background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Листа от алое вера
Био здраве

Листа от алое вера - Как да ги използваме правилно?

Как се използват листа от алое вера? Това вероятно е въпрос, който никога не бихте си помислили, че ще зададете, преди наистина да ви потрябва да използвате листа от алое вера.

Чудесната новина е, че листата от алое вера имат изключително богат спектър от приложения и могат да се използват по множество начини. Именно това ще прочетете в тази статия на "Биопедия".

Едно от най-големите предимства при отглеждането на растението алое вера са неговите дебели листа, пълни с гел и сок, които можете да съберете и да използвате за различни цели.

Преди да решите да закупите и отглеждате растението, обаче, уверете се, че знаете как се използват листата от алое вера.

И все пак, дори и да решите да не употребявате гела от алое вера, който можете да откриете в листата, растението все пак изглежда чудесно и интересно и много хора харесват да го отглеждат по естетични причини.

Но ще излъжем, ако кажем, че това не е разхищение на ценни материали, защото гелът от алое вера е наистина чудодеен и може да ви помогне в редица ситуации и за разрешаване на редица проблеми.

Ако искате да се възползвате от чудодейните свойства на това изключително полезно растение столетник, по-долу можете да научите точно как се използват листата от алое вера и съдържащия се в тях гел.

Как се използват листата от алое вера – как да извлечете гела от листата

Най-често, когато хората се питат как се използват листата от алое вера, те имат предвид не самите листа на растението, а съдържащите се в тях гел и сок, които имат наистина много приложения.


Листа от алое вера, как се използват листата на алое вера, листа от алое приложение, как да използваме листа от алое, алое вера листа

Сравнително лесно е да извлечете сока и гела на растението алое вера. Ще ви трябва зряло растение, което е поне на няколко години. Това осигурява по-висока концентрация на активните съставки.

Също така искате да изчакате няколко седмици, преди да отрежете листа от същото растение. Ако планирате да използвате и събирате сока и гела на растението по-често, може би е добра идея да имате няколко растения, за да не ви се налага да чакате.

За да съберете гел и сок е нужно:

  • Отстранете 3-4 листа наведнъж, като изберете дебели листа от външните части на растението.
  • Уверете се, че листата са здрави и без мухъл или наранявания.
  • Отрежете ги близо до стъблото. Повечето от полезните хранителни вещества се намират в основата на листата.
  • Избягвайте корените.
  • Измийте и подсушете листата.
  • Подрежете бодливите краища с нож.
  • С помощта на нож или пръсти отделете вътрешния гел от външната страна на листа. Вътрешният гел е частта от алоето, която ще използвате.
  • Оставете жълтия сок да се отцеди от листата. Ако планирате да използвате сокът, можете да го съберете в контейнер. Ако не планирате да го използвате, просто го изхвърлете.
  • Нарежете гела от алое на кубчета.

Ако искате гладък гел от алое, след като отделите гела от външната част на листата, можете да го поставите в блендер и след това да прецедите веществото, за да отстраните пулпата.

Третиране на изгаряния

След като научихме как да съберем гела и сока на растението, нека сега научим как се използват листата от алое вера. Поради своите успокояващи, овлажняващи и охлаждащи свойства, гелът на алое вера често се използва за лечение на изгаряния.

Снимка за внимание
Проучване от 2013 г. с 50 участници установява, че хората, които са използвали гел от алое вера за лечение на повърхностни и частични изгаряния, са достигнали до по-добри резултати от групата, използвала крем с 1% сребърен сулфадиазин.
Групата с алое вера отбелязва по-ранно зарастване на рани и облекчаване на болката. Освен това алое вера има предимството да не е скъпа суровина.


Листа от алое вера, как се използват листата на алое вера, листа от алое приложение, как да използваме листа от алое, алое вера листа

Наличните доказателства сочат, че гелът от алое може да бъде полезен за зарастване на рани от изгаряния. Ако имате слънчево или друго леко изгаряне, нанасяйте гел от алое вера няколко пъти на ден върху мястото. Ако имате тежко изгаряне, потърсете медицинска помощ, преди да третирате мястото с гела.

За здрав стомах

Ако се планирате да се излежавате на плажа без слънцезащитен продукт, то вероятно се питате за други варианти на това как се използват листата на алое вера. Ето и още едно приложение на гела и сока.

Консумацията на алое вера може да е от полза за вашия храносмилателен тракт и да помогне за успокояване и лечение на стомашни заболявания, включително синдром на раздразнените черва.


Преглед от 2018 г. разглежда три проучвания със 151 души. Резултатите от проучванията показват, че алое вера значително подобрява симптомите на синдром на раздразненото черво в сравнение с плацебо. Не са докладвани неблагоприятни и странични ефекти.

Освен това, алое вера може да помогне за инхибиране на растежа на бактериите H. pylori, които се намират в храносмилателния тракт и могат да доведат до язви. Имайте предвид, че тези проучвания се отнасят само за алое вера. Други растения от семейството на алое може да са отровни и не трябва да се консумират.

Как се използват листа от алое вера – орална хигиена

Ето и още един отговор на въпроса как се използват листата от алое вера – за по-здрави зъби и уста. Пастата за зъби и водата за уста с алое вера са натурални възможности за подобряване на оралната хигиена и намаляване на плаката.

Резултатите от проучване от 2017 г. установяват, че хората, които използват паста за зъби с алое вера, показват значителни подобрения в оралното си здраве. Проучването включва 40 подрастващи, които са разделени на две групи. Всяка група използва или паста за зъби от алое вера, или традиционна паста за зъби, съдържаща триклозан два пъти дневно.


Листа от алое вера, как се използват листата на алое вера, листа от алое приложение, как да използваме листа от алое, алое вера листа

След 30 дни проучване е установено, че пастата за зъби с алое е по-ефективна от пастата за зъби с триклозан за понижаване на нивата на гъбички, плака и гингивит. Хората, които са използвали пастата за зъби с алое вера, са показали по-добро цялостно орално здраве, без да изпитват никакви странични ефекти.

Как се използват листа от алое вера – борба с акне

Използването на гел от върху лицето ви може да помогне за изчистване на акне. Можете също да закупите продукти с алое, предназначени за акне, включително почистващи препарати, тонери и кремове. Те могат да имат допълнителното предимство, че съдържат и други активни съставки, които да помагат в борбата с този кожен проблем.

Продуктите за акне, направени с алое, може да са по-малко дразнещи за кожата от традиционните лечения и продукти за акне. Малко проучване от 2014 г. установи, че крем, комбиниращ конвенционално лекарство против акне с гел от алое вера, е значително по-ефективен от лекарството за акне самостоятелно или плацебо при лечение на леко до умерено акне.


Листа от алое вера, как се използват листата на алое вера, листа от алое приложение, как да използваме листа от алое, алое вера листа

В това проучване се наблюдават подобрения при по-ниски нива на възпаление и по-малко лезии в групата, която използва комбинирания крем за период от осем седмици.

Растенията алое верa са относително лесни за грижи и обработка и има много възможни приложения за човешкото здраве.

Алоето обикновено е безопасно за повечето хора, но ако имате основно здравословно състояние или приемате лекарства или използвате билки, говорете с вашия лекар, преди да използвате гел или сок от алое, тъй като то може да реагира с други лекарства и вещества.

Коментари

Споделяне