Биопедия статии заглавна (1).png
Био каузи

Разделно събиране на отпадъци – прости правила с отпечатък върху по-светло бъдеще

Biopedia
24 Септември 2022
10 минути

Имате ли дълъг списък с извинения, за да не рециклирате и сортирате по правилния начин отпадъците у дома, в училище или на работа? Да, въпреки че процесът по разделно събиране на отпадъци не е наука, той все пак може да бъде достатъчно объркващ в началото, поне докато свикнете кое как се изхвърля и кои материали и отпадъци могат да се рециклират. Вече нямате извинение да не практикувате разделно събиране на отпадъци, защото в днешната статия ви предоставяме цялата информация, от която се нуждаете.

Следните съвети са достатъчно практични и полезни, дори когато сте твърде заети, за да събирате отпадъците разделно, нямате кой знае какво желание, или просто ви домързява. Дори когато се съмнявате, обръщайте се към нашия наръчник за разделно събиране на отпадъци, тук ще намерите отговори на всичките си въпроси.

Първо, опитайте се да не се фокусирате върху боклука, а върху отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани. Боклукът не служи за нищо.

Първо, опитайте се да не се фокусирате върху боклука, а върху отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани. Боклукът не служи за нищо.

Отпадъците, от друга страна, имат стойност и трябва само да бъдат правилно сортирани. Информацията за годишното производство на твърди градски отпадъци в световен мащаб е наистина плашеща - 1,4 милиарда тона. По-голямата част от тази цифра, около 800 милиона тона, завършват по сметищата, въпреки че могат да бъдат преработени и да заживеят нов живот след рециклиране.

Но преди да започнете да мачкате консерви, разберете кой е най-добрият начин за разделно събиране на отпадъци във вашия квартал или град. Свържете се с местната община, за да видите дали има камиони, събиращи рециклируеми материали, или пунктове за събиране в магазини или обществени места.

Ако има възможности за избор, преценете кои са най-подходящи за адаптиране към вашето ежедневие. В нашата страна все още не е достатъчно разпространено рециклирането и разделното събиране. Въпреки това, има лъч светлина и нови възможности се появяват достатъчно често. Ето защо, стига да сте проактивни, със сигурност ще успеете да намерите удобна възможност.

Откажете се от излишните опаковки

На първо място е важно да се отбележи, че преди да се захванете проактивно със задачата разделно събиране на отпадъци, най-важното е на първо място да създавате минимално количество отпадъци.

Винаги отказвайте всякакви материали, от които не се нуждаете, особено опаковка. Намаляването на обема на боклука е най-добрият начин за намаляване на количеството твърди отпадъци в депото. Някои магазини имат специализирани контейнери за изхвърляне на ненужната опаковка.

Да измиваме, или да не измиваме?

Почистването на остатъчната храна от отпадъците ще помогне на хората, които работят в завода за рециклиране. Една кофичка за кисело мляко ще отнеме дни или дори седмици, за да стигне до мястото за рециклиране. Мислили ли сте за миризмата? Гадост!

За да избегнете разхищението на вода и да улесните задачата за работещите в тази сфера, оставете рециклируемите продукти в мивката или съдомиялната, за да могат да бъдат измити с водата, която използвате за съдовете.

Компостирайте почти всички влажно

Този вид отпадъци съставляват половината от обема на всички твърди отпадъци, запълват сметища и произвеждат газ метан, който е 20 пъти по-замърсяващ и опасен за околната среда от въглеродния диоксид.

Но много от тях могат да бъдат компостирани. Корите от плодове и зеленчуци, утайката от кафе и дори мократа хартия могат да бъдат превърнати в тор за вашата градина.

Не мачкайте хартията

Избягвайте да сгъвате или мачкате хартия, преди да я изхвърлите. Причината е лесна за разбиране - колкото по-непокътната е хартията, толкова повече пари струва, тъй като целулозните влакна са по-здрави, което увеличава броя пъти, в които тя може да бъде рециклирана.

Някои видове хартия не могат да се рециклират

От друга страна, има много видове хартия, които не могат да бъдат рециклирани. Такива са например устойчива на мазнина и пластифицирана хартия, касови бележки (избягвайте да ги изисквате), хартия с лепило (отделете лепилото от хартията, ако е възможно), мръсна тоалетна хартия , копирна хартия.

Използваните хартиени салфетки и хартиени кърпи също не принадлежат към вашия контейнер за рециклирана хартия, но те могат да бъдат компостирани. Както и мазните кутии за пица - по този начин те няма да замърсят останалата рециклируема хартия.

Скъпото рециклируемо стъкло

За в бъдеще, за да избегнем разходите за рециклиране на стъкло, които са доста високи, трябва да се борим за увеличаване на използването на контейнери и опаковки от алтернативни материали. Дотогава използвайте повторно стъклените опаковки и шишета, стига да е възможно. Когато е възможно, избягвайте бутилки с дълго гърло, те не подлежат на връщане и процесът на рециклиране (който ги разбива на парчета) все още е сложен и скъп.

Туби паста за зъби

Тубичката на пастата за зъби е изработена от полиетилен с ниска плътност, който е вид пластмаса. Затова се опитайте да изстискате възможно най-много паста за зъби от нея и я поставете в кошчето за рециклиране с другите пластмасови предмети.

Опаковки от снаксове

Може да не знаете това, но тези продукти често имат в опаковката си вид пластмаса, която е покрита с тънък слой алуминий. Опаковките от снаксове и чипсове може да се рециклират. Проблемът е, че процесът е скъп и само няколко компании могат да го платят в световен мащаб. Разберете има ли такива възможности във вашия район и какви са те.

Опаковки от месо и риба

Снимка за внимание
Когато купувате електроника опакована със стиропор, рециклирайте я. Този вид стиропор има пазарна стойност и следователно процесът на рециклирането му е достъпен и оправдан. Тази полистиролова подложка с найлонова обвивка, използвана за съхранение и продажба на риба, месо и дори зеленчуци, обаче, е съвсем друга история.

Тъй като има малка пазарна стойност, рециклирането на този вид опаковка е скъпо. Така че най-добре вземете с вас контейнери, направени от стъкло или алуминий, следващият път, когато отивате в кварталния магазин за месо или риба и ги помолете да ги използват за опаковане на вашето месо и риба. Плодовете и зеленчуците нямат нужда от опаковка!

Кое е просто боклук и не може да се рециклира?

Има отпадъци, които не подлежат на рециклиране и някои от тях ще ви изненадат. Освен нерециклируемата хартия, спомената по-горе, фолиото, кламерите, телените гъби и тиксо също се считат за боклук, а не за рециклируеми отпадъци.

Те отиват направо на сметището заедно с неподлежащите на компостиране влажни отпадъци (мръсни пелени, използвана котешка тоалетна и т.н.).

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!