background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna (2).jpg
Био здраве

Био крем за лице – какво значи, как да изберем правилния?

Дали става въпрос за това колко често миете косата си, какви продукти има във вашата рутина и грижа за кожата, или всички онези продукти, които сте любопитни да пробвате, красотата е нещо индивидуално.

Докато всички ние имаме различни критерии за това, кое е красиво и привлекателно, всички можем да се съгласим, че здравите кожа, коса, нокти и зъби със сигурност са красиви.

Ето защо често се обръщаме към алтернативи, като например био крем за лице, които обещават здраве и красота със силата на природата. Какво всъщност прави един био крем за лице много по-привлекателен от конвенционалните продукти за грижа за кожата в магазинната мрежа?

Какво означава био крем за лице?

В състава на един био крем за лице влизат суровини и съставки, които са с растителен или животински произход и са отглеждани, добивани и преработвани по натурален начин.


Важно е да отбележим, че някои съставки могат да бъдат обработени в лабораторни условия, но те са класифицирани като био когато молекулярният им състав и структура са запазени.

Какво разбираме под био суровини и съставки? Те идват от растения и животни, които са отглеждани биосъобразно и сходно с начина им на живот на свобода.

Спазена е автентичността на всички процеси по опрашване и размножаване, обработка на почвата, напояване, хранене и подхранване и т.н. Това означава, че за да са био продуктите и суровините, те не бива да са третирани с химикали, антибиотици и хормони, химични торове, синтетични пестициди и др.

Био крем за лице – как да разпознавате етикетите?

Много хора изпитват притеснение, че био крем за лице е всъщност маркетингов трик, за да се осъществят повече продажби. Терминът „био“ наистина привлича повече внимание не само защото е нещо по-различно от конвенционалните продукти по рафтовете в магазина.


Снимка за внимание
Обикновено асоциациите с „био“ са за продукти, които са по-здравословни, по-добри както за нас и нашето здраве, така и за околната среда и природата.

Обаче терминът „био“ не е единственият, който срещаме често по етикетите и се асоциира с тези преимущества. Нека разгледаме още малко етикети тук и да направим едно важно уточнение преди това. Един био крем за лице, освен „био“ може да бъде поставен и в една от следните категории:

 • Органичен – това определение е най-близо до био. Компаниите могат да определят своите продукти като органични. Терминът органичен не означава само, че самият продукт е органичен, може да означава и че съставките му са сертифицирани като органични.

 • Зелен – Терминът „зелен“ не е регулиран, но с него обикновено се има предвид ефектът, който производството на продукта и добивът на съставките му могат да окажат на околната среда.

 • Зелените продукти обикновено се произвеждат с мисъл да се намали вредния ефект върху природата и да се поощри повече устойчивост. Например, зелен козметичен продукт може да има в състава си сурови материали, чиито добив стимулира и подкрепя околната среда вместо да й вреди.

 • Чист – Отново нерегулиран термин. В случая се имат предвид продукти, които са фокусирани върху това да не са токсични.

 • Веган – Този термин обхваща продукти, които не съдържат никакви суровини и съставки от животински произход.

 • Без жестокост или cruelty-free – В тази категория попадат продукти, за добива и изработката на които не е проявена жестокост към животни.

Справедлива търговия или fair-trade – Тук попадат продукти, които са регулирани от критерии за етично отглеждане и добив на суровини по отношение на планетата, природата, хората.

Био крем за лице – с какво да го съчетаем за една ефикасна рутина

В най-добрия случай, избирайки био крем за лице, вие ще се спрете и на био произход за всички останали продукти, които използвате за ежедневната рутина за грижа за кожата. Такава био рутина може да включва:

 • Сутрин

 • Почистване – био почистващ продукт за премахване на всички замърсявания

 • Ексфолация – био ексфолиращ продукт за премахване на мъртвата кожа. Използва се до три пъти седмично, за да се избегне пресушаване на кожата и раздразнения.

 • Тониране – био тонер за стягане на порите, елиминиране на остатъчните замърсявания, ребалансиране на кожата

 • Хидратация – тук идва редът на любимият био крем за лице. Препоръчително е да търсите такива с растителни серамиди, които ще задържат влагата на кожата и ще я предпазват от дехидратация. За допълнителна хидратация и подхранване може да добавите био серум като следваща стъпка.

 • Слънцезащита – разбира се, тя е изключително важна част от рутината. На пазара се предлагат слънцезащитни продукти с различен фактор от категория „био“.

Вечер: Повтаряме сутрешната рутина, но добавяме още един продукт и правим някои корекции.

Околоочен крем – изключително важен за подхранване на най-нежната зона и предпазване от първи бръчки.

Нощен био крем за лице – не е задължително, но може да добавите био крем за лице, който е разработен с по-богата и подхранваща формула за нанасяне вечер.

Био крем за лице – недостатъци

Такива почти не могат да бъдат споменати по повод действието на този тип продукт. Тук можем да споменем по-краткият срок на годност. Био продуктите не включват в състава си синтетични консерванти, а това означава, че могат да бъдат използвани в рамките на от два до четири месеца в най-общия случай.

Изберете правилния био крем за лице за нуждите на вашата кожа и ще се насладите на повече виталност и еластичност, по-добра хидратация, по-добра превенция от вредните влияния, чист състав и решение на редица кожни проблеми.

Коментари

Споделяне