background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

glavna (1).jpg
Био козметика

Био козметика за лице – ползи и правилно използване

В днешно време обещанията за красота за винаги на една ръка разстояние, или по-скоро на един рафт в магазина разстояние. Имаме шампоани, които правят косата по-обемна, кремове, които заглаждат всяка бръчка, грим, който прави кожата да изглежда перфектно и един куп продукти, които после да премахнат този грим.

Проблемът е, че докато всички тези конвенционални продукти в магазинната мрежа твърдят, че ще ни направят по-красиви, по-млади и по-неустоими, те всъщност съдържат химикали, токсини, консерванти и всевъзможни съставки, които са едновременно лоши за нашето тяло и организъм, но и за околната среда.

В резултат, след продължително използване на този вид продукти, ние можем лесно да навредим на натуралната виталност и красота на нашите кожа, коса, зъби и нокти. Какъв е изходът? Ето тук в уравнението влиза новото неизвестно – био козметика за лице.

Оказва се, че този термин био козметика за лице е непознат на редица хора, ето защо го наричаме неизвестно. Много от вас мислят, че био козметика за лице всъщност е рекламен трик за повече продажби, други не знаят какво точно означава и дали е по-добрата алтернатива пред конвенционалните продукти за лице.

А на фона на това, индустрията на био козметика за лице и био козметика като цяло расте с бързи темпове. Това може би събужда интереса ви да узнаете какво всъщност се крие зад наименованието био козметика за лице? Нека открием в тази статия.

Био витамини за коса - Кои да изберем?

Терминът био козметика за лице може да бъде интерпретиран по доста начини. Като цяло, в световен мащаб няма централизиран и регулиран прочит на думата „био“.

Но като цяло и на базата на био козметичните продукти, които се разпространяват в магазинната мрежа по цял свят, можем да обобщим, че био козметиката включва в състава си продукти и суровини, които са отглеждани, добити и преработени по биологичен и натурален начин.


Това означава, че всички суровини от животински и растителен произход биват отглеждани по начин, който е сходен с естествената среда, в която би живяло животното или растението в природата.

Тук е важно да отбележим, че био козметика за лице не означава автоматично напълно безопасна козметика. Да, био продуктите и суровини в състава на този тип козметика със сигурност представляват по-малък риск от алергични реакции и раздразнения, поради факта, че те не са обработвани и третирани с химикали, синтетични пестициди, консерванти, изкуствени оцветители и аромати и пр.

Но натуралните продукти също могат да предизвикат алергични реакции. Ето защо е важно всеки продукт, било то конвенционален или от категория био козметика за лице, да се тества на малък участък преди да започнете използването му активно.

Био козметика за лице – преимущества

Взимайки предвид резултатите от научно изследване през 2015-та година, продуктите от клас био козметика за лице са богати на:

  • Витамини
  • Антиоксиданти
  • Базови масла и олиа
  • Хидроколоиди
  • Протеини
  • Терпеноиди
  • Биоактивни компоненти

Снимка за внимание
Съгласно същото това проучване, растителните екстракти са не само безопасни, а често могат да бъдат и по-ефикасни в сравнение със синтетичните им алтернативи.

Освен това са много по-евтини, което се отразява на цената на крайния продукт. Работата е там, че когато био суровините не са третирани и обработвани с химикали, те запазват изцяло или в по-голямата си част всичко полезни съставки, витамини, микроелементи, минерали. Същото не може да бъде казано за конвенционалните продукти.

Био козметика за лице за вашите нужди

Продуктите от клас био козметика за лице, освен общоизвестните преимущества, имат и такива, които таргетират индивидуални нужди на кожата и проблеми.

Мазна кожа – био козметиката помага за редуцирането на излишния себум.

Дехидратирана кожа – био козметиката спомага хидратацията и подхранването на сухата и дехидратирана кожа, успокоява раздразненията, както и предпазва кожата от пресушаване, когато е изложена на слънчева светлина и вредните радикали във въздуха.

Акнетична кожа – Освен като помощник в борбата с акнето, био козметиката може да успокои раздразненията, а и няма странични ефекти като сухота, червенина и иритация, които някои конвенционални продукти имат.

Чувствителна кожа – Био козметиката подпомага изграждането на по-силна защитна бариера на кожата и редуцира раздразненията.

Био козметика за лице – какво има в продуктите?

А и всеки продукт, макар и обобщен като био продукт, може да попадне в различна подкатегория, в зависимост от видът суровини, които влизат в състава му:

Натурално срещащи се – това са всички съставки, които се използват в тяхното натурално състояние, например суров мед, счукани цветя

Идентични на натуралните – това са съставки, които се създават в лаборатория, но по химичен състав са идентични с натуралните, например сорбиновата киселина, която се добива от горските плодове

Синтетични – тези съставки са в края на спектъра и все още е спорно дали продуктите, в чиито състав влизат, могат да бъдат наречени био. Всички синтетични ингредиенти са създадени в лаборатория, такива, например, са парабените.

Обърнете внимание как са обработени био съставките

Само защото био съставките са отгледани по натурален начин и в натурална среда, не означава, че са обработени по натурален начин. Всички натурални съставки могат да бъдат обработени по натурален, или по химичен път.

Когато съставките са обработени по натурален път, молекулярният им състав остава непроменен Когато съставките са обработени по химичен път, молекулярният им състав или структура биват променени

Подсигурете се, че добре разбирате какво стои зад термина био козметика, за да можете правилно да подберете продуктите, които да задоволят нуждите на вашата кожа.

Коментари

Споделяне