background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna.jpg
Био здраве

Най-полезните билки | Кои са те и как ще променят живота ти?

Използването на разнообразие от билки в диетата ви не само ще зарадва вашите вкусовите рецептори, но и ще направи чудеса за вашето здраве и благополучие. За да ви запознаем с това ценно богатство, ние от “[Biopedia](/)" създадохме списък с най-полезните билки. Ето ги и тях!

Ехинацея | Най-полезните билки

Ехинацеята е позната още като лековитата билка на индианците. Освен че е мощен естествен имуностимулатор, тя носи още ползи за нашия организъм- пречиства лимфната система и кръвта. 


Ехинацеята успява да вирее във всяка градинска почва - от влажна, плодородна почва до сухи и сухи условия, ехинацеята винаги намира начин да процъфтява.

Най-полезните билки, полезни билки, билки, коя билка за какво помага

Мащерка

Мащерката също попада сред най-полезните билки. И тя като ехинацеята освен по полята, може да расте и в градината и не изисква специални грижи. Благодарение на специфичния си вкус и аромат, мащерката е останала основен кулинарна подправка и до днес.

Наред с това ѝ качество, тя се нарежда и сред най-полезните билки, поради множеството полезни лечебни свойства, които притежава. 

Приема се под формата на чай или високотерапевтично етерично масло. Ето какви са ползите на мащерката:

  • помага за облекчаване на кашлицата при деца и възрастни;
  • предотвратяване на бактериални инфекции и повишава общия имунитет;
  • помага на тийнейджърите в борба с акнето;
  • понижаване на кръвното налягане и др.
Най-полезните билки, полезни билки, билки, коя билка за какво помага

Мента | Най-полезните билки

Ментата принадлежи към семейство Lamiaceae, което съдържа около 15 до 20 растителни вида. Това е популярна билка, която хората могат да използват прясна или сушена в много ястия и запарки. Производителите на пасти за зъби, дъвки, бонбони и козметични продукти често използват масло от тази най-полезна билка.

Ментата е относително лесна за отглеждане и много често хората я отглеждат у дома, което я прави устойчив начин за добавяне на вкус към ястията. Използването на прясна мента и други билки и подправки при готвене може да помогне на човек да добави вкус, като същевременно намали приема на натрий и захар.

Когато купувате мента, потърсете ярки, неопетнени листа. Съхранявайте ги в найлонова торбичка за многократна употреба в хладилник до 1 седмица.

Вероятно вече сами се убедихте, че ментата е сред най-полезните билки. Ето за какво още ни помага тя: 

  • успешно се справя с проблеми в стомашно-чревни проблеми;
  • успокоява симптомите на обикновена настинка;
  • улеснява разграждането на храчките и слузта от гърлен секрет, което улеснява изхвърлянето им.
Най-полезните билки, полезни билки, билки, коя билка за какво помага

Босилек

Босилекът е билка от семейството на ментата. Той добавя вкус към ястията, а хранителните му вещества могат да осигурят множество ползи за здравето.

Сладкият босилек  играе роля в много средиземноморски и особено италиански кухни. Той формира основата на пестото и придава отличителен вкус на салати, паста, пица и други ястия. Индонезийската, тайландската и виетнамската кухня също съдържат тази полезна билка.


В диетата сладкият босилек може да осигури витамини, минерали и редица антиоксиданти. Освен това той е основа за приготвянето на етеричното му масло, което има множество медицински ползи.

Друг вид босилек, на който искаме да обърнем внимание е т.нар. Тулси или свещен босилек. Това растение играе терапевтична роля в тамилските и аюрведичните лекарства, които се практикуват предимно в Югоизточна Азия.

Ето какви други ползи за здравето носи босилекът:

  • Консумирането на босилек може да помогне за намаляване на оксидативния стрес

  • Босилекът може да осигури ползи за здравето в диетата, като билково лекарство и като етерично масло

  • Босилекът осигурява някои макронутриенти, като калций и витамин К, както и набор от антиоксиданти

Сладкият босилек, например, има висока концентрация на химическия агент евгенол. Това му придава аромат на карамфил. Босилекът от лайм и лимон имат високи концентрации на лимонен, които им придават цитрусов аромат. И евгенолът, и лимоненът имат антиоксидантни свойства.

Традиционните употреби включват лечение на ухапвания от змии, настинки и възпаления в носните проходи - често срещан ефект от настинки, например.

босилек

Лавандула

Това ароматно растение също се нарежда сред най-полезните билки. Лавандулата се използва за всичко - от готвене, през лечение, като средство за успокоение и дори в борбата с комари и други насекоми.

За да ви е под ръка, винаги когато ви потрябва, можете да се опитате да я отглеждате в градината си заедно с останалите цветя. От нюанси на лилаво и синьо до бяло, лавандулата наистина е красива многогодишна билка.

Най-полезните билки, полезни билки, билки, коя билка за какво помага

Коментари

Споделяне