background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

чай от смокинови листа
Био здраве

Чай от смокинови листа | Невероятни ползи за здравето

Чай от смокинови листа - една страхотна напитка, която можете да подготвите още сега и да имате на разположение до края на зимата.

Много хора обаче не знаят какви са предимствата на чаят от смокинови листа и как той се отразява на общото ни здраве. В тази статия на “Biopedia”, ще разкрием всички тайни и ползи от тази на пръв поглед проста съставка, която е с неподозиран ефект за всеки организъм.

Чай от смокинови листа и ползите от него

В Американската националната библиотека по медицина има статия, в която се разглежда проучване през 1998 г.. Десет души с диабет тип 1 пият чай от смокинови листа със закуската си всяка сутрин и това намалява нуждите им от инсулин с 12%.

Проучванията върху животни показват подобрения в общия холестерол, HDL (добрия) холестерол и по-ниски триглицериди.

чай от смокинови листа

В древни времена чаят от смокинови листа се е пиел за лечение на бронхит и други белодробни заболявания. Известно е, че помага при суха кашлица и намалява тежестта на астмата.

Чаят от смокинови листа може да помогне за увеличаване на костната плътност.

Доказано е, че той понижава и високото кръвно налягане.

Възможно е да допринесе благоприятно дори и в борбата с рака. Проведени са изследвания, които показват, че той помага в борбата с рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на дебелото черво и раковите клетки на черния дроб.

Изследванията посочват конкретно екстракт от листата на фикус карика, който има както химиопрофилактична, така и терапевтична роля при рак на гърдата в ранен стадий.

Как се прави чай от смокинови листа

Събиране на смокиновите листа

Не се притеснявайте, ако все още не сте си засадили смокиня. Тези малки дръвчета са широко разпространени. Листата, за сметка на плодовете, не се разглеждат с висока стойност. Особено, ако живеете в районите на Пазарджишко-Пловдивското и Санданско-Петричкото поле, както и по Южното Черноморско крайбрежие.

чай от смокинови листа

Когато събирате смокиновите листа, е препоръчително да носите ръкавици, защото може да сте алергични към белия сок, който изтича, след като откъснете листата или някой неузрял плод. Този сок може да предизвика обрив и сърбежи, така че бъдете внимателни.

Листата се берат, когато са все още зелени. Именно поради тази причина, ние от Biopedia, препоръчваме да се запасите с пресни листа и да пристъпите към момента на дехидратиране.

Дехидратиране на листата

Измийте листата три пъти, като запазвате водата от измиването за поливане на цветя в дома или градината.

Ако имате соларен дехидратор за храна, листата от смокини са идеални за сушене в него. Ако не разполагате с такъв вид оборудване, оставете листата във фурната на около 90°С за 30 минути. Когато ги извадите, трябва да са станали вече хрупкави.

След това смачкайте изсушените листа с ръце, загрейте една чаша вода и сложете една супена лъжица от парченцата изсушени листа. Остава само да се насладите на готовия чай от смокинови листа.

Снимка за внимание
Тридесет и пет смокинови листа се равняват на около 20 пакетчета чай.

Чай от смокинови листа за високо кръвно налягане

Чаят от смокинови листа ще подобри кръвното налягане и нивата на мазнините в кръвта, което драстично намалява риска от сърдечни заболявания.

Проучвания установяват, че екстрактът от смокинови листа намалява кръвното налягане при животни с нормални нива, както и при такива с повишено кръвно налягане.

чай от смокинови листа

Други проучвания показват също така подобряване на нивата на общия холестерол, HDL (добрия) холестерол и триглицеридите при прием на екстракт от смокинови листа.

Въпреки това, при 5-седмично проучване при 83 души с висок LDL (лош) холестерол, учените отбелязват, че при тези, които добавят около 120 грама сушени смокинови листа дневно към диетата си, не настъпват промени в нивата на мазнините в кръвта, в сравнение с контролната група.

Необходими са още изследвания върху хора, за да се разбере по-добре връзката между смокиновите листа и здравето на сърцето.

Чай от смокинови листа за отслабване?

Фибрите в листата на смокинята могат да помогнат на хората да намалят теглото си.

Причината е това, че тези фибри ни държат сити за по дълго време, защото се разграждат по-трудно. Важно е обаче да се отбележи, че повечето плодове са богати на фибри и смокиновите листа не са нещо специално.

чай от смокинови листа

Не трябва да очаквате неща, които звучат твърде хубаво, за да са истина. Съдържанието на фибри определено е плюс, но не разчитайте на това, ако искате да отслабнете. Заложете на правилно хранене и тренировки.

Странични ефекти при консумация на чай от смокинови листа

Консумацията на чай от смокинови листа има някои потенциални недостатъци. Например, понякога се използват като домашен лек за запек и смогат да причинят диария или други храносмилателни проблеми, ако се приемат в по-големи количества.

чай от смокинови листа

Смокиновите лист са доста богати на витамин К (калий), който може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта и да доведе до по-ниската им ефективност.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягвате или поне да поддържате постоянна дневна консумация на смокини и други богати на витамин К храни, за да намалите риска от усложнения.

И като за финал, някои хора може да са алергични към смокинови листа. Ако имате алергия към брезов прашец, може да е по-вероятно да имате и алергия към тях.

Това бяха едни от най-важните детайли около смокиновите листа. Надяваме се статията да ви е харесала и да пробвате да си направите една чаша чай от смокинови листа.

Коментари

Споделяне