background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Градински чай | Невероятни ползи за здравето

Ако се търсите по щандовете на местния магазин за хранителни стоки, вероятно ще забележите обикновен градински чай. Добре познат като кулинарна билка, листата на градинския чай са богати на витамини (особено на витамин К), както и на други антиоксидантни съединения като елагова и розмаринова киселина. Наред с други ползи за здравето, имат антибактериални и противовъзпалителни компоненти.

Твърди се, че топлата напитка приготвена от градински чай помага при някои здравословни състояния, както и за справяне с теглото и дори с депресията.

Повече за това и още интересни факти за употребата и свойствата на градинския чай ще разкрием в следващите редове от статията на “Biopedia”. Приятно четене!

Какво представлява градински чай?

Градински чай е ароматна напитка, приготвена от листата на обикновения градински чай - растение от семейство Ментови.

Възстановяващият чай има леко ментов, но горчив вкус, поради което може да изберете да го смесите с други съставки като джинджифил, мента или с резен лимон и малко мед за подслаждане.

Произхождащ от Средиземноморския регион, градинският чай има история, датираща от египетски времена. Той е открит поради потенциалната му роля в плодородието. Оттогава се използва за традиционни билкови лекарства в Древна Гърция и Рим.

Въпреки сравнително малкото изследвания върху растението, градинският чай непрекъснато се прочува със своите ползи за здравето и лечението на редица състояния.

Градински чай

Как да се приготвя градински чай?

Най-простият начин да се насладите на напитката градински чай е да потопите готово пакетче чай в чаша с наскоро преварена вода и да го оставите да се запари за няколко минути. Ако искате да пропуснете пакетчето чай и да си приготвите чай от градински чай сами, ето как:

  1. Добавете няколко супени лъжици пресни листа от градински чай (или половината количество от изсушени листа) в чаша или инфузер за чай.
  2. Кипнете в чайника или загрейте водата до точката на кипене, като я оставите леко да изстине, преди да я прехвърлите в чашата си.
  3. След като я напълните, оставете напитката да се запари за няколко минути, преди да извадите или прецедите листата от водата.
  4. Добавете други желани съставки според вкуса си.

Съдържание на кофеин

Градинският чай не съдържа кофеин, което означава, че е подходящ за тези, които избягват стимулантите или търсят приятен чай за преди лягане, който е малко вероятно да повлияе на здравия ви сън.

Ползи за здравето от градински чай

Макар че изследванията върху здравните ефекти на градинския чай са ограничени, има някои доказателства, които предполагат, че чаят от градински чай осигурява определени ползи за здравето. Ето няколко заключения от наличните изследвания:

Намаляване на симптомите на менопаузата

Смята се, че листата от градински чай са полезни за намаляване на горещите вълни, нощното изпотяване и прекомерното изпотяване, свързани с менопаузата.

Според проучване, проведено върху 30 жени в постменопауза на възраст между 46 и 58 години, тежестта на тези симптоми, наред с паниката, умората и концентрацията е намаляла под въздействието на екстракта от чая.

Въпреки че са необходими повече проучвания с по-големи групи от хора, за да се заключи това като полза за здравето, това проучване е обещаваща индикация.

Градински чай

Градински чай - облекчаване на оралния мукозит

Този вид подуване на тъканите се причинява от разрушаването на лигавицата на устата. По този начин оралният мукозит може да образува болезнени рани и язви в устната кухина. Това е често срещан страничен ефект при химиотерапия и лъчетерапия.

Обещаващо пилотно проучване установи, че хората на химиотерапия, които изплакват устата си с хидрозол от градински чай, мащерка и мента, успяват да облекчат някои от симптомите на оралния мукозит.

Необходими са още изследвания, за да се гарантира легитимността на тази полза за здравето.

Може да предпазва от бактерии в устната кухина

В проучване от 2015 г., в което 70 момичета на възраст 11-14 години са разделени на две групи, едната от които използва вода за уста със зелен чай, а другата - плацебо, резултатите установяват, че 21-дневната употреба на вода за уста със зелен чай значително намалява броя на колониите “Streptococcus mutans” в зъбната плака. Всъщност броят им в тестовата група е намалял от 3900 на проба (при изходното ниво) до 300 след триседмична употреба.

Градински чай

От екстрите на градинския чай се предполага, че терапевтичните дейности на листата включват антибактериални и противогъбични свойства, което обяснява ефекта му върху подобряването на някои параметри на оралното здраве.

Градински чай - може да намали нивата на холестерола

Установено е, че екстрактът от градински чай понижава глюкозата на гладно и общия холестерол.

В проучване от 2013 г., проведено върху 40 пациенти с хиполипидемичен диабет тип 2, консумирали екстракт от листата на зелен чай под формата на една капсула от 500 милиграма, в продължение на три месеца.

Резултатите предполагат, че листата на зеления чай могат да имат антихипергликемични свойства и да подобрят липидния профил сред пациенти. При някои от тях е установена нуждата от по-високи дози, за да се прояви благоприятният ефект.

Други ползи за здравето

Счита се, че видовете градински чай имат благоприятен ефект при нарушения на паметта, прекомерно изпотяване, киселини и безсъние.

Твърди се също, че гаргарата с чай от градински чай е средство за лечение на възпалено гърло и кашлица.

Предполага се, че градинският чай може потенциално да осигури естествено лечение на тежки заболявания като диабет, лупус, сърдечни заболявания и рак - въпреки това липсват научни доказателства за тези твърдения.

Странични ефекти на градинския чай

Градинският чай се счита за безопасен за консумация в храни, но предвид наличието на съединението туйон, което може да бъде токсично при определени обстоятелства. Най-добре е да ограничите дневната консумация на градински чай до 3-6 чаши дневно, за да избегнете достигането на потенциално токсикологични прагове.

Градинският чай под формата на етерично масло съдържа веществата туйон и камфор, които в екстремни случаи могат да предизвикат припадъци и увреждане на органи, за което съобщават някои от използвалите маслото.

Въпреки това количеството на туйон, камфор и други съединения, които се извличат от чая, варира в широки граници в зависимост от производствения процес, като например събирането на реколтата и екстракцията.

Най-общо казано, най-добре е да избягвате градинския чай, ако имате алергии към градински чай или други растения от семейство Lamiaceae (като мента и риган).

Бременните жени не трябва да консумират градински чай в количества, надвишаващи използваните в готварството, тъй като по-високият прием може да предизвика контракции на матката. Съединенията му могат да имат токсични ефекти върху плода и новородените. Поради това кърмачките може да избягват консумацията на чай от градински чай или първо да се консултират със специалист.

Пригответе си чаша градински чай още сега

Отпиването на чаша градински чай може да помогне за укрепване на здравето ви, като се имат предвид антиоксидантните му съединения, но липсват изследвания за окончателните му ползи.

Снимка за внимание
Внимавайте с приема, тъй като прекомерните количества могат да ви изложат на повишено съдържание на туйон и камфор.

Градинският чай е чудесен избор за топла напитка по време на деня. Но не трябва да се прекалява с него. Градинският чай е богат на голямо количество минерали и витамини, които могат да помогнат на вашето здраве и няма да съжалявате, ако го включите във вашата диета.

Коментари

Споделяне