background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Рециклиране на пластмаса в домашни условия
Био каузи

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – бъди добър и отговорен към планетата

Милиони пластмасови бутилки се изхвърлят всеки ден в България. Пластмасовите контейнери и опаковки си проправят път в почти всеки аспект от ежедневието ни, от бутилки за вода през препарат за пране до плюшените играчки на децата ни.
Вероятно ще забележите поне една пластмасова вещ или опаковка, ако се огледате из стаята, докато седите и четете тази статия на "Biopedia".

Нашата зависимост от пластмасата прави рециклирането и повторното използване на пластмасови бутилки и други пластмасви опаковки от съществено значение за здравето на планетата.
И така, какво можем да направим? Опитайте някои от нашите идеи за рециклиране на пластмаса в домашни условия за чудесен начин да минимизирате въздействието си върху околната среда и дори да спестите пари.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – моливник от пластмасова бутилка


рециклиране на пластмаса у дома, рециклиране на пластмаса в домашни условия, какво да направим от пластмасови бутилки

Пластмасовите отпадъци от офиси и подобни работни места са един от основните фактори, допринасящи за нарастването на депата и бързото им препълване с пластмаса, която иначе може да се рециклира или използва по алтернативен начин.

И така, след като изпиете студена газирана напитка или минералната вода, не изхвърляйте бутилката, а я съхранете, защото лесно може да я използвате за организиране и съхранение на канцеларски материали. Използвайте повторно пластмасовите бутилки, за да направите чаши за химикалки и консумативи в офиса или у дома. Впечатлете вашите колеги и деца с вашите усилия за повече устойчивост.

Всичко, което е нужно е просто да разрежете бутилката на две и да използвате половината с дъното като чаша за моливи, химикали или флумастери. Можете да превърнете това начинание не само в забавно, но и полезно, като декорирате новите си моливници и проявите креативност.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – за организация на кухнята


рециклиране на пластмаса у дома, рециклиране на пластмаса в домашни условия, какво да направим от пластмасови бутилки

Търсите устойчив начин да организирате вашите кухненски шкафове, а едновременно с това и добър и лесен начин за рециклиране на пластмаса в домашни условия? Дайте втори живот на старите пластмасови контейнери и опаковки, за да спестите място за съхранение на различни хранителни продукти и подправки.

Бутилките правят наливането на точно количество невероятно лесно, а и ви позволява да вземете всички видове храна на път.

Много хора съхраняват варива, макаронени изделия и подобни в пластмасови бутилки, като така съзнателно или не практикуват рециклиране на пластмаса в домашни условия, но и улесняват значително процеса по приготвяне на ястие. Още по-голям е броят на хората, които преизползват различни пластмасови опаковки, бурканчета и кутийки за съхранение на продукти като захар, сол, брашно, подправки.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – саксия от пластмасова тъба


рециклиране на пластмаса у дома, рециклиране на пластмаса в домашни условия, какво да направим от пластмасови бутилки

Пластмасовите туби за вода дават наистина много възможности за преизползване и своеобразно рециклиране на пластмаса в домашни условия. Ето една много простичка, но много удобна и функционална идея.

Ако обичате котки, растения и устойчив начин на живот, то този проект е точно като за вас. Създаването на саксия-котка всъщност е начин за повторна употреба на пластмаса.

Разпалете креативността и фантазията си с този направи-си-сам простичък проект, който превръща 2-литрова пластмасова бутилка или какъвто и да е размер пластмасова туба във функционална и привлекателна саксия за растения. Ето някои прости инструкции стъпка по стъпка как да си направите саксия от пластмасова туба:

  • Отрежете долната третина на 2-литрова бутилка или туба за вода
  • Боядисайте в бяло или в друг цвят по ваш избор.
  • Използвайте части от останалата част от бутилката, за да изрежете уши за котешката саксия.
  • Начертайте муцунка и други отличителни черти на бутилката.
  • Напълнете бутилката със семена и почва.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – бутилка от омекотител като лейка


Не е нужно да давате пари за пластмасови лейки за поливане на растенията в градината ви. Още повече, че по този начин само ще допринесете за излишния пластмасов отпадък, който замърсява околната среда и планетата.
Друг креативен начин за рециклиране на пластмаса в домашни условия е повторното използване на бутилките от перилен препарат или омекотител. Почистете празните бутилки и контейнери, пробийте няколко дупки в капачката и ще получите нова лейка за поддръжка и поливане на вашата красива градина.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – касичка от пластмасова бутилка


Преизползването на пластмасови бутилки може да ви спести пари по повече от един начин. Създайте касичка от пластмасова бутилка и започнете да спестявате пари от своята далновидност и креативност. Можете да боядисате цялата бутилка, така че количеството монети вътре да е изненада.

Снимка за внимание
Можете също да я оставите прозрачна, за да можете да следите как нарастват вашите спестявания. Просто казано, това е проект, който ще ви изкара доста пари. Касичка прасенце е класически дизайн, така че лесно можете да го създадете.

Просто направете процеп с размерите на два лева от едната страна на бутилката и я декорирайте – нужни са й ущички, опашка и очички, които можете да направите от плат или цветна хартия.

Рециклиране на пластмаса в домашни условия – вертикална градина от пластмасови бутилки


С този проект можете не само да помогнете на природата, като рециклирате пластмасовите бутилки, вместо да ги изпратите към сметището, а и като отглеждате нови растения.

Вертикалните градини са не само красиви и ефектни на вид, но и чудесна алтернатива за малки пространства и дворове. Нужно е да посъберете доста двулитрови бутилки от газирани напитки и сокове. След като ги измиете добре, във всяка от тях направете голям правоъгълен отвор.

След това можете да закрепите бутилките легнали с отгова нагоре по стената на вашия двор, балкон, или по оградата. Напълнете с почва и семена по желание и сте готови.

Коментари

Споделяне