background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

главна (6).jpg
Био здраве

Защо билката йерба мате е по-добъра от кафето: 5 доказани ползи за здравето

За никого не е тайна, че кафето е кралят на сутрешните напитки. Търсейки любимия вкус и прилив на енергия, често го консумираме за силен старт на деня. Но какво, ако има по-здравословна алтернатива на кафето? Такава, която ви дава необходимата енергия? Съществува и се нарича „йерба мате.“

През последните години билката йерба мате става все по-популярна сред хората, за които консумацията на кафе е противопоказна или за тези, които искат да се насладят и на други енергизиращи напитки.

Йерба мате е една чудесна алтернатива, но ако не знаете какво представлява и защо е по-добър избор от кафето, ще ви обясним сега в тази статия на "Biopedia"! Но първо нека да разгледаме основите.

Сходства между кафето и йерба матейерба мате, чай мате ползи, йерба мате ползи, йерба мате чай, мате чай

Кафето и йерба мате са продукти от растения, които в крайна сметка се преработват в напитки. Смята се, че кафето е открито през VI в. в района на Етиопия в Африка, а след това се разпространява и консумира в цяла Европа

Билката йерба мате произхожда от Южна Америка, по-специално от района на Аржентина и Парагвай. Макар че от хилядолетия се използва от коренното население на региона, западната цивилизация го забелязва едва след като испанските колонии го включват в менюто си през XVII век.

Докато кафето е глобален феномен от векове и почти всяка страна по света може да го сервира, билката йерба мате не е толкова популярна. Днес тя се използва не само като конкурент на кафето, но и под формата на чай или хранителна добавка, която има доказани ползи за здравето. Ето кои са те.

Доказани ползи за здравето: йерба мате подобрява паметтайерба мате, чай мате ползи, йерба мате ползи, йерба мате чай, мате чай

Кофеинът в кафето може да стимулира мисленето ви, но в билката йерба мате има натурални добавки за мозъка, които могат да осигурят безопасен естествен мозъчен стимул, който може да подобри паметта ви.

За разлика от „енергийни напитки“ йерба мате позволява на хората да учат, да се фокусират или да се концентрират с по-ясна и по-спокойна глава и научните тестове вече са доказали този ефект!

Защо йерба мате е по-добър от кафето?

Кофеинът от кафето е ударна доза енергия, която трае кратко време и след това се нуждае от презареждане. Билката йерба мате, от своя страна, осигурява по-постоянен и надежден тласък, който ви позволява по-ефективно да метаболизирате и използвате енергията за физически дейности като упражнения и спорт.

Доказани ползи за здравето: йерба мате подсилва имунитета


Едно от най-големите предимства на йерба мате, което липсва в кафето, е, че може да ви поддържа по-здрави и по-устойчиви на болести. За разлика от кафето, йерба мате е с високо съдържание на сапонини.


Сапонините са невероятно мощна комбинация от противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, които помагат на имунната ви система да работи с максимална ефективност, така че да не се притеснявате, че ще ви сполети болест, която ще наруши живота и здравето ви или ще повлияе на ежедневието ви.

Защо йерба мате е по-добър от кафето: Изобилие от хранителна сила


Кафето съдържа кофеин и няколко антиоксиданта, но до голяма степен не е наситено с нищо здравословно. Това само по себе си не прави кафето нездравословно, но означава, че всяка чаша е пропусната възможност да набавим на тялото си необходимите му витамини, минерали и съединения.

За разлика от него, билката йерба мате е пълен с витамини А, В1, В2, В3, В5, С и Е. Съдържа и минерали като магнезий, желязо, цинк, калий и много други. Ако търсите по-здравословна алтернатива на кафето, която е пълна с важни и здравословни съставки, тогава чаят йерба мате може да бъде по-добрият избор от кафето.

Доказани ползи за здравето на сърцето


Във всяка чаша чай йерба мате се съдържа смес от антиоксиданти и съединение, наречено "теобромин" Антиоксидантите са свързани с предпазването на сърдечносъдовата система, а теоброминът спомага за разширяването на сърдечните съдове. Заедно тези съединения действително могат да подобрят цялостното здраве на сърцето.Макар че за много хора кафето винаги ще има запазено място, билката йерба мате е много по-здравословна алтернатива. Вярно е, че може да няма същия специален вкус, който е направил кафето толкова популярно през вековете, но с всички ползи за здравето, които предоставя на ума и тялото, то е чудесна естествена добавка!

Коментари

Споделяне