Един ден си пазаруваме спокойно из магазина и попадаме на хранителен продукт, на чийто етикет е уточнено, че той е органичен. Или пък сърфираме из интернет и попадаме на статия за ползите на органичните храни. Но какво представляват тези органични храни и как могат да помогнат да подобрим здравето си? Точно това ще коментираме в тази статия.
Ако не сме запознати точно какво представляват органичните храни, е нормално да се запитаме дали това не е просто маркетингов трик, с който големите компании целят да продават повече?
Или пък въпросните органични храни наистина идват с повече преимущества на фона на конвенционалните хранителни продукти?
За да ви помогнем да правите по-добри избори за вас, вашето здраве и това на вашето семейство, ние от “Biopedia.bg”, бихме желали по-подробно да ви обясним какво представляват продуктите в категория органични храни.
Често чуваме и четем специалисти да ни съветват да пазаруваме органични храни и да включим повече такива в менюто си, но какво всъщност представляват те?
Органичните храни съдържат много по-ниско ниво на пестициди, химикали, токсини и ГМО.
Тези суровини се добиват от животни и растения, които се отглеждат чрез биологично фермерство. То гарантира, че животните и растенията са отглеждани в условия и среда, които са сходни с натуралните и естествени за тях.
Освен това те не са третирани с въпросните химикали и пестициди, хербициди и ГМО, химични торове, антибиотици, хормони и подобни на нито един етап от жизнения им цикъл, както и по време на добива или преработката на суровините.
По този начин в органичните храни не попадат количествата химикали, които попадат в конвенционалните храни.
Здравословното хранене има доста конкретни и ясни рамки.
По повод него, учени и експерти ни съветват да осигурим всекидневен прием на органични зърнени култури, които ни снабдяват с полезни и бавноразградими въглехидрати, които дават енергия на нашето тяло и мозък. Освен това е силно препоръчителен приемът на органични зеленчуци и плодове пет пъти дневно.
Те са нашият основен източник на витамини, антиоксиданти и други полезни микроелементи. Приемът на органично месо не е хубаво да надвишава половин килограм седмично.
Все пак не е препоръчително да се изключи напълно консумацията на месо. По повод млечните продукти, препоръката при тях е да избираме такива с ниска масленост.
Много често предпочитан начин за пазаруване на органични хранителни продукти са онлайн магазините. Факт е, че този вариант на пазаруване е много по-бърз, лесен и достъпен за хората.
Разбира се, може да предпочетете да посетите фермерски пазари, от които да се сдобиете с всичко, което ви е нужно.
Продукцията по тези пазари е много прясна и изборът е голям, но има и своите минуси. На първо място това е фактът, че в близост до вас просто може да няма такъв пазар.
Освен това пазарувайки от такива пазари, ние не можем да сме напълно сигурни в произхода на продуктите и храните, а се доверяваме на думите на продавача.
Ако не можем да си позволим да преминем изцяло на органично хранене по една или друга причина, то съветът на експертите е да наблегнем на конкретни продукти, които да са с органичен произход.
Истината е, че в някои конвенционални хранителни продукти така или иначе се открива ниско съдържание на токсини и пестициди, така че е по-добре да приоритизираме тези, при които наистина е от голямо значение да са с органичен произход и това са:
Консумацията на органични храни подпомага здравето и функциите на организма. Тези храни са с доказано по-високо съдържание на витамини и микроелементи, а добивът и преработката им са по-щадящи за околната среда.
Коментари