glavna.jpg
Био здраве

Наръчник на популярните био масла – кога да ги използваме

Biopedia
12 юли 2022
5 мин

През последните десетилетия популярността на алтернативната и допълваща медицина става все по-висока и все повече хора се обръщат към нея. Продуктите, които наричаме био масла или етерични маска са голяма част от редица алтернативни методи за лечение, помощ и превенция.

Според проучване и прогноза на Глобалния пазарен анализ на ароматерапията, до 2024 се очаква пазарът на био масла и други продукти, които са част от ароматерапията да порасне с допълнителни 8%. Но какво точно означава био масла? За тези от вас, които не са запознати с термина и какво точно означава, в тази статия ще разгледаме по-подробно значението му, както и всички преимущества и полезни свойства на етеричните маска и биотерапията като цяло.

Био масла – какво представляват?

Етеричните масла са изключително силни масла с множество полезни свойства. Те могат да допринесат по изключителен начин за лечение и облекчение на множество състояния и проблеми със здравето, влияят на настроението и често се използват в рутината по грижа за кожата, косата, ноктите, общото благосъстояние. Етеричните масла биват добивани от редица растения, като стремежът е да се запазят естествените растителни аромати, вкусове и като цяло полезните съставки. Растителните масла и ароматерапията са познати на света от векове. Само че не всички етерични масла са с еднакво качество и свойства.

Ето тук се въвежда терминът био масла. Може би се чудите с какво те са по-различни от останалите? Много просто, био маслата са етерични масла, които се добиват от продукти и суровини с био произход. Това означава, че растенията, от които те биват добивани са отглеждани в сходна с естествената им среда, а за тяхното отглеждане, добив и преработка не са използвани синтетични пестициди, хербициди, химични торове, ГМО, химикали и сходни. В био отглеждането има изключително много смисъл. На първо място, то е изключително устойчив метод, щадящ природата и околната среда. Освен това био продуктите са в пъти по-полезни за човешкия организъм.

При употребата на био масла не съществува абсолютно никакъв риск към алергии към химикали, освен това такива не попадат в организма просто защото тях ги няма. Освен това продуктите с био произход обикновено запазват изцяло или в голямата си част всички полезни съставки, витамини и микроелементи. Не всички етерични масла са био маска. За да се сдобиете с масла с био произход, търсете съответният етикет и сертификат за био произход.

Био масла: лавандула – кога да го използвате

Маслото лавандула е изключително популярно и няма спор на какво се дължи неговата популярност – то е полезно и действа благотворно в редица случаи. Най-известните свойства на маслото от лавандула са успокояващите и релаксиращите. Препоръчва се употребата му при проблеми със съня, тревожност, при натрупан стрес и преумора. Вдишването на това масло също доказано облекчава главоболие. Нанесено върху ухапвания от насекоми, то моментално облекчава сърбежа, подуването и дискомфорта. Съществува риск от алергична реакция към био маслото от лавандула, затова винаги тествайте малки количества.

Био масла: лавандула – кога да го използвате

Био масла: лайка – кога да го използвате

Био маслото от лайка е още едно, което се радва на изключителна популярност. Маслото от лайка има силни противовъзпалителни и успокояващи свойства. Също както и това от лавандула, ароматерапията с масло от лайка успокоява ума и го кара да релаксира в случаи на стрес, преумора, инсомния. Маслото от лайка се отразява изключително благотворно на раздразнена кожа и при екзема, когато се препоръчва да не нанася локално върху засегнатите участъци от кожата. Внимание – на хората, които са алергични към цветята маргарити и невени се препоръча да избягват употребата на масло от лайка.

Био масла: лайка – кога да го използвате

Био масла: роза – кога да го използвате

България е родината на най-уханната роза, а нашите прадеди от векове познават и използват полезните свойства на розовото масло. Маслото от роза е още един продукт, който доказано помага за намаляването на тревожността и стреса. Освен това маслото от роза има силни антиоксидантни свойства, ето защо можем да го намерим в състава на множество козметични продукти. То успокоява младежкото акне и ни помага да имаме по-здрава и младежки изглеждаща кожа.

Био масла: роза

Био масла: иланг-иланг – кога да го използвате

Маслото от иланг-иланг се използва в ароматерапията за релаксиране и успокоение, но също и като стимулант на самочувствие. От практична гледна точка, това масло често се използва за предпазване от ухапвания на насекоми. Освен това, био маслото от иланг-иланг има широко приложение в козметиката, обикновено като стимулант растежа на косата или в продукти за комбинирана кожа.

Био масла: иланг-иланг

Био масла: мента – кога да го използвате

Био маслото от мента често се използва за облекчаване на болки в стомаха и за по-добро храносмилане. Проучвания сочат, че то се препоръчва и за облекчаване на главоболие. При локално нанасяне, маслото от мента има моментален охлаждащ ефект, ето защо се препоръчва за нанасяне след тренировка за облекчаване на мускулна треска, след слънчеви изгаряния и облекчаване на сърбежа и дискомфорта от ухапвания на насекоми или допир на кожата до растения, които причиняват раздразнения.

 Био масла: мента – кога да го използвате

В редиците на ароматерапията и любимите ни био масла съществуват още редица масла, всяко едно от тях с потенциала и редица свойства, които да помагат при редица състояния. Подберете правилно според своите нужди и се насладете на мощния ефект на био маслата.


Още интересна иформация:

Био лосион за тяло – нежна грижа без вреди за здравето

Шест здравословни пробиотични храни

Четири лесни кето рецепти без месо

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!