background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Биопедия статии заглавна (3).png
Био здраве

Хормонален дисбаланс – методи за лечение

Хормоните са химическите посланици на нашето тяло, които водят сложна комуникацич между различни органи и се опитват да поддържат дипломатичните отношения между всички системи. Но какво да правим, когато се налага лечение на хормонален дисбаланс? Прочетете в статията на "Biopedia".

Когато хормоналният баланс на жената е нарушен, независимо дали от менструация, менопауза или ендокринна болест, цялото й тяло може да усети ефектите. Симптомите могат да включват подуване на корема, раздразнителност, безпокойство, затруднено заспиване и наддаване или загуба на тегло.

Могат да засягат здравето на косата, кожата, ноктите на повърхността, а също и на множество органи и системи в дълбочина. Ето защо грижата за здравето на нашата ендокринна система и хормони е от ключова важност, а правилното лечение и третиране на хормонален дисбаланс не е нещо, което трябва да се пренебрегва.

За лечение на хормонален дисбаланс, лекарите първо ще идентифицират всички основни причини, като хипотиреоидизъм или перименопауза. Оттам пациентът може да опита хормонозаместителна терапия, нехормонални фармацевтични продукти или добавки на растителна основа.

Успоредно с това може да се наложат някои основни промени и адаптации в начина на хранене, физическа активност и начина на живот като цяло. Нека в тази статия на "Biopedia" научим повече за различните методи за лечение на хормонален дисбаланс.

Лечение на хормонален дисбаланс – консервативно лечение


лечение на хормонален дисбаланс, хормонален дисбаланс лечение, лекар за хормоните

Лечението на хормоналния дисбаланс ще зависи от това какво го причинява. Ако имате по-ниски от нормалните хормонални нива, основното лечение е хормонална заместителна терапия. В зависимост от това кой хормон е дефицитен, можете да приемате перорални лекарства (хапчета) или да ви бъдат поставяни инжекции.

Например, ако имате ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), вашият лекар може да ви предпише хапчета със синтетични хормони на щитовидната жлеза, които да попълват дефицита на естествения хормон и да подпомагат функцията на жлезата. Ако имате дефицит на растежен хормон, вероятно ще трябва да приемате инжекции със синтетичен растежен хормон.

Ако имате по-високи от нормалните хормонални нива, има много възможности за лечение в зависимост от причината. Опциите включват медикаменти, операция, лъчева терапия или комбинация от някои от тях.

Например, ако имате пролактином, който е доброкачествен (нераков) тумор и който причинява излишък на пролактин (хормон), вашият лекар може да ви предпише лекарство за свиване на тумора или може да се нуждаете от операция за отстраняването му.

Много болести, които включват хормонален дисбаланс, като диабет и заболяване на щитовидната жлеза, изискват допълнително медицинско лечение. Множество хранителни добавки в аптеките и магазините твърдят, че лекуват различни варианти на хормонален дисбаланс или причините за него, но за малко от тях е научно доказано, че имат благоприятен ефект. Ето защо е препоръчително винаги да се консултирате с лекар преди да започнете прием на каквото и да е.

Освен медицинско лечение, вашият лекар може да препоръча определени промени в начина на живот, за да помогне за справяне с хормонален дисбаланс, като управление на нивата на стрес, рутинни упражнения и др.

Лечение на хормонален дисбаланс – правилно хранене


лечение на хормонален дисбаланс, хормонален дисбаланс лечение, лекар за хормоните

Правилното хранене е сред най-мощните методи за лечение на хормонален дисбаланс и нормализиране нивата на хормоните в организма, с които разполагате. Това е така, защото то ви позволява директно да променяте нивата на хормоните (инсулин, глюкагон и ейкозаноиди) в зависимост от баланса на макронутриентите, консумирани при всяко хранене.


Уверете се, че се храните редовно и в рамките на здравословен калориен диапазон за вашето тяло. Стремете се към консумация на достатъчно мазна риба, омега-3 мастни киселини, яйца, здравословни протеини, зеленчуци и зеленолистни.

Наблегнете на алкални храни или храни с по-високо pH. Какво точно означава това? Алкалните и растителни храни като зеленолистни зеленчуци и други нискокалорични зеленчуци като броколи, зеле и кълнове от карфиол имат естествен детоксикиращ ефект върху тялото.
Изберете свободно отглеждани, уловени и чисти протеинови източници, както и по-алкални мазнини, като авокадо, ядки и зехтин. Други богати алкални храни са тофу, краставици и сладки картофи или батати.

Освен това се препоръчва да приемате магнезиева добавка и да пиете чаша висококачествен зелен чай всеки ден. Зеленият чай може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, което е особено важно за хора с проблеми с инсулина. Магнезият също може да ни помогне да реагираме по-добре на стрес, без да натоварваме организма и да дебалансираме хормоните.

Лечение на хормонален дисбаланс – сънят също е от значение


Качественият сън и пълноценната почивка играят ключова роля в борбата с хормоналния дисбаланс. Хормоните играят огромна роля в начина, по който спите, а вашият сън играе огромна роля в това как са балансирани хормоните ви. Имате нужда от всичките пет етапа на сън, около седем до девет часа сън на денонощие, за да поддържате и балансирате хормоните си.

За оптимален хормонален баланс и достатъчно качествен сън е нужно:

  • Лягайте си и се събуждайте по едно и също време всеки ден, колкото можете по-често.
  • Намалете синята светлина през нощта преди сън. Това означава да не докосвате телефона, лаптопа или да не гледате телевизия поне два часа преди сън.
  • Достъп до слънчева светлина сутрин и през целия ден възможно най-често.
  • Питейна вода трябва да е първото нещо, което консумирате сутрин. Не започвайте деня си с кафе или фреш, те идват след водата.
  • Създаване на рутина за сън, която ще ви помогне да давате на тялото си достатъчно почивка редовно, така че организмът да се регенерира и да е здрав.Лечение на хормонален дисбаланс – физическа активност


лечение на хормонален дисбаланс, хормонален дисбаланс лечение, лекар за хормоните

Редовните упражнения са важни, когато става въпрос за хормонален дисбаланс. Не става въпрос само за теглото, което обикновено се повишава бързо при смущения в хормоналния баланс и заболявания на ендокринната система. Упражненията може да помогнат и за регулиране на нашия метаболизъм и имат ефект върху това колко кортизол се освобождава в телата ни.

Снимка за внимание
Хормоналните проблеми обаче причиняват нежелано наддаване на тегло.

Всъщност е доказано, че загубата на тегло подобрява редица хормонални и ендокринни болести и състояния като синдром на поликистозни яйчници и еректилна дисфункция, докато проучванията установяват, че проблемите с инсулиновата чувствителност се подобряват с редовни упражнения. Доказано е, че дори редовното ходене пеша има значение.

Но как по-точно ни помагат упражненията? Упражненията ще повишат активността на AMPK, която има значителни ползи върху генните транскрипционни фактори, които контролират метаболизма и възстановяването на тъканите, докато контрола над стреса и подобреният сън ще намалят излишните нива на кортизол.

AMPK активността означава „аденозин монофосфат-активирана протеин киназа“. Това е ензим, който помага на телата ни да поддържат здравословни енергийни нива – полезна и желана доза енергия за всеки, който се чувства муден и уморен в резултат на хормонален дисбаланс.


Loading...
Споделяне