background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

екологично възпитание
Био каузи

Екологично възпитание – как да отглеждаме детето си без да вредим на природата

Статистики и съвременни проучвания сочат, че в индустриализираните страни, отглеждането на едно дете се равнява на консуматорството и замърсяването, които причинява отглеждането на от 30 до 50 деца в развиващите се страни.

Всяка майка и татко смело биха заявили, че искат най-доброто за своето дете. Защо тогава това „най-добро“ не е именно осигуряването на чиста и здрава природа и околна среда, на които детето да се радва щом стане възрастен човек? Дискусиите все повече започват да се фокусират върху важността и значението на екологично възпитание.

Като широк и събирателен термин, екологично възпитание би могло да се обобщи като всички екологични и природосъобразни практики, които един родител предава на своето дете и превръща в негови навици. Да не забравяме, че първият и най-важен пример за децата са техните родители.

Децата повтарят това, което родителите им практикуват и имат като начин на мислене. Ето защо въпросното екологично възпитание предлага придобиването на полезни и екологични навици да се случи още в най-ранните етапи от отглеждането и грижата за детето.

Ако вие сте родители, които се интересувате от екологично възпитание и бихте искали да научите как да предадете на своите деца знанието и възможността да правят по-информирани, устойчиви и природосъобразни избори, ето как да стартирате с възпитаването на този начин на мислене още от най-ранна възраст.

Екологично възпитание – как да започнем?

Така нареченото екологично възпитание обозначава и определя начин на живот, който предполага правенето на по-здравословни и устойчиви избори, които обикновено са органични, натурални и с ниска степен на замърсяване на околната среда.

Може би изглежда като твърде много работа и стрес в началото, но всъщност не е никак трудно. Вместо да се опитвате педантично да изучавате и следвате всяко екологично течение, експертите съветват да се фокусирате върху вашето дете и трите най-важни неща: каква храна приема то, какво използвате за неговата кожа и въздухът, който детето ви диша.

Екологично възпитание

Екологично възпитание – положителната промяна започва по-рано, отколкото си мислите

Точно така, положителните промени следва да бъдат направени още преди детето да се роди. Това означава, че бременната майка иска да започне да прави по-здравословни избори и да води по-здравословен начин на живот още докато детето расте в нейното тяло.

Една майка е добре да се увери, че детето й расте в най-добрите възможни условия, което означава, че организма и тялото на майката трябва да са възможно най-пълноценната и здравословна среда за това дете. Важно е майката да намали консумацията и усвояването на токсини преди зачеване и по време на бременността, за да се осигури доброто здраве на бебето и да се намалят всички рискове.

Екологично възпитание

Екологично възпитание и кърмене

Друг важен етап на екологично възпитание, през който е от изключителна важност майката да промени навиците си към по-здравословни е кърменето. Като цяло кърменето се смята за най-здравословната алтернатива за детето, но и по-добрият избор от екологична гледна точка. Чрез кърмене се намалява количеството отпадъци, които създаваме чрез закупуване на продукти, които да заместват майчиното мляко.

Кърменето влияе и на производството и транспортирането на тези продукти и по този начин спомага за намаляването на вредните емисии в околната среда. Подготовката за пълноценно кърмене също трябва да започне още преди зачеването на детето. Колкото по-здравословна и натурална храна приема една майка, толкова повече увеличава шансовете за пълноценно и здравословно хранене на своето дете.

Екологично възпитание и пелени

Една от най-големите дискусии по повод екологичното възпитание и отглеждане на дете се фокусира върху пелените. Статистиките сочат, че употребата на еднократни пелени води до създаването на неимоверни големи количества отпадък. Ако родителите искат да избегнат това, съществуват различни алтернативни начини и продукти тип пелени, които могат да изберат. На първо място, съществуват еднократни пелени, които са биоразградими и по-природосъобразни.
Снимка за внимание
Освен това тези пелени са и по-подходящи за нежната бебешка кожа, защото в тях няма аромати, латекс и други химикали. Съществуват и пелени за многократна употреба, които са създадени от подходящи материали, изпират се и се използват за дълго време.

Екологично възпитание и игра

Детето изучава света по свой начин. То е любопитно, иска да докосне всичко, да го пробва на вкус и аромат. Точно това трябва да отчетете като особеност, когато подбирате играчките, с които детето ви да играе.

Вие не искате в неговата уста да попадат играчки от изкуствени материали и химикали, които крият рискове за нежния организъм. Най-добрите избори за играчки за вашето дете са тези, които са направени от дърво или от естествени тъкани. По този начин ще осигурите не само безопасността на вашето дете, но и ще възпитате в него съзнанието да прави по-природосъобразни и устойчиви избори.

Екологично възпитание

Екологичното възпитание и отглеждане на дете е не просто по-добрият и щадящ избор за природата и околната среда. В много случаи то е и по-здравословният избор за нашите деца. И нашият начин да оставим на тези деца една по-чиста, здрава и щастлива среда и природа, на която да се наслаждават щом пораснат.


Коментари

Споделяне