background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

зеленият чай да помогне за намаляване на теглото
Био здраве

Може ли зеленият чай да помогне за намаляване на теглото?

Всеки път, когато отворите социалните мрежи, се появява нова мода, която обещава да ви помогне да свалите килограми бързо. Може да е нова напитка на прах, потискащи апетита дъвки, поредната "дреха", която ще ви притисне толкова силно, че мазнините ще се стопят като с магическа пръчка. Това не е така, но може да опитате зелен чай за отслабване. Именно за него ще пишем в тази статия на "Биопедия".

Първо, лошата новина: тези трикове няма да ви помогнат да намалите теглото си. Ако все пак действат, то определено не са здравословни.

А сега добрите новини - има много разумни начини за отслабване, ако това е крайната ви цел. Включително консумиране на много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, в допълнение към физическите упражнения и пълноценната почивка.

Хидратацията е друг ключов фактор, който спомага за намаляване на теглото. Макар че водата винаги е най-добра, неподсладените напитки също са на първо място в списъка, когато искате да промените нещо. Голямо постижение в категорията? Зелен чай.

Отслабването, здравето и имиджът на тялото са сложни теми - преди да решите да се подложите на диета или да промените навиците си за пиене и хранене, ви предлагаме да придобиете по-широка перспектива с нашето изследване.

Как зеленият чай увеличава изгарянето на калории и мазнини?

зелен чай за отслабване, намаляване на теглото, зелен чай отслабване, отслабване със зелен чай

Зеленият чай има противоракови свойства и повишава нивата на антиоксиданти в кръвта, които могат да предпазят от сърдечни заболявания. Според проучване, публикувано в International Journal of Obesity през 2020 год., екстрактът от зелен чай увеличава изгарянето на калории и мазнини, необходими за отслабване.

Зеленият чай, съдържащ кофеин, значително увеличава термогенезата с 28% до 77% в зависимост от дозата, докато кофеинът сам по себе си не води до значително увеличение. Когато стимулантът ефедрин е добавен към зеления чай заедно с кофеина, увеличението е още по-значително в сравнение с кофеина и ефедрина самостоятелно.

Кофеинът и ефедринът се използват заедно в някои билкови препарати за отслабване, но съществуват много опасения за безопасността на ефедрина, тъй като той повишава сърдечната честота и кръвното налягане.

Може ли зеленият чай да помогне за намаляване на теглото?

зелен чай за отслабване, намаляване на теглото, зелен чай отслабване, отслабване със зелен чай

Зеленият чай сам по себе си е чудесен избор за напитка без захар и макар да не е заместител на балансирания начин на живот, той има някои свойства за отслабване, които обикновената вода няма.

Той със сигурност не е панацея, но ако харесвате вкуса му и обичате да го пиете, една две чаши зелен чай дневно могат да допълнят здравословния начин на хранене и да ви помогнат постепенно да отслабнете.

Потенциални начини, които ще ви помогнат да постигане целите си за отслабване

зелен чай за отслабване, намаляване на теглото, зелен чай отслабване, отслабване със зелен чай

Зеленият чай подпомага здравословния метаболизъм Някои изследвания сочат, че кофеинът и катехините (вид полифенол), които се съдържат в тази билка, могат да помогнат за умерено отслабване, вероятно защото повишават скоростта на метаболизма.

Скоростта на метаболизма е представен от броя на калориите, които тялото ви изгаря при извършване на обикновени ежедневни дейности- т. е. седене или готвене, а не яростна HIIT тренировка.

Една от областите, в които новият ви навик за зелен чай може да ви даде неочакван тласък, е фитнесът. Кофеинът е стимулант, който активира нервната система, и е „ергогенен помощник“. Така пиенето на зелен чай преди тренировка във фитнеса може да ви помогне да се представите малко по-добре. Но не прекалявайте с него.

Изследванията потвърждават, че кофеинът има положителна роля за физическото представяне, но той не влияе еднакво на всички и високите дози кофеин могат да бъдат опасни и да доведат до нежелани странични ефекти като тревожност или стомашно разстройство.

Високият прием на захар може да бъде един от най-големите саботьори на цялостното здраве. Включването на напитки без захар и калории, като неподсладен зелен чай в обичайния ви режим на хранене може да насърчи здравословното отслабване в дългосрочен план.

Снимка за внимание
Освен че осигурява възможност за пиене без захар, полифенолите в зеления чай имат положително въздействие върху рисковите фактори за сърдечни заболявания като кръвното налягане и холестерола - говорим за цялостно подобряване на здравето на организма!

Специалистите съветват

Избирайте храни и напитки в тяхната цялостна форма, защото индустрията с хранителните добавки не винаги е добре регулирана и големите дози от всяко отделно хранително вещество или витамин/минерал с висока степен на действие могат да бъдат вредни.

Екстрактите от зелен чай могат да се окажат токсични и дори да създадат потенциален риск от увреждане на черния дроб, докато една чаша от тази напитка е отличен начин да се хидратирате и подхраните.

Коментари

Споделяне