background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Чай от шипка
Био продукти

Чай от шипка - ползи и вреди

Шипковият чай е идеален за започването на есенните утрини. Той е нежен, с приятен аромат, има леко тръпчив послевкус. Свързва се с множество предимства за здравето, имунната система. Отличен избор е за мнозина и в студените и топлите месеци от годината. Може да се пие топъл или да се консумира студен. В тази статия на “Biopedia” ще споделим с вас повече по темата “чай от шипка - ползи и вреди при консумация”.

Приготвя се от плодовете на диво розово растение. За разлика от розовите растения, които цъфтят през пролетта и лятото, шипката обикновено расте след като венчелистчетата с разцъфтели и започват да падат. Това се случва обикновенно от началото до средата на есента. Счита се че са по-сладки през първата половина на есента.

Чай от шипка - ползи

Чай от шипка

Чай от шипка - повишава имунитета

Чаят от шипка съдържа високи нива на витамини, които се борят с настинката и грипа. В чая от шипка се намират високи нива на витамин C и витамин А, които поддържат имунната система. Поради съдържанието на витамин С вкусът на чая е остър, но и сладък.
Чаят от шипка, също както зеления чай, съдържа високи нива на антиоксиданти и флавоноиди, които поддържат имунната система.

Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали, които причиняват множество здравословни проблеми. Чаят също съдържа витамин Е, мощен антиоксидант, който ни предпазва от преждевременното стареене и други дегенеративни заболявания.

Чай от шипка

Чай от шипка - помага на храносмилателната система

Чаят от шипка засилва противовъзпалителните свойства, които успокояват стомашните мускули и стомашните спазми, киселини и подуването. Този чай също е добър помощник в усвояването на нутриенти, с помощта на високото съдържание на антиоксиданти. Шипковият чай съдържа флавоноиди, които образуват връзки с храносмилателните ензими, които помагат за по-ефективното разграждане на храната.

Този чудотворен чай съдържа също тритерпенови киселини, които се борят с патогените, а те могат да причинят стомашно разстройство. По този начин нашата храносмилателна система е защитена.

Чай от шипка - може да помогне за загуба на тегло

Приема на чай от шипка може да помогне с контрола над теглото и да ускори отслабването. Проучване от Dovepress, изследва ефектите на шипковия чай върху хора с наднормено тегло. На тридесет и двама участници, които били на прага на затлъстяване, им е било дадено екстракт от шипка или плацебо, в продължение на 12 седмици. Участниците, които са приемали шипка са имали значително по-малко коремни мазнини, от тези, които са приемали плацебо.

Чай от шипка

Чай от шипка - подпомага здравето на сърцето

Шипковият чай може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и кръвни съсиреци. Противовъзпалителните свойства на чая от шипка помагат за намаляването на възпалението в артериите и кръвоносните съдове, и така подобрява кръвообращението в организма. Това помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Чаят от шипка може също да намали нивата на холестерол, който е един от ключовите компоненти за сериозно сърдечно заболяване. Учени провели кръстосано проучване, за да изследват въздействието на шипката върху холестерола. На пациенти със затлъстяване им е било дадено да приемат екстракт от шипка в продължение на шест седмици. В края на проучването, участниците демонстрирали спад в нивата на холестерол с около 5 процента.

Чай от шипка - може да предотврати ревматоиден артрит

Чаят от шипка съдържа противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят болките в ставите и мускулите. Фондация, която се занимава със ставни заболявания, твърди че шипката намалява възпаленията и увеличава производството на протеини. В едно от проучвнията си, те твърдят, че приема на шипков чай намалява ставните болки с около една трета. В друго проучване, шипката подобрява симптомите на ревматоиден артит при 89 хора, участвали в проучването.

Чай от шипка

Чай от шипка - вреди

Вреден ли е чаят от шипка за бременните и жените, които кърмят?

Няма достатъчно проучвания които да докажат дали е противопоказен приема на шипков чай от бременните или жени, които кърмят. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да пиете билкови чайове. Ако пък решите да пиете чай от шипка, консумирайте го в малки количества, за да предовратите странични ефекти.

Взаимодейства с някои лекарства

Шипковият чай може да взаимодейства с определени медикаменти, включително и тези за Диабет тип 2. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди консумирането на чай от шипка, ако имате сериозни проблеми със здравето.

Поглъщането на големи количества витамин С може също да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците. Ако имате проблем с бъбреците се консултирайте с вашия лекар, преди приема на шипков чай.

Алергии и раздразнение на кожата

Снимка за внимание
Чаят от шипка може да причини алергична реакция на хора, които са чувствителни към растения. Избягвайте да пиете шипков чай, ако знаете че имате алергия към тревни растения.

В общи линии приема на шипков чай има повече ползи за вашето здраве, тъй като е отлична билка. Приемът на течности влияе много на хидратацията на тялото. Ако пък сте алергични към трвни растения това не е чай подходящ за вас, но можете да потърсите кои чайове са подходящи за вас.

Коментари

Споделяне