background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

ТОП 5 сайтове Направи си сам.png
Био здраве

Здравословен начин на живот – съвети, които наистина работят

Доброто здраве не означава просто да не страдаме от болести. Доброто здраве е състояние, при което се намираме в здравословно и нормално физическо, психическо, емоционално и социално здраве. Здравословен начин на живот може да включва стотици аспекти, ето защо той не е диета, която да поддържаме определен период или година редовно посещение на фитнеса.

Здравословен начин на живот – това е начин на мислене, система от стотици полезни навици, които да интегрираме в своя живот и още толкова вредни, които да отбягваме. Нашите тела са като сложни машини, които имат нужда от добра храна, достатъчно активност и вода, положителни мисли и здравословни връзки с околния свят, за да функционират правилно.

Дори само един механизъм в тази сложна машина да не работи правилно ще страда цялата система, тогава говорим за болести. В тази статия ще поговорим повече за това какво означава здравословен начин на живот и какви полезни навици да усвоите, за да поддържате добро здраве и състояние на духа.

Здравословен начин на живот – каква е дефиницията?

Всеки човек асоциира изразът „здравословен начин на живот“ в нещо различно. Да, тук говорим за полезни навици и привички, които да се грижат за доброто ни физическо, ментално и емоционално здраве. Работата е там, че всеки разбира полезността по различен начин, всеки има своята гледна точка.

Не помагат и множеството мнения и съвети в онлайн пространството, които всекидневно минават пред очите ни. Често те са противоречиви и зад тях не стои научна обосновка. И не по-малко по важност – всеки организъм е различен и уникален, различните хора може би се нуждаят от различни здравословни навици на базата на специфичността на всеки организъм.

Въпреки тези различия можем да се съгласим, че здравословен начин на живот за всички ни означава пълноценно хранене според индивидуалните нужди, достатъчен прием на вода и физическа активност, пълноценни връзки с обкръжаващия ни свят и хората около нас, достатъчно сън и почивка.

Здравословният начин на живот често се характеризира с определения като „балансиран живот“, който постигаме на базата на добре обмислени избори. Най-точната дефиниция за здравословен начин на живот е стъпките, които предприемаме и стратегиите, които имплементираме, за да постигнем оптимално здраве.

здравословен начин на живот, съвети за здравословен начин на живот, здравословен живот, 5 съвета за здравословен начин на живот

Здравословен начин на живот и различните му аспекти

Както вече уточнихме, здравословният начин на живот не е нещо конкретно, той означава много неща, стотици компоненти, които работят за оптимално физическо, ментално, емоционално и социално здраве. Компонентите на здравословния начини на живот и навици включват:

За физическо здраве:

Балансирано хранене, което включва всички хранителни групи Правилно хранене според индивидуалните нужди на организма Физическа активност Достатъчно почивка Здравословни и подходящи методи за справяне със стреса


За ментално здраве:

 • Даване и получаване на прошка
 • Даване и получаване на обич и състрадание
 • Задоволяване на нуждите да сме щастливи и да се забавляваме
 • Създаване на пълноценни връзки със себе си и с околните


За емоционално здраве:

 • Отношение на подкрепа
 • Позитивни мисли и светоглед
 • Позитивна представа за себе си


За духовно здраве:

 • Вътрешно спокойствие и хармония
 • Свобода на креативността
 • Вяра в собствените знания

  здравословен начин на живот, съвети за здравословен начин на живот, здравословен живот, 5 съвета за здравословен начин на живот

Здравословен начин на живот – защо е важен?

Здравословният начин на живот и отношение към себе си е ценен ресурс за редуциране на проблемите, болестите и влиянието, което те имат над нашето здраве.

Този начин на живот освен това ни помага по-бързо да се възстановяваме, да се справяме успешно с поводите за стрес, да подобрим чувствително качеството си на живот. Все повече проучвания и изследвания сочат, че здравословният начин на живот играе наистина ключова роля за нашето здраве и това да сме щастливи и задоволени.

Начинът ни на хранене, колко активни сме, приемаме ли синтетични субстанции, пушим ли, пием ли достатъчно вода, спим ли достатъчно – всички тези фактори имат огромно значение и влияние над нашето здраве, влияят на продължителността на живот, а също и да това колко дълго ще живеем без развитие на хронична болест.

Почти всички здравословни проблеми могат да бъдат избегнати или лекувани чрез придобиване на редица здравословни навици.

Здравословен начин на живот и здравословно хранене

Един от основните и най-влиятелни компоненти на здравословният начин на живот е начинът ни на хранене. Погрешно се смята, че т.нар. диети, т.е. начин на хранене с рестрикции и ограничения е здравословен начин на хранене. Всъщност здравословното хранене е балансирано такова.

Снимка за внимание
То не изключва нито една хранителна група, в чинията ни трябва да присъстват въглехидрати, протеини, зеленчуци. Разбира се, силно препоръчителен е намаленият прием на полуфабрикати, бяла захар и брашно, газирани напитки. Препоръчва се те да бъдат заменени с по-здравословните им алтернативи.

Здравословното хранене е такова, при което всяка хапка в чинията дава полезни нутриенти на тялото и ума. Ето защо говорим за балансирана диета, не рестриктивна.

Здравословен начин на живот и физическа активност

Физическата активност играе също толкова важна роля за нашето здраве. Тя е това, за което ни е нужно „гиривото“ на здравословната храна, която приемаме. Да сме достатъчно активни според пола, възрастта и индивидуалните нужди на тялото е важно не само за физическото здраве, но и за менталното и емоционалното.

Достатъчно физическа активност ни помага не само да поддържаме здравословни граници по отношение на това колко тежим, помага ни да спим по-добре, предпазва ни от сърдечни и неврологични заболявания, доказано удължава живота.

Здравословният начин на живот е съвкупност от множество навици, чиято цел е да поддържат физическото, ментално, емоционално и духовно здраве на всеки човек и да предпазват от болести. Знаейки кои са основните компоненти на този начин на живот, ние можем да започнем успешно да имплементираме здравословни навици към ежедневието си.

Коментари

Споделяне