background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био рецепти

Чай за кашлица | 7-те най-добри решения

Пиенето на топли напитки като чай често помага за успокояване и облекчаване на кашлицата. Някои разновидности, включително джинджифил и мента, могат да имат по-специфични ползи. Научете важна и изключително полезна информация за най-популярните видове чай за кашлица в тази статия на “Biopedia”.

Кашлицата е рефлекс, който тялото ви използва, за да прочисти дихателните пътища. Въпреки че кашлицата е често срещан симптом, когато сте болни, тя може да бъде причинена и от алергии, астма и киселинен рефлукс.

Кашлицата често изчерпва енергията ви и нарушава ефективността на съня ви, което респективно отслабва имунитета и общото ви здраве

Но съществуват редица домашни, помощни средства, които ще помогнат за успокояване на дихателните пътища и за прекратяване на кашлицата.

Едно от най-добрите и най-прости домашни средства за облекчаване на кашлицата е употребата на горещ чай и други топли напитки. Но кои видове чайове трябва да опитате?

В тази статия ще разгледаме отблизо седемте вида чай, които според изследвания могат да подействат най-добре за успокояване на досадната кашлица и симптомите на настинка и грип.

Чай за кашлица

1. Чай за кашлица с мед

Може би сте чували за използването на мед като естествен начин за облекчаване на симптомите на настинка. Наред с помощта за успокояване на възпаленото гърло, медът може да бъде също толкова ефективен за облекчаване на симптомите на кашлица.

Изследвания над деца са установили, че медът е ефективен за облекчаване на нощната кашлица и подобряване на съня. Преглед от 2018 г. се установи, че медът е по-ефективен или също толкова ефективен, колкото лекарствата за кашлица, продавани без рецепта, за облекчаване на симптомите.

Снимка за внимание
Не давайте мед на деца на възраст под 1 година поради риск от детски ботулизъм - тежка форма на хранително отравяне.

Как да приготвите чай за кашлица с мед

Можете да направите меден лимонов чай, като добавите 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица лимонов сок към 1 чаша преварена вода. Ако е възможно, използвайте суров органичен мед.

Можете да закупите няколко вида мед в магазините за хранителни стоки и здравословни храни, както и онлайн.

За още по-добър ефект, комбинирайте медът с някой от средствата по-долу.

2. Чай от корен на женско биле

Хората са използвали корена от женско биле в традиционната медицина за различни състояния, включително кашлица, инфекции и храносмилателни проблеми.

Според преглед от 2015 г. някои проучвания показват, че женското биле може да е ефективно за спиране на растежа на няколко вида бактерии, гъбички и дори някои вируси.

Също така проучване при мишки установи, че компонентите в женското биле могат да намалят честотата на кашлицата с 30 до 78%. Проучването също така установи, че съединенията на женското биле могат да действат като отхрачващи средства, което може да помогне за разхлабване на секрета.

Бременните жени трябва да избягват употребата на корен от женско биле. Също така, консумацията на големи количества корен от женско биле може да доведе до високо кръвно налягане или понижаване на нивата на калий.

Как да приготвите чай за кашлица от корен на женско биле Ако искате да си направите чай от корен на женско биле, следвайте следните стъпки:

От изсушен корен от женско биле

Добавете 1 супена лъжица нарязан корен от женско биле към 1 чаша вода. Оставете водата да заври. Изчакайте водата да ври около 10 минути. След това оставете да се охлади за няколко минути. Прецедете преди сервиране.

От предварително приготвен чай

Можете да си купите чай от корен на женско биле в хранителните магазини или в местните магазини за здравословни храни. Можете да го намерите и онлайн. Следвайте указанията на продукта, за да приготвите чая.

Чай за кашлица

3. Чай за кашлица от джинджифил

Джинджифилът не само е популярна съставка в много храни и напитки, но има и различни ползи за здравето. Някои хора го използват при няколко здравословни състояния, включително астма, гадене и артрит.

Проучване от 2015 г. отбелязва, че джинджифилът има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразненото гърло и дихателните пътища, причинени от кашлица.

Също така, според проучване върху животни от 2016 г., екстрактът от джинджифил значително потиска кашлицата при морски свинчета.

Все пак консумирането на твърде много джинджифилов чай може да има странични ефекти като дискомфорт в корема, киселини и диария. Той може да взаимодейства и с лекарства за разреждане на кръвта.

Как да приготвите чай за кашлица от джинджифил

Можете да приготвите чай от джинджифил, като използвате пресен джинджифил или предварително приготвен чай:

От пресен джинджифил

Обелете и нарежете на тънко 3 едносантиметрови парчета джинджифил. След това ги добавете към 4 чаши вряла вода. Варете за около 15 минути. Прецедете преди да пиете.

От предварително приготвен чай

Можете да си купите много чайове от джинджифил в магазините за хранителни стоки и здравословни храни или онлайн. Следвайте указанията на продукта, за да приготвите чая.

4. Чай за кашлица от лечебна ружа

Лечебната ружа се използва в билковата медицина от векове за облекчаване на кашлица, настинки и кожни проблеми.

Според проучване от 2017 г. лечебната ружа изглежда действа като ензим, който помага за разхлабване на слузта и потиска бактериите.

Проучване от 2020 г. предполага, че противовъзпалителното действие на чая от лечебна ружа може да помогне за намаляване на отока на лигавиците, като същевременно облекчава кашлицата.

Лечебната ружа може да повлияе на усвояването на други лекарства. Най-добре е да приемате чаят няколко часа преди или след приемането на други лекарства.

Посъветвайте се с лекар или медицински специалист, за да определите дали чаят от лечебна ружа е подходящ за вас. Той може да взаимодейства с много лекарства.

Може да не е добър избор при хора, които приемат лекарства за кръвна захар.

Не използвайте чай от корен на лечебна ружа, ако сте бременна.

Как да приготвите чай за кашлица от лечебна ружа Ако желаете да си приготвите чай от лечебна ружа, можете да го направите по следните начини:

От насипна лечебна ружа

Разбъркайте 1 супена лъжица лечебна ружа в 1,5 чаши вода. Покрийте и оставете да се запари за 6 до 8 часа. Прецедете преди да пиете. За разлика от други чайове, най-добре е да пиете чая от лечебна ружа на стайна температура, за да извлечете максимални ползи за обллекчаване на кашлицата.

От предварително приготвен чай

В магазините за хранителни стоки и здравословни храни или онлайн могат да се намерят няколко вида предварително приготвен чай от корен на блатен аир. Не забравяйте да следвате указанията на продукта.

Чай за кашлица

5. Зелен чай за кашлица

С течение на времето хората са консумирали зелен чай като напитка. Те са го използвали и за различни лечебни цели - от загуба на тегло и облекчаване на главоболието до подобряване на бдителността.

В едно проучване от 2015 г. е изследвана гаргарата със зелен чай след хирургична процедура, която изисква интубация. Изследователите установили, че въпреки че зеленият чай не помага при хрипове, той намалява кашлицата.

Зеленият чай като цяло е безопасен, когато се консумира в умерени количества, въпреки че може да взаимодейства с някои бета-блокери. Той съдържа кофеин, който може да ви накара да се чувствате нервни или да повлияе на съня ви, ако се консумира твърде близо до времето за лягане.

Как да приготвите зелен чай

Съществуват няколко начина за приготвяне на зелен чай:

От листа

Оставете 1 чаша вода да заври. Отстранете от огъня и оставете да се охлади за около 1 минута. Накиснете 1 чаена лъжичка листа от зелен чай за около 3 до 5 минути. Прецедете и оставете леко да се охлади, преди да пиете.

На прах

Оставете 1 чаша вода да заври. Отстранете от огъня и оставете да се охлади за около 1 минута. Накиснете 1,5 чаена лъжичка зелен чай на прах във водата за около 3 минути. Прецедете и оставете леко да се охлади, преди да пиете.

От предварително приготвен чай

В магазините или онлайн се предлагат различни видове зелен чай. Следвайте указанията върху продукта, за да приготвите чая.

6.Чай за кашлица от мащерка

Хората често използват билката мащерка като подправка. Според клиничен преглед от 2019 г. тя има и антимикробно действие и може да бъде полезна за лечение на кашлица.

Контролирано проучване от 2021 г. изследва екстракт от мащерка и бръшлян при хора с остра кашлица. Изследването им предполага, че екстрактът може да помогне за намаляване на пристъпите на кашлица и нейната тежест.

Избягвайте чая от мащерка, ако имате алергия към мащерка или свързана с нея подправка.

Как да приготвите чай за кашлица от мащерка

За да приготвите чай от мащерка, следвайте предложенията по-долу:

От прясна мащерка

Залейте 3 стръка прясна мащерка с 1,5 чаши вряла вода и ги оставете да се запарят за около 5 минути. Прецедете преди да пиете.

От предварително приготвен чай

Можете да си купите чай от мащерка от хранителни и здравословни магазини или онлайн. Следвайте инструкциите на продукта, за да приготвите чая.

Чай за кашлица

7. Чай за кашлица от мента

Хората са използвали мента за различни цели, включително и за лечение на обикновена настинка, храносмилателни проблеми и главоболие.

Някои изследвания показват, че ментата има антимикробни, антиоксидантни и болкоуспокояващи свойства. Ако имате настинка, свойствата на ментовия чай могат да помогнат за облекчаване на запушените синуси и да улеснят дишането ви.

Как да приготвите чай от мента - чай за кашлица Ако искате да си приготвите чай от мента, следвайте стъпките по-долу:

От пресни листа

Добавете 15 листа от мента към 2 чаши преварена вода, като ги оставите да се запарят за около 5 минути. Прецедете преди да пиете.

От предварително приготвен чай

Закупете чай от мента от местния магазин за хранителни стоки, здравен магазин или онлайн. Следвайте инструкциите на продукта, за да приготвите чая.

Чаят се явяват ефективен и приятен начин за облекчаване на кашлицата и поддържане на дихателните ви пътища чисти. Седемте препоръчани вида чай предлагат разнообразни възможности, които можете да изпробвате според вашите предпочитания и нужди.

От чая с мед до чая от мента, всяка от препоръчаните топли напитки може да бъде лесно приготвена в домашни условия, предоставяйки ви удоволствието от и ползите за здравето на чая. Така че, след като прочетохте тази статия, можете спокойно да се насладите на една чаша чай..

Коментари

Споделяне