background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

главна (2).jpg
Био здраве

Ашваганда - 7 ползи за Вашето здраве

Ашваганда е част от клас растения, наречени адаптогени, известни със своите ползи за здравето, когато се приемат под формата на чайове, прахчета, тинктури и добавки или в суров вид. Тази билка ( известна още като индийски женшен, зимна череша или с научното си име Withania somnifera), представлява храст, чиито корени и плодове се използват заради лечебните им свойства.

7 ползи за здравето от ашваганда Изследванията върху ашвагандата продължават да се развиват, тъй като учени от цял свят проучват ефикасността ѝ срещу различни заболявания. Ето няколко научно подкрепени ползи от ашвагандата, които ще прочетете в тази статия на "Biopedia".

#1 Полза: Облекчава стреса и тревожността

Ашваганда е може би най-известна със своите свойства за намаляване на стреса.

Снимка за внимание
Няколко проучвания подчертават това предимство, като наблюдават способността на ашвагандата да намалява значително нивата на стрес и тревожност на участниците.

Едно конкретно проучване показва, че ашваганда може да повлияе благоприятно на качеството на съня, както и че изследователите са потвърдили, че участниците са спали много по-добре с дози от билката в сравнение с дози плацебо.

#2 Полза: Понижава кръвната захар и мазнините

ашваганда, какво лекува ашваганда, ашваганда ползи, ашваганда билка

Няколко малки клинични проучвания показват, че ашваганда е полезна за намаляване на нивата на глюкозата в кръвта и триглицеридите (най-често срещаният вид мазнини в кръвта). Едно проучване сравнява ефекта на ашваганда върху понижаването на кръвната захар с този на лекарствата, предписвани при диабет тип 26.

#3 Полза: Увеличава мускулите и силата

Изследователите продължават да проучват ефикасността на ашвагандата за подобряване на силата и размера на мускулите. Едно изследване установява, че участниците са увеличили скоростта и силата си.

При друго проучване се наблюдава увеличаване на мускулната сила, намаляване на процента на телесните мазнини и намаляване на нивата на холестерола при консумация на ашваганда.

#4 Полза: Изостря фокуса и концентрацията

ашваганда, какво лекува ашваганда, ашваганда ползи, ашваганда билка

Ашваганда може да спомогне за подобряване на паметта и способността за извършване на двигателни реакции след инструктаж. Малки проучвания са установили, че в сравнение с плацебо ашвагандата значително подобрява времето за реакция на участниците по време на познавателни и психомоторни тестове (които измерват способността за реагиране на инструкции и извършване на определено действие)

В едно изследване дори се установява, че ашваганда значително подобрява вниманието на участниците, както и тяхната непосредствена и обща памет при различни тестове

#5 Полза: Подпомага здравето на сърцето

Най-малко две проучвания показват, че ашваганда може да повиши нивото на максималното количество кислород, което поемате при физическо натоварване.

Тези нива се използват за измерване на кардио респираторната издръжливост, т.е. колко добре сърцето и белите дробове доставят кислород на мускулите по време на физическа активност. По този начин по-високите нива на кислород на практика означават здраво сърце, което работи добре при тези обстоятелства.

#6 Полза: Подобрява сексуалната функция при жените

Поне едно клинично проучване показва, че ашваганда може да бъде от полза за жени, страдащи от сексуална дисфункция. Прилагането на ашваганда води до значителни подобрения във възбудата, оргазма и удовлетворението, както се съобщава от участниците

#7 Полза: Повишава плодовитостта и нивата на тестостерон при

ашваганда, какво лекува ашваганда, ашваганда ползи, ашваганда билка

Приемът на ашваганда също може да осигури репродуктивни ползи за мъжете. Прилагането на билката на безплодни мъже е показало значително подобряване на качеството на спермата чрез ребалансиране на нивата на репродуктивния хормон. След едно проучване 14% от партньорите на пациентите от мъжки пол забременяват.

В друго изследване, свързано със стреса, изследователите установяват, че билката повишава нивата на тестостерон при мъже, но не и при жени участници. Друго проучване, тестващо ефекта на ашваганда върху мускулната сила при мъжете, също измерва значително увеличение на тестостерона.

Ашваганда: противопоказания

За съжаление, употребата на ашваганда от определени хора може да доведе до сериозни странични ефекти. Групите хора, за които приемът на тази билка е противопоказен, са:

Бременни жени

Ако сте бременна или кърмите, не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете каквито и да било билкови добавки. Ашваганда вероятно не е безопасна за употреба по време на бременност, тъй като има някои доказателства, които предполагат, че може да причини спонтанни аборти. Противопоказания на ашваганда при хора с диабет

Проучванията върху животни показват, че тази билка може да понижи нивата на кръвната захар, което изглежда като добро нещо за хората с диабет. Но тъй като обикновено тази група от хора приемт лекарства за понижаване на кръвната захар, добавянето на ашваганда може да доведе до неочаквано падане на нивата на кръвната захар твърде ниско и това може да бъде много опасно. Противопоказания на ашваганда при хора с високо/ниско кръвно налягане

Проучванията показват, че ашваганда има ефект на понижаване на кръвното налягане.

Хората с високо кръвно налягане, особено тези на лекарства с рецепта за това състояние, може да изпитат взаимодействие между предписаните им лекарства и ашваганда или да имат неочакван спад на кръвното си налягане. При хора с вече ниско кръвно налягане ашваганда може да доведе до опасно ниско спадане на нивата им

Противопоказания на ашваганда при хора с автоимунни заболявания

Въпреки че ашваганда се приема за подсилване на имунната система при някои хора, страдащи от автоимунни заболявания като множествена склероза, системен лупус еритематозус и ревматоиден артрит, приемът на тази билка може да бъде пагубен. Чрез активиране на имунната система, тази аюрведична билка може да влоши автоимунните симптоми.


Коментари

Споделяне