background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Main.jpg
Био храни

Натурален витамин Б12 – защо да го приемаме

Натурален витамин Б12 е познат още като кобаламин. Витамин Б12 се среша в натурална форма в природата, съществува в човешкия организъм, създаден от бактерия, която живее в нашите черва и може да бъде набавен чрез приема на определени храни от животински и разстителен произход, които са богати на него. В тази статия на "Биопедия" ще споделим как се набавя витамин Б12 и как да избегваме дефицитът му в тялото ни.

Натурален витамин Б12 е водоразтворим и взима участие в редица жизнени процеси в човешкото тяло, включително производството на червени кръвни клетки, поддържане здравето на нервната система, абзорбция на енергия от храната, която консумираме, строежът на ДНК и РНК. Натурален витамин Б12 е съставен елемент на всяка една клетка от човешкото тяло.

Възможно е и е сравнително често срещано да страдаме от дефицит на този жизнено важен витамин.

Ето защо е важно след като такъв дефицит бъде установен, да се повиши приемът на храни, които са богати на този витамин, както и той да се приема под формата на хранителни добавки чрез подходящи за целта препарати.

Дефицит на натурален витамин Б12 – какви са симптомите?


За жалост е доста трудно да се установи дефицит на този витамин, защото симптоматиката при това състояние наподобява симптоми на множество други състояния, от които може да страда човешкият организъм.

Ето защо е важна профилактиката и редовните консултации с лекар, който да след състоянието ви. Някои от най-честите симптоми на дефицит на натурален витамин Б12 включват умора, летаргия, затруднено дишане, бледа кожа, понякога с жълтеникав оттенък, афти в устата, усещания в крайниците като от пробождане с игла, нарушено зрение, затруднена ментална функция, липса на концентрация, депресия.

Както може да се убедите, нито един от тези симптоми не е уникален само за състоянието на дефицит на този витамин, което го прави и толкова труден за откриване.

натурален витамин б12, витамин б12, витамин б12 най-важното, храни богати на витамин б12, храни богати на б12

Най-тежката форма на дефицит на витамин Б12 е автоимунно заболяване, вид анемия.

Това състояние се задълбочава поради невъзможността на организма да абсорбира витамина, защото стомахът не произвежда специфичен гликопротеин, който е нужен за усвояването му.

Натурален витамин Б12 – кой е в риск от дефицит?

Всеки човек, който не се храни балансирано и разнообразно, възрастните хора, хората с недобро храносмилане – всички тези групи от хора са под по-висок риск от развитие на дефицит на натурален витамин Б12.


Снимка за внимание
В допълнение, хората с болести като колит и болест на Крон също много често страдат от дефицит, защото не могат да усвояват достатъчно от витамина чрез приема на храна.

Препоръчва се на хората, които са на стриктен вегански режим на хранене да приемат витамин Б12 под формата на хранителни добавки.

натурален витамин б12, витамин б12, витамин б12 най-важното, храни богати на витамин б12, храни богати на б12

Това е така, защото веганската диета изключва почти всички хранителни продукти, които са богати на този важен витамин.

Хората, които се хранят само и единствено с растителна храна трябва редовно да изследват нивата на витамин Б12 в организма. Важно е бременните и кърмещи жени също редовно да следят нивата на този витамин в кръвта. 

Добрата новина е, че витамин Б12 е нужен в много малки дози за дневен прием за справяне със състояние на дефицит и при поддържане на нивата му в организма.

Препоръчителната доза на този витамин за възрастни е 1.5 микрограма на ден. Повечето хора така или иначе задоволяват нуждата на организма от този витамин чрез приема на храна.


3 (1).jpg

Храните, които са богат източник на този витамин са:

Животински черен дроб и бъбреци – животинските органи са сред най-богатите източници на този витамин, особено тези, които са от агнета. Само сто грама такива продукти на ден доставят на организма предостатъчна доза от витамина. Освен този витамин, агнешкият черен дроб е изключително богат и на мед, селен, витамин А и витамин Б2.

Миди – мидите са не само морски деликатес, но и богат източник на така нужния ни витамин. Мидите са изключително богати на протеини, желязо и редица антиоксиданти.

Сардини – тези рибки може да са малки, но са пълни с витамин Б12. Освен това сардините са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за организма.

Телешко месо – освен отличен източник на витамина, телешкото месо ни снабдява и с други витамини от Б-групата – витамини Б2, Б3 и Б6, с цинк и селен.

иба тон – риба тон е често консумирана и предпочитана риба и не е чудно защо. Освен богата на витамин Б12, тази риба е отличен източник на протеини, редица витамини и минерали.

Сьомга – още една вкусна и популярна риба, която ни снабдява с нужния на организма витамин.

Мляко и млечни продукти – в тях също можем да открием големи колическва от витамин Б12. Освен това чрез тези продукти можем да се снабдим с още много витамини, протеини, минерали и т.н.

Яйца – също като месото и млечните продукти, на яйцата можем да разчитаме за дневни дози витамин Б12.

Витамин Б12 отговаря за редица жизнени функции в организма. Ето защо е важно да се храним балансирано, за да го приемаме достатъчно от този витамин чрез храната. При дефицит на този витамин се препоръчва и прием на хранителни добавки.

Коментари

Споделяне