаши брашно от нахут
- 1 ¾ чаши вода
- Сол
- Зехтин
- 1 чаша доматен сос
- 1 чаша настъргано сирене
- Листа босилек
- Домати, тиквички и гъби (нарязани на парченца)
Как да я направите
Започнете като смесите брашното и солта и бавното добавете към тях зехтина и водата. Разбърквайте докато не стане хомогенна смес с консистенцията на хумус. Оставете получената смес да почине за 10 минути, след което я сложете върху хартия за печене и изпечете на 175 градуса, докато тестото не стане кафяво. Тогава извадете пицата и изсипете доматения сос, зеленчуците и сиренето върху нея. Добавете и листата от босилек и печете докато сиренето се разтопи.
Коментари