background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

Най-добрите имуностимуланти от природата

Старата поговорка гласи: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Но има и други храни, които попадат в класацията за най-добрите имуностимуланти - дар от природата.

Подпомагането на имунитета е популярна цел на днешните тенденции в храненето. И макар, че за създаването на балансиран хранителен режим са необходими разнообразни полезни храни, някои от тях са особено добри източници на хранителни вещества за имунитета. Научете повече в тази статия на “Biopedia

Кои храни са най-добрите имуностимуланти

Храните, които подпомагат имунната система на организма, са богати на хранителни вещества. Това означава, че те са пълни с витамини, минерали, фитонутриенти и други полезни хранителни вещества.

Бета-глюканите, витамин С, витамините от група В и цинкът са някои от най-важните хранителни вещества за имунитета.

Всички те работят за защита на вашето здраве. Тези хранителни вещества подпомагат функцията на клетките на имунната система - като неутрофилите, макрофагите и естествените клетки убийци.

Подкрепяйки естествените ви защитни сили, хранителните вещества за имунитет могат да помогнат за поддържане на вашето здраве.

Важно е да получавате тези хранителни вещества в ежедневното си хранене. А добрата новина е, че всяко от тях се предлага в здравословна и вкусна опаковка.

Независимо дали става въпрос за червен пипер, киви, нахут или кашу, уверете се, че получавате храни, поддържащи имунитета, всеки път, когато отидете до магазина за хранителни стоки.

Най-добрите имуностимуланти

Гъби, пълнозърнести храни и млечни продукти: Бета глюкани

Известно е, че гъбите са свързани с имунното здраве. Но има много повече храни, които съдържат бета-глюкани - хранителните вещества, отговорни за имунната система.

Бета-глюканите са захари, открити в клетъчните стени на гъби, бактерии и други растителни материали. Те присъстват и в овеса, други зърнени култури и млечни продукти.

Когато консумирате храни, богати на бета-глюкани, имунната ви система процъфтява. Бета-глюканите са имуностимуланти, което означава, че подпомагат функцията и реактивността на имунните клетки. Тези микроелементи подпомагат нормалната активност на неутрофилите, които спомагат за поддържането на вашето здраве.

Имунният ви отговор може да бъде зареден с молекули като бета-глюканите. Те обучават вашия вроден имунитет да реагира на реални заплахи с безвредни стимули.

Сега "будна" и бдителна за чужди дразнения, имунната ви система е в повишено състояние на информираност.

Още за значението на бета-глюканина - най-добрте имуностимуланти

Активността на макрофагите (вид бели кръвни клетки) също се стимулира от наличието на бета-глюкани.

Заедно (и с помощта на бета-глюканите) неутрофилите и макрофагите играят важна роля в поддържането на имунното ви здраве.

И не е нужно да се ровите твърде дълбоко, за да откриете богати на бета-глюкани храни.

Бета-глюканите са големи полизахариди (големи захарни молекули), които се добавят към храните, за да се увеличи съдържанието на фибри в тях.

Много зърнени храни, печива, разтворими овесени ядки и млечни продукти са обогатени с бета-глюкани. Научете кои храни са източници на бета-глюкани, за да можете да практикувате здравословно хранене.

Най-добрите имуностимуланти

Плодове и зеленчуци: Витамин С - най-добрите имуностимуланти

Витамин С е мощен антиоксидант. Освен това той работи с имунната система за поддържане на здравето ви. Неутрофилите (още един от петте основни вида бели кръвни телца) имат висока концентрация на витамин С.

Снимка за внимание
Неутрофилите използват витамин С, за да намалят свободните радикали и други токсични кислородни видове, предпазвайки здравето ви.

Наличието на витамин С също така предизвиква активиране - или съзряване - на левкоцитите.

Тези важни имунни клетки са част от естествените защитни сили на тялото ви, които ви помагат да се чувствате по най-добрия начин.

Работейки в тандем с антителата, левкоцитите могат да насочват други клетки на имунната ви система. Тази важна функция помага за поддържането на здрав имунитет.

Те са ярки и жизнени, така че храните, богати на витамин С, са лесни за забелязване, когато пазарувате. Цитрусовите плодове, цветните чушки, спанакът и броколите са отлични източници на този важен витамин и антиоксидант.

Можете да го приготвите като закуска или гарнитура. Така че, погрижете се за имунната си система и добавете витамин С в пазарската си кошница.

Най-добрите имуностимуланти

Протеини, Витамини от група В и Цинк

Тази група основни витамини и един могъщ минерал си партнират с имунната система, за да ви поддържат здрави и да се чувствате по най-добрия начин.

Витамините от група В поддържат здравословен метаболизъм и помагат за производството на бели кръвни клетки.

Цинкът подпомага развитието на имунните клетки и действа като антиоксидант - защитава тялото ви, като унищожава свободните радикали.

Витамини от група В

Витамините от група В са самостоятелен клас. Тези осем хранителни вещества за имунитета обикновено се съдържат в рибата тон, говеждия черен дроб, пилешкото и пуешкото месо.

Както бе споменато по-горе, те играят важна роля за здравата имунна система, тъй като помагат на тялото ви да произвежда бели кръвни клетки.

Витамините от група В също така подпомагат създаването на хемоглобин. Този белтък помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото ви.

Цинк - най-добрите имуностимуланти

Цинкът подпомага множество функции на имунната система. В тялото ви той стимулира производството на имунни клетки.

Също така помага на тези клетки да започнат правилен имунен отговор. Макрофагите също разчитат на цинка, за да им помогне да изпълняват нормалната си роля в защитата на тялото ви.

Свободните радикали не са съвместими с цинка, затова той ги разгражда. Като спомага за намаляване на токсичните кислородни видове, цинкът може да сведе до минимум уврежданията от свободните радикали.

Този основен минерал обаче може да се окаже труден за намиране. Цинкът се крие в храни като стриди, раци и омари.

Но ако скъпите морски дарове не отговарят на бюджета или вкусовите ви рецептори, вземете вместо тях кутия със здравословна пълнозърнеста зърнена закуска. Много обогатени и пълнозърнести зърнени закуски съдържат значително количество цинк.

Консумирането на имуноподдържащи храни, заредени с витамини от група В и цинк, помага на имунната ви система, като снабдява червените кръвни клетки с хемоглобин и увеличава броя на клетките-борци като левкоцитите и неутрофилите.

Научете се да редувате избора на макронутриенти, за да си осигурите известно разнообразие, като същевременно се фокусирате върху храненето на имунитета.

Списък за пазаруване на хранителни вещества за имунитет

Поддържащите имунната система микроелементи могат да се набавят чрез здравословно хранене. Ако имате проблеми с намирането на посочените по-долу храни или ги избягвате по някаква причина, може би имате нужда от помощ за поддържане на имунитета.

Хранителните добавки също могат да осигурят тези необходими микроелементи за поддържане на имунитета. Те могат да помогнат на организма ви да се снабди с необходимите за имунитета хранителни вещества.

Но започнете с този списък за пазаруване, който осигурява достатъчно източници на хранителни вещества за имунитета.

Трябва да можете да намерите храни, богати на бета-глюкани, витамин С, витамини от група В и цинк, в магазина за хранителни стоки, на фермерския пазар или в собствената си градина.

Тези хранителни вещества се крият на пръв поглед. Всичко, което трябва да направите, е да ядете и да се наслаждавате. Добър апетит!

Бета-глюкани:

 • Пълнозърнест хляб
 • Пълнозърнести зърнени храни с високо съдържание на фибри
 • Овес
 • Гъби
 • Морски водорасли
 • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини
 • Месни продукти с ниско съдържание на мазнини

Витамин С

 • Портокали
 • Кивита и плодове
 • Грейпфрути
 • Червени чушки
 • Зелени чушки
 • Броколи
 • Брюкселско зеле
 • Спанак

Витамини от група В

 • Зърнени храни, обогатени с витамини от група В
 • Черен дроб
 • Пилешки гърди
 • Сьомга
 • Яйца
 • Кисело мляко

Цинк

 • Стриди
 • Омар
 • Раци
 • Говеждо месо
 • Нахут
 • Кашу
 • Бъбреци

Коментари

Споделяне