background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

Куркума: 6 невероятни ползи за здравето, които вероятно не знаете

Куркума - яркожълта подправка, в чийто състав присъства компонент, наречен куркумин. Той притежава цитрусов и леко горчив вкус, който добавя незабравим аромат към традиционните ястия на южноазиатските страни.

Освен като подправка, която подобрява вкуса на храната, в много отношения куркумата подпомага човешкия организъм. Прочетете цялата статия на "Биопедия", за да разберете кои са с невероятните ползи за нашето здраве от приема добавянето на щипка куркума.

Как да включим куркума в нашето ежедневие?

Ако вече сте си купили куркума и все още се чудите какво да правите с нея, сега ще Ви разкажем. Ето няколко интересни начина за използване на куркумата в ежедневието.


куркума ползи, обикновена куркума, куркума, как се приема куркума, ползи от куркума

Куркумата при готвене

Това е най-разпространеният начин за използване на куркумата и се използва в ястия по целия свят.
Най-хубавото на куркумата е, че може да се използва както в солени, така и в сладки ястия. Ако не сте използвали подправката досега, не е нужно да създавате сложна рецепта.


Една проста рецепта, към което да добавите куркума, е пиле с ориз. Само една щипка от тази чудна подправка ще придаде на храната ви незабравими вкус, аромат и цвят.

Куркума при грижа за кожата

Куркумата се използва често и в грижата за кожата. На повечето места можете да закупите продукти за грижа за кожата с куркумин. Но е много лесно да си го приготвите у дома.


Ето една идея за маска за лице, която можете бързо и лесно да направите у дома. Необходими са Ви само две съставки. Към 1 чаена чаша овесено мляко добавете 1 чаена лъжичка куркума и разбъркайте до получаване на гъста паста. Нанесете я по ръцете и лицето си. Ако имате чувствителна кожа, тази маска с куркума ще намали възпалението.


куркума ползи, обикновена куркума, куркума, как се приема куркума, ползи от куркума

Куркумата може да помогне за стимулиране на растежа на косата, тъй като намалява количеството на хормоните на косопада и насърчава здравословния растеж. Добавете 1 чаена лъжица куркума към шампаона си и разклатете добре. Друг вариант е да си направите маска за коса от куркума, като я смесите със зехтин.

Куркума: 6 невероятни ползи за здравето, които вероятно не знаете


1 Полза: Куркумата е естествено противовъзпалително средство Куркуминът, активната съставка в куркумата, е мощно противовъзпалително средство. Той може да помогне за намаляване на възпалението в целия организъм.


Например ако страдате от артрит или други хронични болки, приемът на куркума може да ви помогне за облекчаване на болката. Ако пък сте спортист или извършвате физическа активност редовно, добавянето на куркума към диетата ви способства за по-бързото Ви възстановяване след тренировка.

В Индия куркумата често се смесва с мляко, за да облекчи болките в тялото при настинка и грип. Най-добре е да го приемате, когато имате треска и се нуждаете от бързо и лесно облекчение.

2 Полза: Куркумата подобрява цялостното Ви здраве Куркумата е чудесен източник на антиоксиданти, чиято основна функция е защита на клетките от увреждане. Някои от ползите от антиоксидантите включват намаляване на възпаленията, предпазване от сърдечни заболявания и рак и подобряване на мозъчната функция.

3 Полза: Куркумата Може да предотврати рак Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак. Това се дължи на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

В едно проучване е установено, че куркуминът е в състояние да убие раковите клетки и да предотврати разпространението им. Друго проучване установява, че куркумата ефективно намалява растежа на туморите на рака на гърдата.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, тези проучвания показват, че куркумата може да бъде полезен инструмент в борбата с рака. Ако се интересувате от превенция на рака, добавянето на куркума към диетата ви е прост и лесен начин да го направите.

4 Полза: Куркумата подпомага когнитивното здраве Куркумата може да помогне за подобряването на когнитивното здраве. Това се дължи отчасти на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Снимка за внимание
В едно проучване е установено, че куркуминът подобрява паметта и когнитивните функции при хора с болестта на Алцхаймер. Друго проучване установява, че той е ефективен за намаляване на симптомите на депресия.

Куркумата може да помогне и за предотвратяване на свързания с възрастта когнитивен упадък. В едно проучване е установено, че той може да подобри когнитивните функции при възрастни хора.

5 Полза: Куркумата намалява симптомите на депресия Едно проучване установява, че куркуминът ефективно намалява симптомите на депресия. Друго проучване установява, че той е в състояние да подобри когнитивните функции и паметта при хора с болестта на Алцхаймер.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, тези проучвания показват, че куркумата може да бъде полезно средство при лечението на депресия.

6 Полза: Куркумата защитава от свободните радикали Свободните радикали често се намират във въздуха под формата на замърсяване и могат да увредят кожата ви. Използването на продукти за грижа за кожата с антиоксиданти може да помогне за намаляване на риска от кожни проблеми.


Антиоксидантите не само помагат за озаряване на кожата, но и създават защитна бариера. Можете да си направите обикновена маска от кисело мляко и куркума. Бъдете сигурни, че тази маска няма да направи петна по кожата Ви. Ще забележите резултатите почти веднага и ще имате сияен тен през целия ден.

Коментари

Споделяне