background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Биопедия статии заглавна (1).png
Био каузи

Разделно събиране на отпадъци – прости правила с отпечатък върху по-светло бъдеще

Имате ли дълъг списък с извинения, за да не рециклирате и сортирате по правилния начин отпадъците у дома, в училище или на работа? Да, въпреки че процесът по разделно събиране на отпадъци не е наука, той все пак може да бъде достатъчно объркващ в началото, поне докато свикнете кое как се изхвърля и кои материали и отпадъци могат да се рециклират. Вече нямате извинение да не практикувате разделно събиране на отпадъци, защото в днешната статия ви предоставяме цялата информация, от която се нуждаете.

Следните съвети са достатъчно практични и полезни, дори когато сте твърде заети, за да събирате отпадъците разделно, нямате кой знае какво желание, или просто ви домързява. Дори когато се съмнявате, обръщайте се към нашия наръчник за разделно събиране на отпадъци, тук ще намерите отговори на всичките си въпроси.

Първо, опитайте се да не се фокусирате върху боклука, а върху отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани. Боклукът не служи за нищо.

Първо, опитайте се да не се фокусирате върху боклука, а върху отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани. Боклукът не служи за нищо.

Отпадъците, от друга страна, имат стойност и трябва само да бъдат правилно сортирани. Информацията за годишното производство на твърди градски отпадъци в световен мащаб е наистина плашеща - 1,4 милиарда тона. По-голямата част от тази цифра, около 800 милиона тона, завършват по сметищата, въпреки че могат да бъдат преработени и да заживеят нов живот след рециклиране.

Но преди да започнете да мачкате консерви, разберете кой е най-добрият начин за разделно събиране на отпадъци във вашия квартал или град. Свържете се с местната община, за да видите дали има камиони, събиращи рециклируеми материали, или пунктове за събиране в магазини или обществени места.

Ако има възможности за избор, преценете кои са най-подходящи за адаптиране към вашето ежедневие. В нашата страна все още не е достатъчно разпространено рециклирането и разделното събиране. Въпреки това, има лъч светлина и нови възможности се появяват достатъчно често. Ето защо, стига да сте проактивни, със сигурност ще успеете да намерите удобна възможност.

Откажете се от излишните опаковки

На първо място е важно да се отбележи, че преди да се захванете проактивно със задачата разделно събиране на отпадъци, най-важното е на първо място да създавате минимално количество отпадъци.

Винаги отказвайте всякакви материали, от които не се нуждаете, особено опаковка. Намаляването на обема на боклука е най-добрият начин за намаляване на количеството твърди отпадъци в депото. Някои магазини имат специализирани контейнери за изхвърляне на ненужната опаковка.

Да измиваме, или да не измиваме?

Почистването на остатъчната храна от отпадъците ще помогне на хората, които работят в завода за рециклиране. Една кофичка за кисело мляко ще отнеме дни или дори седмици, за да стигне до мястото за рециклиране. Мислили ли сте за миризмата? Гадост!

За да избегнете разхищението на вода и да улесните задачата за работещите в тази сфера, оставете рециклируемите продукти в мивката или съдомиялната, за да могат да бъдат измити с водата, която използвате за съдовете.

Компостирайте почти всички влажно

Този вид отпадъци съставляват половината от обема на всички твърди отпадъци, запълват сметища и произвеждат газ метан, който е 20 пъти по-замърсяващ и опасен за околната среда от въглеродния диоксид.

Но много от тях могат да бъдат компостирани. Корите от плодове и зеленчуци, утайката от кафе и дори мократа хартия могат да бъдат превърнати в тор за вашата градина.

Не мачкайте хартията

Избягвайте да сгъвате или мачкате хартия, преди да я изхвърлите. Причината е лесна за разбиране - колкото по-непокътната е хартията, толкова повече пари струва, тъй като целулозните влакна са по-здрави, което увеличава броя пъти, в които тя може да бъде рециклирана.

Някои видове хартия не могат да се рециклират

От друга страна, има много видове хартия, които не могат да бъдат рециклирани. Такива са например устойчива на мазнина и пластифицирана хартия, касови бележки (избягвайте да ги изисквате), хартия с лепило (отделете лепилото от хартията, ако е възможно), мръсна тоалетна хартия , копирна хартия.

Използваните хартиени салфетки и хартиени кърпи също не принадлежат към вашия контейнер за рециклирана хартия, но те могат да бъдат компостирани. Както и мазните кутии за пица - по този начин те няма да замърсят останалата рециклируема хартия.

Скъпото рециклируемо стъкло

За в бъдеще, за да избегнем разходите за рециклиране на стъкло, които са доста високи, трябва да се борим за увеличаване на използването на контейнери и опаковки от алтернативни материали. Дотогава използвайте повторно стъклените опаковки и шишета, стига да е възможно. Когато е възможно, избягвайте бутилки с дълго гърло, те не подлежат на връщане и процесът на рециклиране (който ги разбива на парчета) все още е сложен и скъп.

Туби паста за зъби

Тубичката на пастата за зъби е изработена от полиетилен с ниска плътност, който е вид пластмаса. Затова се опитайте да изстискате възможно най-много паста за зъби от нея и я поставете в кошчето за рециклиране с другите пластмасови предмети.

Опаковки от снаксове

Може да не знаете това, но тези продукти често имат в опаковката си вид пластмаса, която е покрита с тънък слой алуминий. Опаковките от снаксове и чипсове може да се рециклират. Проблемът е, че процесът е скъп и само няколко компании могат да го платят в световен мащаб. Разберете има ли такива възможности във вашия район и какви са те.

Опаковки от месо и риба

Снимка за внимание
Когато купувате електроника опакована със стиропор, рециклирайте я. Този вид стиропор има пазарна стойност и следователно процесът на рециклирането му е достъпен и оправдан. Тази полистиролова подложка с найлонова обвивка, използвана за съхранение и продажба на риба, месо и дори зеленчуци, обаче, е съвсем друга история.

Тъй като има малка пазарна стойност, рециклирането на този вид опаковка е скъпо. Така че най-добре вземете с вас контейнери, направени от стъкло или алуминий, следващият път, когато отивате в кварталния магазин за месо или риба и ги помолете да ги използват за опаковане на вашето месо и риба. Плодовете и зеленчуците нямат нужда от опаковка!

Кое е просто боклук и не може да се рециклира?

Има отпадъци, които не подлежат на рециклиране и някои от тях ще ви изненадат. Освен нерециклируемата хартия, спомената по-горе, фолиото, кламерите, телените гъби и тиксо също се считат за боклук, а не за рециклируеми отпадъци.

Те отиват направо на сметището заедно с неподлежащите на компостиране влажни отпадъци (мръсни пелени, използвана котешка тоалетна и т.н.).

Разделно изхвърляне на боклук

За да се справите успешно с разнообразните отпадъчни материали в дома, от решаващо значение е систематичният подход. В тази част на статията подчертаваме значението на подходящото сортиране и опаковане на отпадъците, което повишава удобството при изхвърлянето и транспортирането им до центровете за събиране.

Първата стъпка е правилното категоризиране на отпадъците. Различните видове отпадъци, като пластмаса, хартия, стъкло, керамика, метали, електроника, тъкани, опасни предмети и други, изискват различно третиране.

От голямо значение е процеса на почистване, изсушаване и разделяне на тези материали преди изхвърляне, за да се улесни работата на центровете за рециклиране.

Ако някои от отпадаците трябва да се измият, ги сложете в мивката, докато миете съдовете или в миялната машина, за да не хабите вода.

Поддържането на отделни контейнери за различните категории отпадъци е следващата ключова практика. Този подход улеснява рационалното управление на отпадъците и насърчава отговорното рециклиране.

Ясното етикетиране и спазването на местните разпоредби за изхвърляне на отпадъци не трябва да се пренебрегва.

Отделянето на опаковките от храните преди изхвърляне, е от изключителна важност, за да се предотврати намесата им в процеса на разлагане.

Освен това поддържането на последователен график за изхвърляне на храна и разделянето на сухите и мокрите отпадъци допълнително допринасят за ефективното управление на отпадъците.

За да се гарантира безопасното боравене с отпадъци, ние предлагаме няколко практически съвети:

  1. Редовно изпразвайте на контейнерите и поне веднъж месечно щателно ги почиствайте на контейнерите.
  2. Мийте правилно ръцете си.
  3. Разделяйте сухи и мокри отпадъци.

Битовите отпадъци са доста опасни. Те могат да причинят холера, дизентерия, коремна треска и други заболявания, свързани с хигиената. Ето защо е наложително да се справяте с тях внимателно, своевременно и старателно.

Разделно изхвърляне на боклук

Контейнери за разделно събиране на боклук

Както може би вече сте разбрали, за да започнете да рециклирате у дома ще са ви нужни няколко на брой контейнера.

В България най-разпространените контейнери за рециклиране се делят на: хартиени отпадъци, стъклени отпадъци и пластмаса.

Електроника можете да рециклирате в един от близките до вас супермаркети. Преди обаче да отидете с Вашите отпадъци се консултирайте с касиер в магазина, защото не във всеки супермаркет има такъв типа контейнери. Можете да дарите старите си дрехи, ако те са в добро състояние.

Разделно изхвърляне на боклук

Правила за разделно събиране на отпадъци

5 основни правила за ефективно разделно събиране на отпадъци:

#1 Познавайте категориите отпадъци

Запознайте се с местните указания за разделяне на отпадъците. В различните райони може да има различни правила за това какво може да се рециклира. Информирайте за категориите и техните специфики.

#2 Поддържайте чистота | Правила за разделно събиране на отпадъци

Замърсители, като остатъци от храна върху рециклируемите материали, могат да направят цялата партида нерециклируема. Винаги изплаквайте контейнерите, преди да ги изхвърлите в кофата за рециклиране.

Помнете, че малко усилия в тази област са от голямо значение за ефективното рециклиране.

#3 Избягвайте рециклирането по желание

Не всичко може да се рециклира. Елементи като найлонови торбички, прибори за еднократна употреба и някои видове пластмасови контейнери може да не бъдат приети от местното съоръжение за рециклиране. Когато се съмнявате, направете проучване или се свържете с вашия доставчик на услуги за управление на отпадъците.

#4 Разделяйте електрониката и опасните отпадъци

Елементи като стара електроника, батерии и химикали се нуждаят от специализирано изхвърляне, за да се предотврати увреждането на околната среда. Потърсете определени пунктове за събиране на тези материали във вашата община.

Правила за разделно събиране на отпадъци

#5 Инвестирайте време в обучение

Научете семейството, приятелите и съседите си за значението на разделното събиране на отпадъци. Дайте пример и вдъхновете другите да се присъединят към движението за рециклиране. Колкото повече хора участват, толкова по-голямо е въздействието.

Вдъхновение за предприемане на действия

Помислете за историята на Лора, майка на две деца, която решава да въведе разделно събиране на отпадъци в домакинството си. Включвайки децата си в този процес, тя не само намалила екологичния им отпечатък, но и им предава ценен урок по екологична отговорност. "Това е малко усилие, което носи чувство за цел", казва Лора. "Знанието, че допринасяме за една по-чиста планета, ни дава чувство на удовлетворение".

Всеки отпадък, който отделяме и рециклираме, е стъпка към опазването на нашата планета. Това е акт на благодарност към Земята, която ни отглежда. Като възприемате петте правила за разделно събиране на отпадъци, вие ставате част от глобално движение, което променя бъдещето.

Разделното събиране на отпадъци не е просто рутина, а отговорност, която дължим на нашата планета и на бъдещите поколения. Чрез съзнателното сортиране на отпадъците ние разкриваме потенциала да вдъхнем нов живот на материали, които иначе биха запушили сметищата. Нека преобразим нашия свят - по една алуминиева кутия, една пластмасова бутилка и една хартийка наведнъж.

Правилата са прости, ползите - огромни, а въздействието - неизмеримо. Време е да обединим ръце, сърца и усилия в това пътуване към едно по-чисто и устойчиво утре.

Коментари

Споделяне