background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био продукти

Карамфилово масло: Неподозирани ползи за здравето

Що е то карамфилово масло?

Употребата на етерично масло, като карамфилово масло набира все по-голяма популярност. То е получено от карамфилово дърво, научно известно като Syzygium aromaticum.

Това ароматно масло се извлича предимно от цветните пъпки на дървото, но могат да се използват и листа и стъбла. Известен е със своя силен, пикантен аромат и разнообразие от ползи за здравето, които се дължат на богатия му химичен състав.

Повече за тази тайнствена съставка и положителното и влияние върху човешкото здраве ще научите в следващите редове от статията на Biopedia.bg. Приятно четене!

Ключови компоненти на етеричното карамфилово масло

Евгенол: Това е основният компонент на маслото от карамфил, което е около 70-90% от маслото. Евгенолът е фенолно съединение, известно със своите аналгетични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Други съединения Карамфиловото масло съдържа и други съединения като евгенил ацетат, кариофилен и флавоноиди, които допринасят за неговите антиоксидантни и антимикробни свойства.

Методи на екстракция или извличане на маслото

Ето опростен преглед на процеса:

Първата стъпка е да се съберат цветните пъпки от карамфиловото дърво. Тези пъпки обикновено се берат преди да са цъфнали, когато са най-ароматни. Най-качественото масло идва от напълно развити, но неотворени пъпки.

След като бъдат събрани, пъпките се сушат, обикновено на слънце. Този процес на сушене концентрира техните естествени масла и подобрява добива и качеството на етеричното масло.

Карамфилово масло

След като са сушени, пъпки се поставят в парен дестилационен апарат. Топлината от парата кара клетките в пъпките да се разпукат, освобождавайки своето етерично масло. След това сместа от пара и летливи масла от пъпките преминава през охладителна система, където се кондензират в течност.

Тъй като водата и маслото не се смесват, етеричното карамфилово масло и водата се разделят по естествен път. Маслото, тъй като е по-леко, плува върху водата.

Разделяне и събиране:

След това маслото се отделя внимателно от водата. Водата, известна като флорална вода или хидрозол, също може да има определени приложения, но е много по-малко концентрирана от маслото.


Карамфилът произлиза от Индонезия, но днес се отглежда в няколко части на света, включително Бразилия, Занзибар и Танзания. Заради различните сезони за събиране на реколта е достъпен целогодишно!

Накрая те минават през качествен контрол, който определя дали добитото карамфилово масло е годно да се използва. Тези тестове гарантират неговото качество. След това се опакова, обикновено в тъмни стъклени бутилки, за да се предпази от светлина, и се съхранява на хладно и сухо място, за да се запазят свойствата му.

Свойства и употреби на етеричното карамфилово масло

В исторически план карамфиловото масло е било широко ползвано в традиционната медицина, особено за грижа за зъбите, поради своите болкоуспокояващи свойства.

Етерично карамфилово масло

Той е ефективен при лечение на зъбобол, болки във венците и може да се използва и като естествено средство за орални инфекции поради антимикробната си активност.

Различните ефикасности на етеричното карамфилово масло са следните:

Антибактериални действия

Установено е, че карамфиловото масло е ефективно срещу различни бактериални инфекции. Неговата антибактериална активност е особено забележителна срещу често срещани патогени като E. coli, Staphylococcus aureus и Streptococcus pyogenes. Това го прави полезен при лечение или предотвратяване на инфекции в рани, кожни ожулвания и дори при грижа за зъбите.

Срещу гъбични инфекции

Карамфиловото масло показва значителни противогъбични свойства, което го прави ефективно в лекуването на подобни инфекции. Често се ползва от атлети точно по тази причина.

Срещу вирусни инфекции

Въпреки че изследванията на неговите антивирусни свойства са по-малко обширни, отколкото на неговите антибактериални и противогъбични ефекти, карамфиловото масло се смята, че има известна активност срещу определени вируси. Този потенциал го прави обект на интерес при разработването на антивирусни лечения.

Стоматологични приложения на карамфилово масло

Карамфиловото масло е широко известно с употребата си в стоматологията. Той е ефективен срещу орални патогени, което го прави популярно лекарство за зъбобол, заболявания на венците и язви в устата. Неговите антимикробни свойства помагат за намаляване на инфекциите и подобряване на оралното здраве.

Употреба на карамфилово масло в ароматерапията

Карамфилово масло атомат

В ароматерапията карамфиловото масло се използва заради неговите стимулиращи и затоплящи качества. Смята се, че помага за намаляване на изтощението на ума, умората и стреса. Друго приложение за карамфилово масло е за дифузери, тъй като може да действа вместо химически дезифектанти.

Карамфилово масло в грижа за кожата

При грижа за кожата добър избор е карамфилово масло. Това е заради неговите антибактериални свойства които имат ефект не само за инфекции, но и за акне.

Карамфилово масло за кожата

Противовъзпалително действие

Неговите противовъзпалителни свойства го правят полезен при лечението на състояния като артрит и за намаляване на общото възпаление в тялото.

Употреба на карамфилово масло в кулинарията

Карамфиловото масло е намерило полза като консервант за храни и като средство за удължаване на срока на годност. В малки количества карамфиловото масло се използва и заради вкуса си в определени кулинарни приложения.

Чай с карамфилово масло

Безопасност и предпазни мерки при употреба на карамфилово масло

Разреждане: Маслото от карамфил е мощно и трябва да се използва в разредена форма, особено когато се прилага върху кожата.

Чувствителност на кожата: Може да причини дразнене на кожата при някои хора, така че се препоръчва тест с пластир преди употреба.

Поглъщане: Поглъщането на карамфилово масло трябва да се избягва, освен ако не е по лекарско предписание, тъй като може да бъде токсично в по-висока концентрация.

Карамфиловото масло е високо ценено етерично масло с множество приложения, вариращи от медицина до ароматерапия. Неговият мощен характер изисква внимателна и информирана употреба, но ползите от него го правят популярен избор в естествените практики за здраве.

Коментари

Споделяне