background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna.jpg
Био здраве

Наръчник на популярните био масла – кога да ги използваме

През последните десетилетия популярността на алтернативната и допълваща медицина става все по-висока и все повече хора се обръщат към нея. Продуктите, които наричаме био масла или етерични маска са голяма част от редица алтернативни методи за лечение, помощ и превенция. В тази статия на "Biopedia.bg" ще откриете наръчник на популярните био масла.

Според проучване и прогноза на Глобалния пазарен анализ на ароматерапията, до 2024 се очаква пазарът на био масла и други продукти, които са част от ароматерапията да порасне с допълнителни 8%.

Но какво точно означава био масла? За тези от вас, които не са запознати с термина и какво точно означава, в тази статия ще разгледаме по-подробно значението му, както и всички преимущества и полезни свойства на етеричните масла и биотерапията като цяло.

Био масла – какво представляват?

Етеричните масла са изключително силни масла с множество полезни свойства. Те могат да допринесат по изключителен начин за лечение и облекчение на множество състояния и проблеми със здравето, влияят на настроението и често се използват в рутината по грижа за кожата, косата, ноктите, общото благосъстояние.

Етеричните масла биват добивани от редица растения, като стремежът е да се запазят естествените растителни аромати, вкусове и като цяло полезните съставки. Растителните масла и ароматерапията са познати на света от векове. Само че не всички етерични масла са с еднакво качество и свойства.


Ето тук се въвежда терминът био масла. Може би се чудите с какво те са по-различни от останалите? Много просто, био маслата са етерични масла, които се добиват от продукти и суровини с био произход.
Виж най-лесната рецепта

Това означава, че растенията, от които те биват добивани са отглеждани в сходна с естествената им среда, а за тяхното отглеждане, добив и преработка не са използвани синтетични пестициди, хербициди, химични торове, ГМО, химикали и сходни.

В био отглеждането има изключително много смисъл. На първо място, то е изключително устойчив метод, щадящ природата и околната среда. Освен това био продуктите са в пъти по-полезни за човешкия организъм.

При употребата на био масла не съществува абсолютно никакъв риск към алергии към химикали, освен това такива не попадат в организма просто защото тях ги няма.

Освен това продуктите с био произход обикновено запазват изцяло или в голямата си част всички полезни съставки, витамини и микроелементи. Не всички етерични масла са био маска. За да се сдобиете с масла с био произход, търсете съответният етикет и сертификат за био произход.

Био масла: лавандула – кога да го използвате


Снимка за внимание
Маслото лавандула е изключително популярно и няма спор на какво се дължи неговата популярност – то е полезно и действа благотворно в редица случаи. Най-известните свойства на маслото от лавандула са успокояващите и релаксиращите.


Препоръчва се употребата му при проблеми със съня, тревожност, при натрупан стрес и преумора. Вдишването на това масло също доказано облекчава главоболие. Нанесено върху ухапвания от насекоми, то моментално облекчава сърбежа, подуването и дискомфорта. Съществува риск от алергична реакция към био маслото от лавандула, затова винаги тествайте малки количества.

наръчник на популярните био масла

Био масла: лайка – кога да го използвате

Био маслото от лайка е още едно, което се радва на изключителна популярност. Маслото от лайка има силни противовъзпалителни и успокояващи свойства. Също както и това от лавандула, ароматерапията с масло от лайка успокоява ума и го кара да релаксира в случаи на стрес, преумора, инсомния.


Маслото от лайка се отразява изключително благотворно на раздразнена кожа и при екзема, когато се препоръчва да не нанася локално върху засегнатите участъци от кожата. Внимание – на хората, които са алергични към цветята маргарити и невени се препоръча да избягват употребата на масло от лайка.

наръчник на популярните био масла

Био масла: роза – кога да го използвате

България е родината на най-уханната роза, а нашите прадеди от векове познават и използват полезните свойства на розовото масло. Маслото от роза е още един продукт, който доказано помага за намаляването на тревожността и стреса.

Освен това маслото от роза има силни антиоксидантни свойства, ето защо можем да го намерим в състава на множество козметични продукти. То успокоява младежкото акне и ни помага да имаме по-здрава и младежки изглеждаща кожа.

Био масла: иланг-иланг – кога да го използвате

Маслото от иланг-иланг се използва в ароматерапията за релаксиране и успокоение, но също и като стимулант на самочувствие. От практична гледна точка, това масло често се използва за предпазване от ухапвания на насекоми.


Освен това, био маслото от иланг-иланг има широко приложение в козметиката, обикновено като стимулант растежа на косата или в продукти за комбинирана кожа.

наръчник на популярните био масла

Био масла: мента – кога да го използвате

Био маслото от мента често се използва за облекчаване на болки в стомаха и за по-добро храносмилане. Проучвания сочат, че то се препоръчва и за облекчаване на главоболие.


При локално нанасяне, маслото от мента има моментален охлаждащ ефект, ето защо се препоръчва за нанасяне след тренировка за облекчаване на мускулна треска, след слънчеви изгаряния и облекчаване на сърбежа и дискомфорта от ухапвания на насекоми или допир на кожата до растения, които причиняват раздразнения.

В редиците на ароматерапията и любимите ни био масла съществуват още редица масла, всяко едно от тях с потенциала и редица свойства, които да помагат при редица състояния. Подберете правилно според своите нужди и се насладете на мощния ефект на био маслата.

Loading...
Споделяне