background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Био здраве

Ползи от жълт кантарион – кога и в какви количества да го консумираме?

Жълтият кантарион е растение с произход от Европа с жълти, звездовидни цветове. Ползи от жълт кантарион има много. Често се използва при депресия и редица други болести и състояния. Именно това ще откриете в тази статия на "Biopedia".

Въпреки редицата ползи от жълт кантарион, той е много мощен природен лек и следва да се консумира само в правилни дози, според следване на точни указания и с внимание, защото може да предизвика сериозни взаимодействия с някои лекарства.

Жълтият кантарион е кръстен на Йоан Кръстител в англоезичните страни. Растението обикновено започва да цъфти около 24 юни, денят на Свети Йоан Кръстител. Той съдържа много химикали, които действат върху невроните в мозъка, които регулират настроението.

Хората най-често използват жълтия кантарион при [депресия](https://vsichkitemi.com/depresiya/) и разстройства на настроението. Има сериозни научни доказателства за множеството ползи от жълт кантарион при лека до умерена депресия. Жълтият кантарион също се използва за симптоми на менопауза и много други състояния.

Нека в тази статия научин повече за основните ползи от жълт кантарион и кога консумацията му може да бъде опасна и е противопоказана.

Ползи от жълт кантарион

Смята се, че жълтият кантарион подобрява настроението и облекчава депресията, но не е ясно как точно действа. Вероятно тайната му се крие в ефекта, който жълтият кантарион оказва върху мозъка.


Изследователите подозират, че съставките в билката (хиперицин и хиперфорин) могат да повишат нивата на определени мозъчни химикали, като серотонин. Хората с депресия често имат ниски нива на серотонин и други невротрансмитери.


жълт кантарион ползи, ползи от жълт кантарион, жълт кантарион, масло от жълт кантарион

Една от причините хората да предпочетат жълтия кантарион (за разлика от антидепресантите, които могат да повишат серотонина) е, че има по-малко странични ефекти от лекарствата.

Билката също се често се прилага при следните здравословни проблеми:

 • Безпокойство
 • Симптоми, свързани с менопаузата
 • Предменструален синдром (ПМС)
 • Сезонно афективно разстройство (SAD)
 • Отказ от тютюнопушене
 • Вирусни инфекции

Жълтият кантарион също може да е от полза за кожата. Масло от жълт кантарион се използва локално за заздравяване на рани и различни други кожни заболявания като екзема и хемороиди.

При какви състояния може да е ефективен

Както вече споменахме, една от основните ползи от жълт кантарион е при състояния на лека до умерена депресия, но тази мощна билка може да бъде изключителна полезна и ефективна при редица други заболявания и здравословни състояния.


Други приложения включват консумацията му при сърцебиене, промени в настроенията и други симптоми на менопаузата, психични разстройства, които показват физически симптоми, включително предменструален синдром (PMS), разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), социална фобия и сезонно афективно разстройство.


жълт кантарион ползи, ползи от жълт кантарион, жълт кантарион, масло от жълт кантарион

Жълтият кантарион често се споменава и консумира и за помощ за отказване от тютюнопушенето, за фибромиалгия, синдром на хроничната умора (CFS), усещане за парене в устата, мигрена и други видове главоболие, мускулни болки, нервни болки и увреждане на нервите в цялото тяло, болка, която пътува надолу по седалищния нерв в крака и синдром на раздразнените черва.

Използва се и при рак (включително рак на мозъка), ХИВ/СПИН, хепатит С, херпес симплекс, за подпомагане на процедура за отпушване на запушени артерии, загуба на тегло и за лечение на заболяване, което причинява загуба на цвета на кожата.

Както можете да се уверите, това е билка с изключително много и разнородни приложения.

Въпреки неопровержимото количество ползи от жълт кантарион, неговата сила не бива да се подценява, така че най-правилно и безопасно е да го консумирате само след консултация с медицинско лице или професионален хомеопат и следвайки точните количества, които са ви предписани.

Ползи от жълт кантарион – как помага?

Дълго време изследователите смятаха, че химикалът в жълтия кантарион наречен хиперицин е отговорен за ефектите му срещу депресия.По-нова информация предполага, че всъщност друг химикал, който се съдържа в растението – хиперфорин - както и адхиперфорин, и няколко други подобни химикала могат да играят по-голяма роля при депресията.

Хиперфоринът и адхиперфоринът действат върху химическите посланици в нервната система, които регулират настроението.

Ползи от жълт кантарион – има ли странични ефекти?

Жълтият кантарион се смята за безопасен, когато се приема през устата до 12 седмици. Някои доказателства сочат, че може да се използва безопасно повече от една година.


Може да причини някои странични ефекти като проблеми със съня, ярки сънища, безпокойство, тревожност, раздразнителност, стомашно разстройство, умора, сухота в устата, замаяност, главоболие, кожен обрив, диария и изтръпване.

Приемайте жълтия кантарион сутрин или намалете дозата, ако ви се струва, че във вашия случай причинява проблеми със съня.

Жълтият кантарион не е безопасен, когато се приема през устата в големи дози. Когато се приема през устата в големи дози, може да причини тежки реакции при излагане на слънце. Носете слънцезащитен крем навън, особено ако сте със светла кожа.

Жълтият кантарион взаимодейства с много лекарства. Уведомете вашия лекар, ако искате да приемате жълт кантарион.

Снимка за внимание
Освен това е полезно подробно да прочетете листовките на всички лекарства, които приемате постоянно, дългосрочно или краткосрочно.

Обикновено в тях ще намерите повече информация за това дали конкретният медикамент взаимодейства с жълт кантарион.


жълт кантарион ползи, ползи от жълт кантарион, жълт кантарион, масло от жълт кантарион

Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали жълтият кантарион е напълно безопасен, когато се прилага върху кожата.

Жълтият кантарион може да причини тежки реакции при излагане на слънце. Ето защо дори и в този случай е силно препоръчително да го използвате в много умерени количества.

Ползи от жълт кантарион – с какви медикаменти не бива да се приема

Жълтият кантарион може да предизвика сериозни взаимодействия с често използвани лекарства поради начина, по който се разгражда от черния дроб.


Билката може да взаимодейства с лекарства по различни начини. Той може да направи някои лекарства по-малко ефективни, като същевременно направи ефекта на други по-силен.

Видовете лекарства, които могат да взаимодействат с жълтия кантарион, включват:

 • Антибиотици
 • Антидепресанти
 • Орални контрацептиви
 • Имуносупресори
 • Разредители на кръвта като варфарин
 • Успокоителни и лекарства, използвани за лечение на тревожност
 • Лекарства, използвани за лечение на рак, сърдечни заболявания и ХИВ/СПИН
 • Лекарства без рецепта за сън, кашлица и настинки

Жълтият кантарион също може да взаимодейства с други билки и добавки. Трябва да избягвате приема на каквито и да било хранителни добавки или лекарства, които могат да повишат серотонина, като 5-хидрокситриптофан (5-HTP), L-триптофан или SAMe, ако приемате жълт кантарион.


Приемането на жълт кантарион с антидепресанти или друго вещество, което повишава серотонина, може да причини серотонинов синдром, който потенциално опасно състояние в резултат на излишък на серотонин.

Симптомите на серотониновия синдром включват объркване, треска, халюцинации, гадене, загуба на мускулна координация, изпотяване и треперене.

Коментари

Споделяне