background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

Бял равнец: всичко, което трябва да знаете

Бял равнец (Achillea millefolium) е цъфтящо многогодишна билка, която расте в Северна Америка, Азия и Европа.

Тя има богата история като една от най-старите растения, използвани в медицината- сведенията за употребата ѝ датират отпреди 3000 години.

При проучвания в епруветки е доказано, че активните съставки на белия равнец действат като антибиотици, антиоксиданти, антипролиферативи (забавящи растежа на клетките) и др.

Тези свойства правят белия равнец добавка, която представлява интерес за почти всички случаи- от множествена склероза до рак. В тази статия на "Биопедия" ще разберете какво трябва да знаете за белия равнец, преди да го добавите в аптечката си.

Бял равнец: всичко, което трябва да знаете

бял равнец, бял равнец ползи, бял равнец за какво помага, бял равнец чай ползи

При проучвания в епруветки е доказано, че активните съставки на белия равнец действат като антибиотици, антиоксиданти, антипролиферативи (забавящи растежа на клетките) и др.

Тези свойства правят белия равнец добавка, която представлява интерес за почти всички случаи- от множествена склероза до рак. Ето какво трябва да знаете за белия равнец, преди да го добавите в аптечката си.

Белият равнец спомага за по-бързото заздравяване на рани

В миналото листата на белия равнец и сокът от тях са се прилагали директно върху рани, за да подпомогнат заздравяването им.

Рандомизирано контролирано проучване, проведено сред 140 жени, показва положителен ефект на мехлема от бял равнец върху заздравяването на епизиотомията (малък разрез в перинеума, който медицинските лица понякога правят по време на раждане).

Белият равнец е изследван и за въздействието му върху напукани зърна, дължащи се на кърмене. Проучване, проведено сред 150 участници, показва, че белият равнец помага, но не повече от нанасянето на кърма или мед върху зърната

Белият равнец спомага за по-бързото възстановяване на кожата при възпаление

Снимка за внимание
Смята се, че белият равнец действа противовъзпалително и антиоксидант, когато се прилага върху кожата. Рандомизирано контролирано проучване върху доброволци показва, че белият равнец помага за възстановяване на изкуствено раздразнената кожа.

Белият равнец спомага за по-бързото заздравяване на рани

Има данни в подкрепа на употребата на белия равнец за облекчаване на болката по време на менструалния цикъл, въпреки че хората го използват анекдотично за тази цел.

В едно рандомизирано контролирано проучване е доказано, че чаят от бял равнец намалява болката при хора, страдащи от дисменорея (болезнен менструален цикъл). В проучването са участвали само 91 ученици и всички са били юноши, така че ефектът може да се различава при други възрастови групи.

Белият равнец има благотворно въздействие върху хора, страдащи от множествена склероза

Рандомизирано контролирано проучване показва, че годишните рецидиви (остри пристъпи) намаляват при хора с множествена склероза, на които са давани 250 милиграма или 500 милиграма бял равнец дневно в продължение на една година.бял равнец, бял равнец ползи, бял равнец за какво помага, бял равнец чай ползи

В това изследване белият равнец е прилаган като допълнителна терапия, т. е. като допълнение към поддържащите лекарства. Хората с множествена склероза, които приемат бял равнец заедно с обичайното си лечение, показват подобрения на когнитивните тестове.

Белият равнец способства за намаляване синдрома на раздразнените черва

Понякога белият равнец се използва за лечение на синдрома на раздразнените черва поради спазмолитичното си действие. Това означава, че той може да намали мускулните спазми в червата и да облекчи стомашните спазми.

Рандомизирано контролирано проучване, проведено сред 60 души, страдащи от този синдром, показва, че смес от бял равнец и две други билкови добавки намалява симптомите. Резултатът обаче не е статистически значим. Това означава, че същото нещо би могло да се случи и по случайност.

Кога е противопоказен приемът на бял равнец?

Някои групи хора може да са изправени пред допълнителни рискове от приема на добавки от бял равнец.

Бременност и кърмене

Белият равнец не се препоръчва за употреба по време на бременност и кърмене. Една съставка на белия равнец, наречена туйон, може да ви изложи на риск от спонтанен аборт, ако я приемате, докато сте бременна.

Засега не се знае достатъчно за риска от бял равнец по време на кърмене, така че е най-безопасно да избягвате употребата му, докато бебето ви не бъде отбито.

Бебета и деца

Поради липса на проучвания за безопасност или ефикасност при деца, употребата на тази билки не се препоръчва.Алергии

Ако сте алергични към растения, които са членове на семейство Asteraceae/Compositae, може също да сте алергични към бял равнец. Други растения от семейството включват:

  • Хризантеми;
  • Маргаритки;
  • Невен;
  • Амброзия.

Ако имате растителни алергии, но не знаете със сигурност за тази конкретна група растения, говорете с вашия личен лекар, преди да приемете бял равнец под каквато и да е форма.

Повишен риск от кървене

Изследванията по този въпрос са доста ограничени, но проучване при зайци показва намалено време за съсирване на кръвта, когато им е даден ахилеин, съставка на белия равнец.

Тъй като белият равнец може теоретично да забави съсирването на кръвта, трябва да обсъдите употребата му с личния си лекар преди каквито и да било операции.

Коментари

Споделяне