background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Зелен чай | 10 Ползи и как да го приготвите правилно

Зелен чай - билката, която помага за познавателните способности, поддържането на умерено тегло и осигурява известна защита срещу редица животозастрашаващи заболявания.

Той се смята за една от най-здравословните напитки на планетата, която може да има много потенциални ползи за здравето. Научете повече за зеления чай и неговите ползи в тази статия на “Biopedia”. Приятно четене!

Зелен чай - 10 Доказани Ползи

1. Съдържа антиоксидантни съединения на растителна основа

Зеленият чай съдържа вид полифенол, наречен катехин. Катехините са антиоксиданти, които спомагат за предотвратяване на клетъчното увреждане.

Най-известният и най-разпространен катехин в зеления чай е епигалокатехин-3-галат (EGCG), за който изследвания са установили, че участва в подобряването на различни здравословни състояния или маркери на заболяване.

2. Зелен чай - подобрява когнитивната функция

Изследователска статия от 2017 г. установи, че пиенето на зелен чай може да повлияе благоприятно на познавателните способности, настроението и мозъчната функция, вероятно благодарение на съединенията в зеления чай като кофеин и L-теанин.

Проучване от 2020 г. също така предлага, че зеленият чай е свързан с 64% по-малък шанс за когнитивни нарушения при възрастни на средна и напреднала възраст. Необходими са обаче повече проучвания, за да се проучи допълнително този ефект.

зелен чай

3. Може да помогне за изгарянето на мазнините

Преглед от 2022 г. установи, че способността на зеления чай да влияе положително върху метаболизма се засилва при аеробни или съпротивителни упражнения.

Въпреки това Службата за хранителни добавки на Националния институт по здравеопазване предполага, че макар някои проучвания да показват способността на зеления чай да подобрява начина, по който организмът ви разгражда мазнините, цялостният му ефект върху загубата на тегло вероятно ще бъде малък.

4. Зелен чай - намалява риска от някои видове животозастрашаващи заболявания

Въпреки че доказателствата са смесени и противоречиви, изследвания свързват пиенето на зелен чай с намален шанс за развитие на някои видове рак, като например рак на белия дроб или рак на яйчниците.

Преглед на 2020 г. установява, че макар експерименталните изследвания да показват умерен благоприятен ефект, учените не могат да са сигурни за последователни ефекти на зеления чай върху общата вероятност от рак. Необходими са допълнителни висококачествени изследвания.

5. Предпазва мозъка от стареене

Проучване от 2020 г. показва, че зеленият чай е свързан с по-ниски нива на определени маркери, свързани с болестта на Алцхаймер, при хора без настоящи, известни когнитивни проблеми. Съединения като EGCG и L-теанин може да са отговорни за това.

Въпреки това проучване от 2023 г. съобщава, че пиенето на твърде много - 13 или повече чаши чай на ден, може да увеличи вероятността от болестта на Алцхаймер. Липсват клинични доказателства за това как точно зеленият чай влияе върху човешкия мозък.

6. Може да помогне за здравето на устната кухина

Преглед на проучвания от 2021 г. установи, че пиенето на зелен чай или използването на екстракт от зелен чай се свързава с по-добро здраве на устната кухина.

В повечето от изследванията по този въпрос обаче не са изследвани хора. Въпреки че резултатите са обещаващи, необходими са повече клинични изследвания при хора.

7. Зелен чай - може да помогне при управлението на кръвната захар

Преглед от 2020 г. установи, че зеленият чай може да помогне за намаляване на кръвната захар по време на гладуване в краткосрочен план, но не изглежда да има ефект върху кръвната захар или инсулина в дългосрочен план.

Проучване от 2021 г., проведено върху възрастни китайци, също предполага 10% по-нисък шанс за смърт от диабет тип 2 за тези, които го пият ежедневно.

Други прегледи обаче не откриват ефект върху никакви маркери за управление на кръвната захар. Затова не може официално да се препоръчва на диабетици.

8. Може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Неотдавнашен преглед на проучвания показва, че редовното пиене на зелен чай може да намали много рискови фактори за сърдечни заболявания, като например кръвното налягане или липидите.

Въпреки това все още липсват последователни, дългосрочни доказателства в клинични изпитвания върху хора, които да покажат причината и ефекта.

9. Зелен чай - може да помогне за отслабване

Няколко проучвания показват, че зеленият чай може да помогне за намаляване на теглото.

Проучване от 2022 г. установява, че пиенето на четири или повече чаши зелен чай дневно е свързано с 44% по-малък шанс за абдоминално затлъстяване, но ефектът е значителен само при жените.

Но изглежда, че зеленият чай не внася никакви промени в нивата на хормоните на глада и пълнотата, които помагат за регулиране на апетита. Съществуват и смесени данни за намаляване на теглото със зелен чай.

зелен чай

10. Може да ви помогне да живеете по-дълго

Зеленият чай може да има защитни съединения срещу рак и сърдечни заболявания, което може да ви помогне да живеете по-дълго. Изследване от Япония установи, че тези, които пият по пет или повече чаши на ден, имат по-малък шанс за смърт от тези, които пият по една чаша или по-малко.

Проучване от 2021 г. установява, че пиенето на седем чаши зелен чай дневно намалява риска от смърт по всички причини с 62%, дори сред хора, които са имали инфаркт.

Знаеш ли как да направиш перфектната чаша зелен чай?

Разбира се, зеленият чай е чудесен за вас и има неоспорими ползи за тялото и ума ви.

Но сигурни ли сте, че го приготвяте по правилния начин? Ако вкусът на зеления чай се окаже тревист или горчив, тогава се дръжте... приготвяте го неправилно и може да се лишите и от жизненоважни хранителни вещества. Затова в тази част на статията ще разгледаме три лесни рецепти за зелен чай.

Откъде всъщност идва този вид чай

В началото ще отправим благодарност към императора на Китай - Шен Нун. Казват, че той открил радостта от зеления чай (около 2737 г. пр. Хр.), когато няколко листа от чаено дърво паднали в горещата му вода, като по този начин променили цвета и вкуса ѝ и създали изненадващо освежаващ ефект.

Скоро след това китайските монаси пренесли тайните на тази напитка навсякъде, където пътували, и зеленият чай станал все по-популярен. Благодарение на техните действия преди хиляди години ние можем да се наслаждаваме ежедневно на този прекрасен източник на антиоксиданти.

Защо да пиете зелен чай

Надявам се, помните защо препоръчваме зеления чай толкова много. Катехините, които се съдържат в зеления чай, са антиоксиданти. Те правят този чай по-здравословен вариант от обикновения.

Най-мощният катехин в зеления чай е EGCG. Той блокира неограниченото размножаване на клетките, сигналните пътища на рака, натрупването на мазнини и микробните инфекции.

Той предпазва ДНК от увреждане, намалява умората и прави имунната система по-силна. Тези антиоксиданти се борят и с невродегенеративните, сърдечносъдовите и бъбречните заболявания, диабета, затлъстяването и кожните заболявания.

Ясно е, че зеленият чай или “camellia sinensis” е изключително полезна напитка и може лесно да се приготви у дома. В крайна сметка всичко, от което се нуждаете, е чаша гореща вода. Зеленият чай обикновено се приготвя по три начина. Преди да ги обсъдим, трябва да имате предвид следните два съвета, за да приготвите перфектна чаша зелен чай:

Не можете да използвате вряла вода. Никога. Врящата вода намалява всички полезни свойства на чая и освен това го прави горчив. Температура от 85 градуса по Целзий е не само оптимална, но и необходима за приготвянето на добър зелен чай.

Ако водата започне да кипи, изчакайте 30-45 секунди, за да се охлади малко, преди да я излеете върху зеления чай.

зелен чай

Накиснете зеления чай само за 2-3 минути. След изтичането на този срок чаят става тревист и горчив на вкус.

Трите най-добри метода за приготвяне на зелен чай

Приготвяне с листа

Съставки:

 • Листа от зелен чай - 1 чаена лъжичка за 1 чаша зелен чай. Можете да използвате перли от зелен чай.
 • Чиста цедка за чай
 • Стъклен чайник/съд от неръждаема стомана
 • Чаша вода

Начин на приготвяне:

 • От една чаена лъжичка листа зелен чай се приготвя една чаша. Затова вземете съответното количество според броя на чашите, които ще се приготвят.
 • Изсипете чаените листа в сито/цедка.
 • Загрейте водата в тенджерата при температура 80-85 °C.
 • Поставете цедката/ситото върху чашата.
 • Налейте гореща вода в чашата. Оставете зеления чай да се запари за 2-3 минути. Първоначално, за да сте сигурни, че чаят е с подходящия за вас вкус, пийте по една лъжичка на всеки 30-45 секунди.
 • Оставете ситото настрана. На този етап можете да добавите лъжица мед или малко канела, за да направите зеления си чай сладък. Но не забравяйте първо да оставите чая да изстине малко, преди да добавите мед към него. В противен случай ползите от меда може да се изгубят.
 • Отпуснете се с чашата си свеж зелен чай.

Приготвяне на зелен чай с чаени пакетчета

Съставки:

 • Съд от неръждаема стомана
 • Чаша гореща вода
 • Торбичка зелен чай с добро качество
 • Глинена чаша/чаша от неръждаема стомана
 • Капак, който да покрива чашата

Начин на приготвяне:

 • Поставете пакетчето зелен чай в чашата.
 • Загрейте водата на 80-85 °C я изсипете в чашата.
 • Покрийте чашата за 3 минути.
 • Отстранете капака и пакетчето чай и разбъркайте чая.
 • Отпийте глътка. Чаят е готов!

Приготвяне на зелен чай на прах

Съставки:

 • 1,5 чаени лъжички зелен чай на прах
 • Една чаша вода
 • Чайник от неръждаема стомана/стъкло
 • 1 чаена лъжичка мед
 • Цедка

Начин на приготвяне:

 • Загрейте водата на 80-85 градуса по Целзий. Ако заври, е важно да я оставите да се охлади за 30-45 секунди.
 • Добавете зеления чай на прах към горещата вода.
 • Общото време за запарване е около 2-3 минути, но отпийте глътка след 1,5 минути, за да проверите за подходящата за вас сила и вкус.
 • След 3 минути цветът се променя в кафяв.
 • Използвайте цедката, за да изсипете чая в чашата.
 • Добавете мед.
 • Изпийте вкусна чаша зелен чай.

И това беше всичко. Три бързи метода за приготвяне на здравословен зелен чай у дома.

Снимка за внимание
Една чаша вода, подходяща температура на загряване, избор на зелен чай и в рамките на 2-3 минути имате в ръцете си чудотворна напитка.

Често задавани въпроси за употребата на зелен чай

Какво се случва, ако пия зелен чай всеки ден?

Повечето хора могат да пият зелен чай всеки ден като част от балансиран хранителен режим. Въпреки че данните са разнопосочни, проучванията показват ползи за здравето при консумация на три до пет чаши дневно.

Каква е основната полза от зеления чай?

Пиенето на зелен чай има много ползи. Това включва намаляване на някои маркери на възпаление, което може да намали риска от влошаване на когнитивните функции. Възможно е дори да има някои свойства, които помагат за предпазване от рак и сърдечни заболявания.

зелен чай

Колко зелен чай трябва да се пие на ден?

За вашето здраве може да е полезно да пиете 1-3 чаши зелен чай дневно. Имайте предвид, че той съдържа кофеин, така че не се препоръчва да пиете повече от 6-8 чаши дневно.

Намалява ли зеленият чай коремните мазнини?

Съществуват някои научнообосновани доказателства, които показват, че пиенето на зелен чай може да помогне за намаляване на телесните мазнини, включително в областта на корема. Необходими са обаче повече добре контролирани изследвания върху хора, за да се докаже причинно-следствена връзка.

Зеленият чай има редица възможни ползи за здравето.

Може да помислите дали да не превърнете зеления чай в редовна част от начина си на живот по начин, който отговаря на личните ви здравни цели и вкусови предпочитания.

Коментари

Споделяне