background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

Кои са основните ползи от чаено дърво и защо да го включим в рутината си?


Маслото от чаено дърво е етерично масло, което има няколко приложения, включително поддържане на кожата, косата и ноктите здрави. Това е едно наистина разпространено масло и много хора го включват в рутината си по грижа за косата и кожата именно заради множеството ползи от чаено дърво.

В допълнение към своите научно обосновани ползи, маслото от чаено дърво е евтино и безопасно, когато се използва според указанията.

В статията на "Биопедия" сме събрали няколко ежедневни употреби на масло от чаено дърво и ще обсъдим евентуалните ползи от чаено дърво, заедно с насоки за безопасното и ефективното му използване.

Ползи от чаено дърво – антибактериални свойства

Една от основните ползи от чаено дърво са неговите антибактериални свойства. Маслото се използва от почти 100 години като лечебно средство в Австралия, особено често за кожни заболявания.

Днес се използва и за редица други състояния. Маслото от чаено дърво вероятно е най-известно със своите антибактериални свойства.


ползи от чаено дърво, чаено дърво ползи, какво лекува чаеното дърво, масло от чаено дърво


Някои изследвания сочат, че широкоспектърната антимикробна активност, свързана с маслото, идва от способността му да уврежда клетъчните стени на бактериите.

Необходими са повече изследвания, за да се установи как точно маслото работи в тази насока, но е сигурно, че много хора изтъкват антибактериалните ползи от чаено дърво като осезаеми и ефективни.

Противовъзпалителни свойства

Още една от многобройните ползи от чаено дърво са неговите противовъзпалителни свойства. Маслото от чаено дърво може да помогне за потушаване на възпалението, вероятно поради високата концентрация на терпинен-4-ол, което съединение с противовъзпалителни свойства.


ползи от чаено дърво, чаено дърво ползи, какво лекува чаеното дърво, масло от чаено дърво


При тестове върху животни е установено, че терпинен-4-ол потиска възпалителната активност в случаи на инфекция в устата. При хората, локално приложеното масло от чаено дърво намалява подуването при индуцирано от хистамин възпаление на кожата по-ефективно от парафиновото масло.

Снимка за внимание
Много хора го използват в борба с акнето, като го нанасят локално върху активните пъпки и гарантират за неоспоримите му свойства да потушава възпаленията и да понижава риска от поява на белези

Ползи от чаено дърво – противогъбични свойства

Изследване на ефективността на маслото от чаено дърво подчертава способността му да убива редица дрожди и гъбички. По-голямата част от прегледаните проучвания се фокусират върху Candida albicans, които са вид дрожди, които обикновено засягат кожата, гениталиите, гърлото и устата.Други изследвания предполагат, че терпинен-4-ол повишава активността на флуконазол - често срещано противогъбично лекарство, в случаи на резистентни щамове на Candida albicans.

Антивирусни свойства

Някои проучвания показват, че маслото от чаено дърво може да помогне при лечението на определени вируси, но изследванията в тази област са ограничени и предстои много по-задълбочен анализ, за да може да се твърди със сигурност за антивирусните свойства на маслото.

Въпреки това много хора го използват в борбата с разпространени вируси и са доволни от резултатите.


ползи от чаено дърво, чаено дърво ползи, какво лекува чаеното дърво, масло от чаено дърво

Ползи от чаено дърво при акне

Маслото от чаено дърво може да бъде полезно при редица кожни оплаквания. Акнето е най-често срещаното състояние на кожата. Засяга милиони хора по света от различни възрасти.


Едно проучване установява значителна разлика между употребата на гел с масло от чаено дърво и плацебо при лечението на акне. Участниците, лекувани с масло от чаено дърво, са имали подобрение както в общия брой на възпалените и активни пъпки, така и в тежестта на акнето.


Това се основава на по-ранни изследвания, които сравняват 5% гел от масло от чаено дърво с 5% лосион с бензоил пероксид при лечение на случаи на леко до умерено акне.

И двете лечения значително намаляват броя на лезиите от акне, въпреки че маслото от чаено дърво действаше по-бавно. Тези, които използват масло от чаено дърво, са имали по-малко странични ефекти.

Ползи от чаено дърво при микоза на стъпалата

Симптомите на микоза на стъпалата или tinea pedis са били намалени чрез локално приложение на крем с масло от чаено дърво, според едно проучване.

Изглежда че крем със съдържание на 10% масло от чаено дърво намалява симптомите също толкова ефективно, колкото 1% толнафтат, който е популярно противогъбично лекарство.По-нови изследвания сравняват по-високи концентрации на масло от чаено дърво върху микоза на стъпалата в сравнение с плацебо. Забелязано е значително подобрение на симптомите при 68% от хората, които са използвали 50% масло от чаено дърво, като 64% са постигнали пълно излекуване.

Ползи от чаено дърво при контактен дерматит

Контактният дерматит е форма на екзема, причинена от контакт с дразнител или алерген. Мащабно изследване сравнява няколко типа лечение на контактен дерматит, включително такова с масло от чаено дърво, цинков оксид и клобетазон бутират.

Резултатите показват, че маслото от чаено дърво е по-ефективно за потискане на алергичен контактен дерматит, отколкото други лечения. Въпреки това, то не е имал ефект върху иритативния контактен дерматит. Имайте предвид, че самото масло от чаено дърво може да предизвика алергичен контактен дерматит при някои хора.

Коментари

Споделяне