background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

photo_2022-07-14_23-16-23.jpg
Био продукти

Конопено масло – употреба и ползи

Конопено масло - сравнително нов продукт на българския пазар. Освен че е нов и непознат, той често се асоциира с други свойства и начини да се използва растението коноп.

В резултат, всичко това предизвиква сравнително объркване по повод какво е конопено масло, как се употребява и какви са ползите от него. В България, и вероятно по целия свят, употребата на конопено масло е напълно легална и безопасна за всички. Въпреки че се извлича от растението канабис, което е популярно със своите опиодни свойства, конопеното масло не съдържа такива съставки и няма такива свойства заради специфичния процес, по който се добива. Именно за разликите и ползите от конопеното масло може да научите в тази статия на "Биопедия".

Конопеното масло е екстракт на растението канабис, а процесът на добиване е така устроен, че в маслото не може да бъде намерена съставката тетрохидраканабиол, която е отговорна за опиоидните свойства на растението. Това означава, че нито употребата на конопено масло, нито дори консумацията му би се отразила като употребата на чист канабис. Конопеното масло е безопасно, здравословно и може да се използва от всички.

Конопено масло – как се произвежда?

Има един-единствен начин за добиване на конопено масло. То се добива от семената на растението канабис чрез процес на студено пресоване. Семената се пресоват, докато от тях се събере маслото. След това маслото може да се използва самостоятелно или като добавка към други продукти. Конопеното масло е богато на аминокиселини, мастни киселини и други полезни натурални съставки.

конопено масло, конопено масло ползи, масло от коноп, масло от коноп ползи, конопено олио ползи

Конопено масло – защо е полезно?

Конопеното масло се използва от много хора заради десетките ползи, които предлага. То е източник на много полезни мазнини. Проучванията и изследванията сочат, че хората, които консумират храни, които са източници на полезни мазнини, са под много по-малък риск от болести като инсулин и такива на сърдечно-съдовата система. Това е така, защото полезните мазнини подобряват чувствителността към инсулин и стабилизират сърдечния ритъм. Разбира се, източници на полезни мазнини могат да бъдат и яйцата и рибата. Но не всички хора могат или искат да консумират такива. Ако сте веган или не желаете да консумирате яйца или риба, конопеното масло е чудесна алтернатива, от която може да се възползвате. Конопеното масло е изключително богат източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Изследванията доказват, че ползите от тези мастни киселини в диетата са множество. И по-специално, тези полезни мазнини са изключително важни за [здравето](https://vsichkitemi.com/category/zdrave/) на мембраните на клетките. Диета, богата на омега-3 и омега-6 мастни киселини благоприятства за здравето на кожата и косата, на сърцето. Освен това тези мастни киселини намаляват риска от депресия. Конопеното масло е отличен източник на фибри, витамини А и Е.

конопено масло, конопено масло ползи, масло от коноп, масло от коноп ползи, конопено олио ползи

Конопено масло в кулинарията

Конопеното масло се използва в кулинарията от десетилетия. За разлика от другите растителни олиа и масла, конопеното масло е изключително подходящо за пържете, защото има ниска температура на пържене. Освен за пържене, конопеното масло е изключително подходящо и за добавка към салати или салатни дресинги. Прибавяйки конопено масло към вашите любими салати, вие ще се насладите на приятен ядков вкус и аромат, доста подобен на слънчогледовото и ореховото олио. Добавете конопено масло и към свежа салата табуле, за да подчертаете вкуса, или поръсете с него явокадо тоста. Гарантирано ще се насладите на наситения му вкус.

Конопено масло в козметиката

Конопеното масло все по-често може да бъде открито като съставка на козметични продукти, сред които лосиони, балсами за устни, душ гелове и други. Това е често предпочитана съставка, защото конопеното масло има способността да лекува и успокоява възпаленията на кожата при състояния на акне, екзема и други. Освен това маслото е изключително хидратиращо и подхранва кожата в дълбочина. Маслото е чудесен избор за хидратация на кожата на лицето, защото не запушва порите и модерира продукцията на себум. Често се използва за продукти за мазна и комбинирана кожа.

Конопено масло против стареене

Омега-6 мастните киселини в конопеното масло съдържат голямо количество ГЛА киселини, които са мощна съставка против възпаления и раздразнения. ГЛА киселините са основна съставка в множество продукти за превенция на бръчки и стареене на кожата. Благодарение на това масло, вие можете за дълго да запазите младежкия вид на кожата и нейната мекота и нежност.

можете да разгледате още от нашия бог на biopedia

Екологично възпитание – как да отглеждаме детето си без да вредим на природата

Еко паркове – какво е тяхното значение?

Пчелен прашец – основни ползи от това чудо на природата

Коментари

Споделяне