Веганите и вегетарианците са хора, които избират да не консумират месо. Но каква е съществената разлика между веган и вегетарианец? Това може да прочетете в тази статия на "Biopedia.bg".
Веганството обаче е по-строг хранителен режим и също така забранява млечни продукти, яйца, мед и всякакви други продукти, които са с животински произход, включително и употребата на кожа и коприна за дрехи, обувки и аксесоари.
Както веганството, така и вегетарианството стават все по-популярни.
Някои хора обаче може да намерят разликите между тези два начина на хранене малко объркващи, особено след като има няколко варианта на вегетарианството.
В тази статия изследваме приликите и разликите между веганството и вегетарианството.
Ние също ще обсъдим ползите за здравето от двата режима на хранене, коя диета е по-здравословна, коя е по-подходяща за отслабване, както и рисковете и съображенията, които да имате предвид, ако решите да станете веган или вегетарианец.
Какво представлява вегетарианството?
Вегетарианците не консумират:
- месо, като говеждо, свинско и дивеч
- птиче месо, като пиле, пуйка и патица
- риба и морски дарове
- насекоми
- сирище, желатин и други видове животински протеини
- бульон или мазнини, получени от клане на животни
Много вегетарианци обаче консумират странични продукти, които не включват клане на животни. Те включват: яйца млечни продукти, като прясно мляко, сирене, кашкавал, извара и кисело мляко пчелен мед
Вегетарианците обикновено консумират набор от плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и варива, както и „заместители на месо“ и са богати на протеини.
Вегетарианството обикновено е по-малко строго от веганството, така че има няколко добре познати варианта на вегетарианската диета.
Те включват:
- Лакто-ово-вегетарианец - Хората, които спазват този режим на хранене избягват всички видове месо и риба, но консумират млечни продукти и яйца.
Лакто-вегетарианец - Хората на този режим на хранене не ядат месо, риба или яйца, но консумират млечни продукти.
Ово-вегетарианец - Хората, които следват тази диета, не ядат месо, риба или млечни продукти, но консумират яйца.
Пескатарианци - Тези, които спазват този режим на хранене, избягват всички меса, с изключение на риба и други видове морски -дарове. Това обаче не отговаря на традиционната дефиниция за вегетарианство и много хора наричат пескатарианската диета полувегетарианска или флекситарианска.
Какво представлява веганството?
Веганството е по-строга форма на вегетарианството. Веганите избягват да консумират или използват животински продукти или странични продукти.
Веганското общество определя веганството като „начин на живот, който се стреми да изключи, доколкото е възможно и осъществимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животни за храна, облекло или друга цел“.
Веганите стриктно избягват консумацията на храни или напитки, които съдържат:
- Месо
- риба и морски дарове
- яйца
- млечни продукти
- пчелен мед
- насекоми
- сирище, желатин и други видове животински протеини
- бульон или мазнини, които са с животински произход
Стриктните вегани също разширяват тези принципи извън начина си на хранене и се стремят, когато е възможно, да избягват всеки продукт, който пряко или косвено включва употребата на животни от човека.
Тези продукти могат да включват:
- кожени изделия
- вълна
- коприна
- пчелен восък
- сапуни, свещи и други продукти, които съдържат животински мазнини
- латексови продукти, които съдържат казеин, който се извлича от млечните протеини
- козметика или други продукти, които производителите тестват върху животни
Какви са ползите за здравето от вегетарианството и веганството?
Научните изследвания показват, че вегетарианските и веганските режими на хранене могат да предложат няколко ползи за здравето.
Проучване от 2017 г. изследва ефективността на растителна диета при 49 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които също така са имали поне едно от следните състояния:
- диабет тип 2
- исхемична болест на сърцето
- високо кръвно налягане
- високи нива на холестерол
При 6-месечно и 12-месечно проследяване, участниците в групата на вегетарианска/веганска диета са отбелязали значително намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на холестерола в сравнение с тези в групата на нормален режим на хранене.
Систематичен преглед от 2017 г. открива доказателства, които предполагат, че диетите на растителна основа могат да помогнат за по-ниски нива на общия холестерол, холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL) и холестерола на липопротеините с висока плътност (HDL).
Изследователите не са анализирали как промените в холестерола са повлияли на резултатите от сърдечни заболявания.
Друго проучване от 2016 г. установява, че вегетарианците, живеещи в Южна Азия и Америка, са под по-нисък риск от развитие на затлъстяване, отколкото невегетарианците.
Преглед от 2019 г. цитира доказателства, сочещи, че диетите на растителна основа могат да предложат редица ползи за сърдечно-съдовата система на спортистите.
Тези предимства включват:
- по-ниски нива на холестерол
- подобряване на кръвното налягане и притока на кръв
- по-добър контрол на кръвната захар
- по-нисък риск и превенция на атеросклероза
- намален оксидативен стрес и възпаление
Веганство или вегетарианство – кое е по-здравословно?
И двата начина на хранене предлагат сходни ползи за здравето и като цяло насърчават хората да консумират повече пълноценни храни, богати на антиоксиданти и хранителни вещества.
Трудно е да се каже коя диета е по-здравословна, защото и двата начина на хранене имат предимства и недостатъци. Например, за разлика от веганите, лакто-вегетарианците получават калций, фосфор и витамин D от млечните продукти.
Въпреки това, избягването на млечни продукти и яйца може да помогне на веганите да запазят нивата на холестерола си ниски. Веганите също са изложени на риск от основен дефицит на омега-3 мастни киселини, по-специално на EPA и DHA, дори ако консумират растителни източници на тези хранителни вещества.
DHA е необходима за мозъчната функция и паметта, превенция на затруднения с паметта и др. Вегетарианците и пескарианците могат да си набавят EPA и DHA по-лесно от яйца и морски дарове.
Лекарите определят здравословния вегански начин на живот като:
- консумиране на пълноценна растителна диета
- ежедневни упражнения
- пиене на повече от осем чаши вода на ден
- редовно излагане на слънчева светлина
Спазването на растителна диета обаче не гарантира добро здраве. Въпреки по-строгия и стриктен хранителен режим, все пак е възможно вегетарианците и веганите да водят нездравословен начин на живот или да се хранят с преработена храна.
Кой режим е по-подходящ за отслабване?
Проучване от 2006 г., включващо 21 966 участници, и преглед от 2014 г. на три проучвания в Северна Америка показват, че веганите обикновено имат по-нисък ИТМ от вегетарианците и хората, консумиращи месо.
Възможно обяснение за тази тенденция е, че веганите не консумират яйца или млечни продукти.
Проучването от 2006 г. също установява, че веганите наддават по-малко тегло от вегетарианците и консумиращите месо в период от 5 години.
Въпреки това хората, които са променили диетата си, за да намалят приема на животински продукти, са наддали най-малко по време на проучването.
Изхождайки от данните от тези изследвания и проучвания, можем да заключим, че веганския начин на хранене е по-подходящ за хората, които искат да се отърват от излишните килограми.
Въпреки ефикасността на вегънската диета за свалянето на тегло и поддържането на здравословно такова, с добре контролирана вегетарианска диета без преработени храни, захар и брашно също можете да достигнете до чудесни резултати.
Коментари