background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Прополис | Тайната за по-добро здраве

Прополис, това е смес от пчелен прашец и пчелен восък, събрани посредством пчелите от някои растения и дървета.

Прополисът има дълга история на употреба като естествено средство за лечение на много здравословни проблеми, но са необходими повече изследвания върху хора, за да се докажат клиничните му ползи.

Въпреки че се съдържа в малки количества в меда, прополисът е широко достъпен и под формата на добавка. Например, той се използва като съставка в някои продукти, прилагани директно върху кожата, като мехлеми и кремове. Освен това, прополисът понякога се среща в спрейове за нос и гърло, както и във вода за уста и паста за зъби.

В тази статия на “Biopedia” ще разгледаме редица приложения за употребата му. Статията обхваща и рисковите фактори и страничните ефекти от приема на тази добавка.

Тези био хранителните добавки не се регулират като лекарствата в България, което означава, че Администрацията по храните и лекарствата не ги одобрява за безопасносни и ефективни, преди продуктите да бъдат пуснати на пазара. Когато е възможно, избирайте хранителна добавка, която е тествана от надеждна трета страна.

Прополис

Ползи и приложения на прополис

Предполагаемите ползи от прополиса са разнообразни. Твърди се, че той има противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови, антибактериални и ранозаздравяващи свойства, които се дължат на химични съединения, наречени флавоноиди.

Прополисът помага при:

Диабет

Приемането на прополис под формата на добавки изглежда подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет. Но не изглежда да повлиява на нивата на инсулина или да подобрява инсулиновата резистентност.

Прополис при лабиален херпес (херпес лабиалис)

Нанасянето на мехлем или крем, съдържащ 0,5 % до 3 % прополис, пет пъти дневно може да помогне за по-бързото заздравяване на студените рани и да намали болката.

Подуване (възпаление) и рани в устата (орален мукозит)

Приемането на прополис под формата на добавки или изплакването на устата с прополисова вода за уста помага за заздравяването на рани, причинени от лекарства.

Съществува интерес към използването на прополис за редица други цели, но няма достатъчно надеждна информация, за да се каже дали той може да бъде полезен.

Прополис

Какви са страничните ефекти на прополиса?

Прополисът, подобно и на други хранителни добавки, може да доведе до странични ефекти при някои хора. Поради липсата на изследвания, малко се знае за краткосрочните или дългосрочните му странични ефекти. Спрете употребата на прополис и се свържете с вашия лекар, ако се появят някакви странични ефекти.

Не използвайте прополис, ако сте алергични към пчелни продукти (включително мед).

Прополисът може да забави съсирването на кръвта и да увеличи риска от кървене при хора с нарушения в кръвосъсирването или по време на операция. Спрете приема на прополис две седмици преди операцията.

Кой не трябва да приема прополис?

Бременните, кърмачките и децата не трябва да приемат прополис, тъй като не са проведени достатъчно изследвания при тези групи от населението.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете да приемате какъвто и да е вид добавка.

Прополис

Как се приема прополис

Консултирайте се със специалист, преди да започнете да приемате добавка, за да сте сигурни, че добавката и дозата са подходящи за вашите индивидуални нужди.

Няма препоръчителна дневна доза прополис и няма достатъчно изследвания върху хора, за да се определи колко прополис трябва да се приема за поддържане на здравословното състояние.

Снимка за внимание
Въпреки това за възрастни прием на 400 до 500 милилитра под формата на добавки всеки ден в продължение на до 13 месеца е дал най-добри резултати.

Необходими са още изследвания за подходящата доза.

Взаимодействия на прополис с лекарства

Важно е да се прочете внимателно списъка със съставките на дадена добавка, за да се знае кои съставки и колко от всяка съставка са включени. Отчетете всички потенциални взаимодействия с храни, други добавки и лекарства при консултация с медицинско лице.

Установено е, че прополисът има взаимодействия с някои лекарства и билкови добавки, които включват:

Лекарства, за чието разграждане се използва ензим, наречен цитохром Р450: Прополисът може да промени ефекта от тези лекарства.

Варфарин: Прополисът може да намали ефекта на варфарин и да увеличи риска от съсирване на кръвта.

Чесън, джинджифил, гинко билоба, женшен: Прополисът може да забави съсирването на кръвта, така че приемането му с други добавки с подобно действие може да увеличи риска от кървене.

Прополисът е страхотна добавка, която може да помогне много на някои хора. Само трябва да се внимава със свойствата му да разрежда кръвта и естествено фактът, че някои хора са алергични към него.

Коментари

Споделяне