background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Чай от шипка
Био продукти

Чай от шипки - ползи и вреди от него

Шипковият чай е идеален за започването на есенните утрини. Той е нежен, с приятен аромат, има леко тръпчив послевкус. Свързва се с множество предимства за здравето, имунната система. Отличен избор е за мнозина и в студените и топлите месеци от годината. Може да се пие топъл или да се консумира студен. В тази статия на “Biopedia” ще споделим с вас повече по темата “чай от шипки - ползи и вреди при консумация”.

Приготвя се от плодовете на диво розово растение. За разлика от розовите растения, които цъфтят през пролетта и лятото, шипката обикновено расте след като венчелистчетата с разцъфтели и започват да падат. Това се случва обикновенно от началото до средата на есента. Счита се че са по-сладки през първата половина на есента.

Чай от шипки - ползи

Чай от шипка

Чай от шипка - повишава имунитета

Чаят от шипка съдържа високи нива на витамини, които се борят с настинката и грипа. В чая от шипка се намират високи нива на витамин C и витамин А, които поддържат имунната система. Поради съдържанието на витамин С вкусът на чая е остър, но и сладък.

Чаят от шипка, също както зеления чай, съдържа високи нива на антиоксиданти и флавоноиди, които поддържат имунната система.

Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали, които причиняват множество здравословни проблеми. Чаят също съдържа витамин Е, мощен антиоксидант, който ни предпазва от преждевременното стареене и други дегенеративни заболявания.

Чай от шипки

Чай от шипки - помага на храносмилателната система

Чаят от шипка засилва противовъзпалителните свойства, които успокояват стомашните мускули и стомашните спазми, киселини и подуването. Този чай също е добър помощник в усвояването на нутриенти, с помощта на високото съдържание на антиоксиданти. Шипковият чай съдържа флавоноиди, които образуват връзки с храносмилателните ензими, които помагат за по-ефективното разграждане на храната.

Този чудотворен чай съдържа също тритерпенови киселини, които се борят с патогените, а те могат да причинят стомашно разстройство. По този начин нашата храносмилателна система е защитена.

Чай от шипка - може да помогне за загуба на тегло

Приема на чай от шипка може да помогне с контрола над теглото и да ускори отслабването. Проучване от Dovepress, изследва ефектите на шипковия чай върху хора с наднормено тегло. На тридесет и двама участници, които били на прага на затлъстяване, им е било дадено екстракт от шипка или плацебо, в продължение на 12 седмици. Участниците, които са приемали шипка са имали значително по-малко коремни мазнини, от тези, които са приемали плацебо.

Чай от шипки

Чай от шипки - подпомага здравето на сърцето

Шипковият чай може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и кръвни съсиреци. Противовъзпалителните свойства на чая от шипка помагат за намаляването на възпалението в артериите и кръвоносните съдове, и така подобрява кръвообращението в организма. Това помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Чаят от шипка може също да намали нивата на холестерол, който е един от ключовите компоненти за сериозно сърдечно заболяване. Учени провели кръстосано проучване, за да изследват въздействието на шипката върху холестерола. На пациенти със затлъстяване им е било дадено да приемат екстракт от шипка в продължение на шест седмици. В края на проучването, участниците демонстрирали спад в нивата на холестерол с около 5 процента.

Чай от шипки - може да предотврати ревматоиден артрит

Чай от шипки

Чаят от шипка съдържа противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят болките в ставите и мускулите. Фондация, която се занимава със ставни заболявания, твърди че шипката намалява възпаленията и увеличава производството на протеини. В едно от проучвнията си, те твърдят, че приема на шипков чай намалява ставните болки с около една трета. В друго проучване, шипката подобрява симптомите на ревматоиден артит при 89 хора, участвали в проучването.

Чай от шипки - подхранва сухата коса

Шипковият чай е полезен за косата, защото насърчава производството на кератин, който е ключов градивен елемент на косата и ноктите. Шипковият чай също съдържа есенциални мастни киселини и витамин Е, които са елементи, които помагат за подхранването и овлажняването на сухата коса. Сухата коса може да бъде голям проблем за много хора, особено през зимата, когато студеното време, отоплителните системи и отоплението на закрито са склонни да изсушават косата и кожата. Шипковият чай е пълен с влага, което означава, че ако го пиете редовно, косата ви ще бъде чудесно мека, копринена и подхранена.

Чай от шипки - вреди

Вреден ли е чаят от шипка за бременните и жените, които кърмят?

Няма достатъчно проучвания които да докажат дали е противопоказен приема на шипков чай от бременните или жени, които кърмят. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да пиете билкови чайове. Ако пък решите да пиете чай от шипка, консумирайте го в малки количества, за да предовратите странични ефекти.

Взаимодейства с някои лекарства

Шипковият чай може да взаимодейства с определени медикаменти, включително и тези за Диабет тип 2. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди консумирането на чай от шипка, ако имате сериозни проблеми със здравето.

Поглъщането на големи количества витамин С може също да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците. Ако имате проблем с бъбреците се консултирайте с вашия лекар, преди приема на шипков чай.

Алергии и раздразнение на кожата

Снимка за внимание
Чаят от шипка може да причини алергична реакция на хора, които са чувствителни към растения. Избягвайте да пиете шипков чай, ако знаете че имате алергия към тревни растения.

В общи линии приема на шипков чай има повече ползи за вашето здраве, тъй като е отлична билка. Приемът на течности влияе много на хидратацията на тялото. Ако пък сте алергични към трвни растения това не е чай подходящ за вас, но можете да потърсите кои чайове са подходящи за вас.

Интересни факти за чай от шипки

чай от шипки

Ето няколко интересни факта за тази прекрасна напитка:

Хранителна стойност Богат на витамин С: Шипките са с особено високо съдържание на витамин С, дори повече от портокалите. Това прави шипковия чай отличен избор за укрепване на имунната система и за подобряване на здравето на кожата.

Антиоксидантни свойства: Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпаленията в организма.

Терапевтични употреби Здраве на ставите: Някои проучвания сочат, че шипковият прах може да помогне за намаляване на болката и подобряване на подвижността при хора с остеоартрит.

Здраве на кожата: Високото съдържание на витамин С и антиоксиданти може да бъде от полза за поддържане на здрава кожа и потенциално да осигури ползи срещу стареене.

Чай от шипки - противопоказания

Чаят от шипки е популярна с множество ползи за здравето, но, като всяка друга напитка, той също може да има противопоказания и възможни неприятни ефекти. Първо, следва да се обърне внимание на възможните алергични реакции. Някои хора могат да бъдат алергични към шипките, и при консумация на чай може да се появят симптоми като дихателни затруднения, сърбеж и дерматит.

Освен това, чаят от шипки е богат на витамин С и може да влияе на нивата на желязо в организма. Това означава, че хора със завишени нива на желязо, като хемохроматоза, трябва да бъдат внимателни при консумацията му, тъй като излишъкът на желязо може да бъде вреден.

Също така, чаят от шипки може да има слабителен ефект върху дебелото черво и да действа като слабително средство. Този ефект може да бъде полезен за някои хора, но трябва да бъде избягван при хора със синдром на раздразненото черво или други проблеми с червата.

Важно е да се обърне внимание на дозировката и да не се консумират големи количества от чая от шипки, особено при бременни жени, дете и хора, които приемат лекарства, които могат да взаимодействат със съставките на чаята.

Все пак, чаят от шипки може да бъде ценен добавка към храната си, когато се консумира с умереност и съобразно индивидуалните нужди и здравословни състояния. Преди да включите чай от шипки в своята диета, е препоръчително да се консултирате с лекар или здравен специалист, особено ако имате някакви здравословни съмнения или специфични медицински проблеми.

Коментари

Споделяне