background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

главна.jpg
Био продукти

Екологично чисто месо – вкус и здраве в едно

Отминаха дните, когато да сложиш месо на трапезата се случваше един път седмично в едно семейство. През последните десетилетия консумацията на месо чувствително се повишава, а оттам и търсенето на такова.

В днешно време на трапезата на почти всяко семейство може да се намери пилешко, агнешко, свинско, телешко месо или морски продукти и риба и то почти всеки ден.

Ето защо фермерството, отглеждане и добива на месо и цялата индустрия трябва някак да се адаптира към това голямо търсене и консумация на месо. И това дава началото на редица спорни и неустойчиви практики за производство и разпространение на месо.

А успоредно с тези практики се заражда и нуждата от по-устойчиви и природосъобразни практики за производство на екологично чисто месо.

Проблематика, която води до нуждата от екологично чисто месо

Поради високото търсене и нужда от месо, на фермерите се налага да измислят начини, които да задоволят това търсене.

Ето това дава началото на някои практики като например инжектирането на животните с хормони, които да стимулират бързия растеж или размножаването и високата раждаемост на животните.

По този начин фермерите получават повече месо в по-кратък период и могат да продават повече месо на повече хора.

Друга честа практика е фермерите да пренаселват фермите си с много животни, за да могат да продават повече месо. За жалост това не са условия, които да са подходящи за хуманното и качествено отглеждане на тези животни.

Като общо, това не са практики, които могат да бъдат описани като устойчиви или природосъобразни. Този неустойчив начин на отглеждане на животните има значително влияние върху околната среда.

Така се стига до дискусията за негативното влияние на месната индустрия върху природата. Единственият и най-добър начин да се противостои на тези практики е консумацията на екологично чисто месо.

Екологично чисто месо, чисто месо, качествено телешко месо, качествено пилешко месо, кобе месо, meso

Екологично чисто месо – кои са най-устойчиво добитите типове месо?

Ако желаете да промените навиците си по консумация на месо, един от най-здравословните и добри избори, които можете да направите е да наблегнете на консумацията на екологично чисто месо.

Ако желаете да консумирате повече екологично чисто месо е важно да знаете как добива на всеки тип месо влияе на околната среда и природата.

Агнешкото месо се оказва продукт на най-малко устойчиви практики. Производството на агнешко месо създава най-много емисии от въглероден диоксид във въздуха на килограм продукт.

Снимка за внимание
Овцете са животни, които произвеждат най-много от изключително вредния газ метан при изхождане Традиционното производство на телешко месо също не е много екологично.

Това се дължи на факта, че са отглеждането на крави са нужни огромни количества вода, много повече от всяко друго животно.

Метанът също е продукт, който се отделя при отглеждането на крави. За разлика от агнешкото и телешкото месо, свинското е много по-добра опция, ако сте в търсене на екологично чисто месо.

Но може би най-добрата опция е пилешкото и пуешкото месо, защото тези животни не отделят метан, не се нуждаят от големи количества вода и храна за отглеждането им. Преработката на пуешко и пилешко месо е по енергоефективно за разлика от преработката на месо от по-едри животни.

Екологично чисто месо – как да се уверим, че консумираме повече от него?

Независимо какво месо изберете да консумирате, дори и то да е гарантирано екологично чисто месо е важно да уточним, че винаги ще има някакъв ефект върху околната среда.

Но с правене на повече правилни избори можем да се уверим, че този ефект е минимален. Един от начините, по които можем да се уверим, че причиняваме минимално негативен ефект върху природата е просто да намалим консумацията на месо.

Дори и да не можем да изключим месо от дневния си рацион, важно е да подбираме и закупуваме продукти, които са с гарантиран произход от устойчиви източници и компании или производители.

Препоръчително е също да консумираме повече пилешко, пуешко и свинско месо за сметка на агнешкото и телешкото, защото производството на първите групи меса е много по-природосъобразна и щадяща.

Изключването от менюто на само една агнешка или телешка пържола седмично се равнява на това да не използваме колата си три месеца и така успяваме да допринесем за по-малко вредни емисии.

Екологично чисто месо, чисто месо, качествено телешко месо, качествено пилешко месо, кобе месо, meso

Екологично чисто месо в контекста на органично фермерство

Органичното фермерство е метод за отглеждане на животни, при който фокусът пада върху повече устойчивост и подпомагане на биологичното разнообразие.

Този вид фермерство се концентрира основно върху използването на натурални ресурси, суровини и условия за отглеждането на животните и добива на месо и напълно изключва използването на химикали и синтетични субстанции.

Органичното фермерство се опитва да повиши значително добива на екологично чисто месо в натурални и естествени за животните условия, чрез натурално размножаване и хранене.

Забранена е употребата на хормони и други продукти, които да стимулират раждаемостта и растежа на животните. Месните продукти на органичното фермерство получават сертификат за произход.

Екологично чисто месо и индустриално фермерство

Почти всички развити икономически страни разчитат основно на индустриалното фермерство за добива на месо. Смисълът на този вид продукция на месо е производството на максимално количество месо, за да се покрият нарастващите нужди, като в процеса се използва минимално количество суровини и ресурси.

Това често води до третиране на животните с хормони и продукти, които да стимулират раждаемостта и растежа. Много от притесненията са насочени и към условията, при които тези животни биват отглеждани в препълнени ферми.

Животните не разполагат с достатъчно свободно пространство и достъп до дневна светлина и свеж въздух. Освен че това са нехуманни практики, те не са и природосъобразни.

Месото е неизменна част от менюто на почти всеки човек в днешно време. За да имаме възможност да се наслаждаваме на вкусно и качествено месо без това да има негативен ефект върху околната среда е важно да се фокусираме върху консумацията на екологично чисти меса.

Коментари

Споделяне