background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

еко къща
Био каузи

Еко къща – къщата на бъдещето? Не, къщата на настоящето!

За много хора понятието еко къща може би звучи като концепция на бъдещето, но истината е по-различна. С все повече тенденции, които си насочват и помагат как да водим по-устойчив и природосъобразен живот, еко домовете се превръщат в много по-често срещана гледка. Въпрос на време е еко къщата да се превърне от дома на бъдещето в този на настоящето.

За много хора той вече е! В случай че и вие обмисляте алтернативата еко къща, съществуват множество начини, с които можете да подходите към такъв проект. Съществуват различни видове еко къщи и различни определения и представи за този вид строителство, затова и в тази индустрия и на този пазар има множество опции. В тази статия ще разгледаме различните варианти на еко къща, така че да ви помогнем да направите по-информиран и подходящ за специфичните ви нужди и изкисвания избор.

Еко къща – какво всъщност означава?

Специалистите в сферата ще ви кажат, че построяването на еко къща никога не е било по-лесно, основно благодарение на ресурсите и възможности, които модерните технологии и индустрии предлагат. Това е чудесна новина, но какво всъщност означава да си построиш еко къща?
Факт е, че терминът „еко“ може да се стори объркващ на доста хора. „Еко“ не изяснява какъв е архитектурният стил на къщата, нито материалите, които се ползват за построяването й, нито дори локацията, където би трябвало да се построи. Истината е, че „еко“ е понятие, което се фокусира върху опазването на околната среда и по-устойчиви методи на строителство.

Когато говорим за еко къща ние трябва да разбираме, че няма рамки и ограничения до степента, в която строежът и експлоатацията на тази сграда не вреди на околната среда и природата. Еко къщи могат да бъдат всички къщи, стига тяхното планиране, построяване и ползване да е природосъобразно.

Под шапката на термина „еко“ в контекста на строителството и архитектурата могат да попаднат всякакви допълнителни термини и концепции като „устойчиво“, „от възобновяеми източници“, „енергоефективна“ и други.

Еко къща – как да я проектираме?

Преди да се стартира проектирането на такъв вид къща е важно да се определи каква ще е основната й особеност, т.е. какво целят нейните собственици. Това може да бъде консумация на по-малко енергия, по-устойчив и природосъобразен начин на живот, по-здравословна интериорна среда, или нещо друго. Съществуват множество начини, по които можем да подходим към проектирането и дизайна на една такава къща.

Подобрения – не винаги е нужно строежът на една къща да започне от самото начало, за да е тя еко. Може да предпочетете да използвате съществуващата конструкция на една сграда и просто да я реновирате и добавите еко елементи.

Пасивхаус – това е друг вид подход към екосъбразното строителство. Всъщност Пасивхаус е европейски стандарт за еко къщи и той означава, че строителството и експлоатацията на конструкцията е съобразено с най-стриктните стандарти в областта. Спокойно можем да кажем, че това са най-екологичните къщи във всички отношения.

Въглеродно-неутрална – Фокусът при въглеродно-неутралното строителство и максималното минимизиране на вредните емисии и създаването на домове, които отделят възможно най-малки количества въглерод когато се използват – чрез отоплението и консумацията на енергията.

Гнездо – този интересен термин всъщност е доста популярна концепция и от маркира използването на рециклирани материали в строителството на сградата. Освен рециклирани материали се приема за препоръчителна и употребата на материали, които са биоразградими и такива, които са произведени по устойчив начин.

Здравословен дом – при този вид строителство фокусът пада върху строежа на домове, които са имат положителен ефект върху човешкото здраве. Най-общо казано това са домове, които осигуряват високо качествено на въздух, защитават естествените цикли на съня и като цяло имат холистичен дизайн. Обикновено това са домове, които по някакъв начин засилват връзката между човека и природата. Биотектура – това е много тясна и конкретна категория еко домове. Те биват изграждани само и единствено от натурални и рециклирани материали.

Еко къща

Еко къща – какво трябва да включва?

Това са някои от елементите, които една екосъобразна къща може да включва, но не е задължително всички да бъдат налични:

 • Добра изолация
 • Добра херметичност
 • Задоволителни нива на дневна светлина
 • Изолация на прозорците
 • Ориентация спрямо слънцето – максимален брой прозорци с южно изложение, за да се използва максимално естествената светлина и да се намали загубата на топлина
 • Термални материали, които са абсорбират топлина от слънцето
 • Климатизация или други системи, които да редуцират риска от претопляне на дома
 • Отопление и топла вода чрез възобновяеми източници
 • Механична вентилационна система за домове с висока херметичност
 • Електроенергия добивана от „зелен“ източник
 • Възобновяеми енергийни системи
 • Натурални материали
 • Събиране и използване на дъждовна вода

Еко къща – устойчиви материали

Когато говорим за проектирането на еко къщи, материалите, които се използват за техния строеж играят ключова роля. Материалите, които можем да използваме за построяването на една екологична къща могат да бъдат: Добити от устойчиви източници и по устойчив начин Материали, чието производство и използване не произвеждат високи нива на въглерод:
 • Натурални материали
 • Рециклирани материали
 • Биоразградими материали

Как да направим от един обикновен дом еко къща?

Както вече споменахме, не е нужно една къща да бъде изградена от основите, за да е екосъобразна.
Снимка за внимание
Ние можем да добавим еко характеристики към нашия дом, така че да се наслаждаваме на всички ползи на този тип жилища.

Някои от подобренията, в които можем да инвестираме са:

 • Смяна на старите прозорци с такива с двойна изолация
 • Осигуряване на висококачествена изолация както в екстериора, така и в интериора на дома
 • Инсталация на соларни панели
 • Използване на рециклирани материали
 • Озеленяване на пространствата около дома
 • LED осветление

Еко къщите са не само нашият начин да засвидетелстваме грижа и уважение към обкръжаващата ни природа, но и чудесен начин да осигурим по-здравословен, улеснен и приятен начин на живот за нас и нашето семейство.

Коментари

Споделяне