background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био каузи

Топ 4 Еко Парка в България

Вече сте научили какво е еко парк от предишната статия на "Biopedia" - "Еко паркове – какво е тяхното значение?", а сега се чудите къде може да посетите еко парк. В тази статия ще ви представим четирите най-известни еко парка в България.

Приятно четене!

1. Еко парк Геранеа

Имате нужда да прекарате малко време извън шумната градска рутина и замърсения въздух? Препоръчваме ви да посетите Долината на пролетта, а именно еко парк Геранеа. Където природата е вечнозелена, благодарение на мекия климат.

Еко паркът се намира в непосредствена близост до селата Оброчище, Църква и Ляхово. На 5 км от курортите в Албена, на 15 км от Златни пясъци и на 35 км от Варна. Обхваща заградена територия от 7000 декара.

еко парк

Какво предлага еко парк Геранеа

Стопанството има огромно разнообразие от животни - над 250 муфлона, 170 елени-лопатари, около 50 сърни, 50 камерунски козички, над 300 глигана и още много други видове животни.

В парка туристите ще усетят реално живота, който кипи в незастроените зони на Добруджа.

В парка са изградени 7 вишки, от които, всеки турист, може да се наслади на животните в парка необезпокояван.

Паркът разполага с няколко екопътеки с гледка към Черно море и спокойна и красива обстановка.

Ако сте фенове на конната езда може да се разходите из парка на кон или в специално изработена за целта каруца.

Срещат се красиви екзотични животни като пауни, както и разнообразни видове дивеч - фазани, яребици и други.

Ако сте фотограф ще имате възможността да запазите някои от най-красивите моменти от необятния животински свят.

Паркът разполага с барбекю на открито, където може да си починете и да опитате местни ястия след дълга разходка или лов.

еко парк

2. Еко парк Варна

„Разбира се, че беше хубаво. И пейката и кътчето бяха приятни и просто те мамеха да се отпуснеш там: било то да се отдадeш на размисъл или да позяпаш птичетата, било то да пийнеш сок или нещо друго...”

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият еко парк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми.

Паркът е разположен на площ от 360 дка.

Природното разнообразие включва повече от 300 вида екзотични дървета и храсти, тревистите растения са повече от 100 вида, а колекцията от ириси наброява повече от 250 сорта.

Паркът е перфектното място за запознаване с интересни растителни и животински видове, разходки и отдих сред природата. Природата – такава, каквато искаме да я съхраним за бъдещето.

еко парк

В градината на Еко парк Варна можете да разгледате:

Колекция от ириси, които наброяват над 250 сорта, заедно с други представители на семейство Ирисови.

Розариум, разположен на площ около декар, където цъфтят и ухаят над 70 сорта декоративни рози.

Градина с хемерокалиси, където те всеки ден отварят нетрайните си, но очарователни цветове. Събрани са над 25 сорта хибридни и други видове хемерокалиси, както и други представители на семейство Лилиеви

Сезонни експозиции от:

  • кактуси и сукуленти на открито
  • растителни видове от семейство Тиквови, повечето от които с африкански и австралийски произход
  • лятно цъфтящи видове
  • водни площи с типично водни и влаголюбиви растения, както и представители на животинския свят
  • екзотични и непознати дървета и храсти от цял свят: морски борове, каменен дъб, дърво-лале, европейска лиственица, метасеквоя, мамонтово дърво, стеркулия, желязно дърво, китайски мехурник, червен конски кестен и много други
  • археологически находки от II-IVв, разкрити на територията на Университетската ботаническа градина:„Римска гробница”, „Делвите”, „Римска вила”
  • параклис „Св. Климент Охридски”, изграден в най-високата част на градината с прекрасен панорамен изглед към Варненския залив
  • ботанически базар, откъдето можете да си закупите растения за дома, разсад от декоративни дървета и храсти, произведени в оранжериите на Университетска ботаническа градина.

Екопарк град Варна предлага организирането на зелени училища, градински партита, сватбени тържества, семеен пикник, ползване на барбекю кътовете, забавни разходки с конски впрягове и уроци по езда.

еко парк

3. Еко парк Звездица

Непосредствено пред входа на село Звездица се намира великолепен еко парк, за който най-вероятно никога не сте чували.

Самият еко парк е разположен е в подножието на красива борова гора.

Обособени са кътове за пикник, зони за отдих и спорт, детски съоръжения, беседки и къщички за птици, както и билкова градина. Допълнително очарование на парка придава реставрираната до своя автентичен вид чешма.

Село Звездица се намира на около 10 км от Варна, на „Моминото плато“ на около 100-199 м. надморска височина, едва на 10 минути от центъра на Варна. Районът е тих и спокоен, с чист въздух и красива природа.

Екопарк Звездица е прекрасен кът за отдих и разходки за всички любители на природата и тишината. Тук можете да избягате от градската среда и шум и да се насладите на спокойствие и чист въздух.

еко парк

4. Еко парк Водениците

Екопарк Водениците се намира близо до село Сладка вода, община Дългопол.

Квадратурата му е 450 дка горска площ в защитената местност Водениците.

Територията му е хабитат за много защитени видове птици, сред които египетски лешояд, скален орел, гарван гробар. Други животни, които обитаващи местността са лисици, сърни, чакали и белки. Ловът е строго забранен.

Снимка за внимание
На територията на екопарка може да бъдат разгледани десетки видове защитени животни и растения. В района има пещери, воденици, места за почивка и игри, чешми.

В района са открити повече от 10 пещери и скални ниши като Козята пещера, Пачата пещера, Пещерата на отшелника, Пещера Мърча дупка и други.. Някои от скалите, достигат височина до 40 метра и са подходящи за спортно катерене.

В района има и доста водопади с височина до 15 метра.

Еко паркът е идеален за посещение от професионални и любителски фотографи.

В България нямаме много еко паркове, но това е още една причина да посетим тези, с които разполагаме и наистина си заслужават да се видят. Еко паркът е място за почивка от забързаното градско ежедневие, шумът и замърсения въздух. Възползвайте се и вие от възможността да прекарате малко време сред природата.

Коментари

Споделяне