background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

органични храни
Био храни

Органични храни – какво представляват и какви са техните преимущества?

Един ден си пазаруваме спокойно из магазина и попадаме на хранителен продукт, на чийто етикет е уточнено, че той е органичен. Или пък сърфираме из интернет и попадаме на статия за ползите на органичните храни. Но какво представляват тези органични храни и как могат да помогнат да подобрим здравето си? Точно това ще коментираме в тази статия.

Ако не сме запознати точно какво представляват органичните храни, е нормално да се запитаме дали това не е просто маркетингов трик, с който големите компании целят да продават повече?

Или пък въпросните органични храни наистина идват с повече преимущества на фона на конвенционалните хранителни продукти?

За да ви помогнем да правите по-добри избори за вас, вашето здраве и това на вашето семейство, ние от “Biopedia.bg”, бихме желали по-подробно да ви обясним какво представляват продуктите в категория органични храни.
 Органични храни, органични продукти, органична храна

Органични храни – какво всъщност представляват?

Често чуваме и четем специалисти да ни съветват да пазаруваме органични храни и да включим повече такива в менюто си, но какво всъщност представляват те?

Органичните храни съдържат много по-ниско ниво на пестициди, химикали, токсини и ГМО.

Това се дължи на биологичния начин, по който суровините си съставките за органични храни са отгледани.

Тези суровини се добиват от животни и растения, които се отглеждат чрез биологично фермерство. То гарантира, че животните и растенията са отглеждани в условия и среда, които са сходни с натуралните и естествени за тях.

Освен това те не са третирани с въпросните химикали и пестициди, хербициди и ГМО, химични торове, антибиотици, хормони и подобни на нито един етап от жизнения им цикъл, както и по време на добива или преработката на суровините.

По този начин в органичните храни не попадат количествата химикали, които попадат в конвенционалните храни. 

Органични храни – по-полезни и хранителни ли са?

Редица изследвания и проучвания сочат, че органичните храни са много по-здравословен избор. На първо място, благодарение на консумацията на тези органични храни, които са отглеждани по биологичен и природосъобразен начин, ние можем значително да сведем консумацията на токсини и химикали до минимум.

Това намалява или напълно изключва риска от алергични реакции към химикали или възбуждането на редица болестни състояния. За органичните храни също се знае, че съдържат много повече микроелементи, витамини и нутриенти, които се запазват благодарение на биологичното им отглеждане.

Така ние можем значително да повишим приема на всички полезни съставки и нутриенти, които стават част от всекидневното ни меню. Всичко това допринася до подобряване на множество функции на организма и по-добро здраве.

Органични храни, органични продукти, органична храна

Здравословно хранене с органични храни

Важно е да подчертаем, че учени и експерти подчертават не само важността на приема на органични храни, но и начина, по който ги приемаме и в какви количества. Така например, ако прекаляваме с конкретен тип хранителен продукт, дори и той да е с органичен произход, ние се пак не правим най-здравословният избор за нашето здраве и тяло.

Здравословното хранене има доста конкретни и ясни рамки.

По повод него, учени и експерти ни съветват да осигурим всекидневен прием на органични зърнени култури, които ни снабдяват с полезни и бавноразградими въглехидрати, които дават енергия на нашето тяло и мозък. Освен това е силно препоръчителен приемът на органични зеленчуци и плодове пет пъти дневно.

Те са нашият основен източник на витамини, антиоксиданти и други полезни микроелементи. Приемът на органично месо не е хубаво да надвишава половин килограм седмично.

Все пак не е препоръчително да се изключи напълно консумацията на месо. По повод млечните продукти, препоръката при тях е да избираме такива с ниска масленост. 

Органични храни

Органични храни – от къде да се сдобием с тях?

Снимка за внимание
Три са основните начина да пазаруваме органични храни. На първо място това е традиционният физически магазин. Въпреки че в повечето традиционни магазини за хранителни стоки вие няма да откриете голямо разнообразие от органични хранителни продукти, съществуват множество специализирани магазини, които ги предлагат.

Много често предпочитан начин за пазаруване на органични хранителни продукти са онлайн магазините. Факт е, че този вариант на пазаруване е много по-бърз, лесен и достъпен за хората.

Разбира се, може да предпочетете да посетите фермерски пазари, от които да се сдобиете с всичко, което ви е нужно.

Продукцията по тези пазари е много прясна и изборът е голям, но има и своите минуси. На първо място това е фактът, че в близост до вас просто може да няма такъв пазар.

Освен това пазарувайки от такива пазари, ние не можем да сме напълно сигурни в произхода на продуктите и храните, а се доверяваме на думите на продавача.

Органични храни – кои храни да купуваме?

Ако не можем да си позволим да преминем изцяло на органично хранене по една или друга причина, то съветът на експертите е да наблегнем на конкретни продукти, които да са с органичен произход.

Истината е, че в някои конвенционални хранителни продукти така или иначе се открива ниско съдържание на токсини и пестициди, така че е по-добре да приоритизираме тези, при които наистина е от голямо значение да са с органичен произход и това са:

  <h4 class="title">
   Кои храни да купуваме?
  </h4><p class="description">
 • Ягоди
 • Спанак
 • Къдраво зеле
 • Нектарини
 • Ябълки
 • Грозде
 • Череши
 • Праскови
 • Круши
 • Чушки
 • Целина
 • Домати

 

Консумацията на органични храни подпомага здравето и функциите на организма. Тези храни са с доказано по-високо съдържание на витамини и микроелементи, а добивът и преработката им са по-щадящи за околната среда. 

Коментари

Споделяне