background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Как се Рециклира Пластмаса
Био каузи

Как се Рециклира Пластмаса? - Къде, защо и коя се Рециклира

През последните години пластмасата стана неразделна част от нашето общество и ежедневие. Характеризираща се с кратък цикъл на употреба, но много дълъг жизнен цикъл, пластмасата оказва отрицателно въздействие върху околната среда и замърсява природата в неподозирани и плашещи мащаби.


В това ръководство обясняваме всичко, което трябва да знаете за рециклиране на пластмаса, като например можете ли да рециклирате найлонови торбички и каква пластмаса може да се рециклира в рамките на Европа и по-специално в България.


Намерете отговор на всичките си въпроси по повод рециклиране на пластмаса в днешната статия, така че проактивно да събирате тези отпадъци отделно и да ги предавате за рециклиране, намалявайки вредата върху природата.

Рециклиране на пластмаса – що е то?


Рециклиране на пластмаса се отнася до процеса на оползотворяване на отпадъци или остатъци от пластмаса и преработката на материалите във функционални и полезни продукти.

Тази дейност е известна като процес на рециклиране на пластмаса. Повечето инициативи за рециклиране на пластмаса в рамките на нашата страна обикновено се свеждат до поставяне на контейнери за пластмасови отпадъци в рамките на града.


Неправителствени организации и други инициатори също организират годишни събития, на които може да се занесат пластмасови отпадъци, които ще бъдат рециклирани. Въпреки това, процесът по сортиране и рециклиране на тези материали все още не е така достъпен и лесен за обикновения български гражданин.

Целта на рециклирането на пластмаса е да се намалят високите нива на замърсяване с пластмаса, като същевременно се намали необходимостта от производство на чисто нови пластмасови продукти.


Чрез рециклирането на пластмаса можем колективно да спестим ресурси, да намалим пластмасата, която завършва по сметищата и да предотвратим попадането й в непредвидени места като реки, потоци, морета и океани, което е изключително вредно за околната среда.


Според National Geographic пластмасата губи част от качеството си всеки път, когато се рециклира. Следователно може да се рециклира само около 2-3 пъти.

Рециклиране на пластмаса – полезни факти

Тъй като обществото става все по-осъзнато за справянето с глобалното затопляне и множество други проблеми, свързани с околната среда, се прави повече за рециклирането и по-устойчивия начин на живот.

Според данни, публикувани от Британската федерация по пластмаси, през 2000 г. само 13 000 тона пластмасови бутилки са били рециклирани в Обединеното кралство.

За сравнение, в последната година тази цифра е нараснала до 380 000 тона.

Такива положителни тенденции се наблюдават и в множество други държави по света. България не е изключение, макар че не може да се отрече, че в нашата страна позитивната промяна се случва много по-бавно и в много по-скромни мащаби.

За да подчертаем допълнително значението на рециклирането на пластмаса, ето някои интересни факти за рециклирането:


Около 70% от всички бутилки за напитки в средностатистическата европейска държава се рециклират. Рециклирането на пет пластмасови бутилки създава достатъчно изолационни влакна, за да напълни ски яке. Средностатистическа европейска страна използва над 10 милиарда транспортни опаковки всяка година.


Повечето от тях са найлонови торбички за пазаруване и веднъж изхвърлени може да отнеме до 100 години, за да се разградят. Повечето домакинства в европейска страна изхвърлят около 40 кг пластмаса всяка година. Достатъчно, за да направят 10 кошчета за рециклиране.

Коя пластмаса може да се рециклира?


Рециклиране на пластмаса – кои видове пластмаса са подходящи за рециклиране. Има много различни видове пластмаса, използвани за различни продукти. На теория всички пластмаси могат да бъдат рециклирани, въпреки че това може да зависи от икономически и логистични фактори.

Видове пластмаса за рециклиране


В Европа и частност България, двата най-използвани вида пластмаса са известни като PET и HDPE, използвани за направата на бутилки за безалкохолни напитки, бутилки за мляко и множество други продукти на пазара. Повечето издръжливи пластмаси също могат да бъдат рециклирани чрез процес, известен като „механично рециклиране“.


Това представлява разграждане на пластмаса без да се променя нейната химическа структура. Днес се използва и сравнително нов вид рециклиране на пластмаса - химическо рециклиране. При този процес химическата структура на пластмасата се променя.

Снимка за внимание
За да рециклирате правилно пластмасовите отпадъци, първо трябва да знаете как да разпознавате различните видове пластмаса, които съществуват. За да направи това, пластмасовата индустрия въведе класификация на пластмасите, която позволява на потребителите да разпознаят каква пластмаса може да бъде рециклирана.
 • PET/Полиетилен терефталат – Използва се за бутилки за вода, бутилки за безалкохолни и газирани напитки и др.

 • HDPE/Полиетилен с висока плътност – Използва се за химически варели, играчки, прибори за пикник, домакински и кухненски прибори, изолация на кабели, чанти, опаковъчен материал за храна.

 • PVC/Поливинилхлорид – Използва се за прозоречни рамки, дренажни тръби, водопроводни тръби, медицински изделия, торбички за съхранение на кръв, изолация на кабели и проводници, еластични подови настилки, покривни мембрани, канцеларски материали, автомобилни интериори и тапицерии за седалки, мода и обувки, опаковки, готварско фолио, кредитни карти , синтетична кожа и други тъкани с покритие.

 • LDPE/Полиетилен с ниска плътност – Използва се за меки бутилки, играчки, найлонови торбички, облицовки на резервоари за химикали, тежки чували, общи опаковки, тръби за газ и вода.

 • PP/Полипропилен – Използва се за кофи, каси, играчки, медицински компоненти, барабани за перални машини, капачки за бутилки и кутии за батерии.

 • PS/Полистирен – Използва се за играчки, твърди пластмасови опаковки, хладилни тави и кутии, козметични опаковки и бижута.

Рециклиране на пластмаса – как?

Има редица стъпки в процеса на рециклиране на пластмаса, въпреки че стъпките може леко да се различават в зависимост от вида пластмаса, която се рециклира.

Най-типичният процес включва:

 • Събиране - Първият етап от процеса на рециклиране включва събиране на пластмаси от нашите домове, работни места, училища и други места. За да помогнем със следващите стъпки в процеса, е важно да рециклираме правилно.

 • Сортиране - Рециклирането на пластмаса е отделено от другите материали. Това се извършва в съоръжение за оползотворяване на материали (MRF). След това може да отиде в съоръжение за възстановяване на пластмаса (PRF) за по-нататъшно сортиране на различните видове пластмаса.

 • Измиване - Измиването помага за премахване на етикети, отпадъци, оставени в контейнери, и всякакви хранителни отпадъци. Измиването е важен етап от процеса, защото чистотата е пластмасата може да повлияе на качеството на готовия рециклиран продукт.

 • Раздробяване - Измитата и сортирана пластмаса се изпраща през машина за рециклиране на пластмаса за раздробяване на по-малки парчета пластмаса.

 • Топене и направа на пелети - Раздробената пластмаса след това се разтопява и се прави на малки пелети. След това пелетите се продават на производителите.

 • Повторна употреба - Последният етап от процеса на рециклиране на пластмаса е формирането на пелетите в нови продукти за повторна употреба.

Рециклиране на пластмаса – защо?


Рециклирането на пластмаса се разглежда като ключов начин за намаляване на вредното въздействие върху околната среда и разходите в много сектори по света, включително търговия на дребно, производство и строителство. Има много предимства от рециклирането на пластмаса, включително:

Осигуряване на устойчив източник на суровини за индустрията. Значително намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Минимизиране на количеството пластмаса, изпращано до депото за отпадъци. Консумация на по-малко енергия в сравнение с производството на нови, първични полимери.

Очертаване на правилните ценности и поведение, когато става въпрос за отношение към рециклирането, особено ако един бизнес го включи като част от стратегията си за корпоративно управление.

Коментари

Споделяне